Fleksibelt trænerforløb skal fastholde kvinderne

De er en eftertragtet vare! Derfor har oprettet en træneruddannelse, der skal sikre, at kvindelige elitespillere i langt højere grad fastholdes i fodbolden som trænere.



Karoline Smidt Nielsen er en af de yngre deltagere på T-træner for kvindeelitespillere - et unikt uddannelsesforløb tilpasset spillernes hverdag. Foto: DBU.


Det oser af erfaring i klublokalet på Tårnby Stadion.

Her er 20 nuværende og tidligere kvindelige landsholdsspillere og elitespillere fra 3F Ligaen nemlig samlet for at tage DBU’s T-træneruddannelse – en uddannelse der giver elitespillere med trænerambitioner mulighed for at opnå en UEFA’s B-licens.

For DBU mangler kvindelige elitrænere på højeste niveau. Mens tæt på 70.000 piger og kvinder spiller fodbold i Danmark, findes der pt. kun én kvinde ud af de i øjeblikket 111 danske PRO-trænere.

”Det er vi bestemt ikke tilfredse med - der ligger jo et kæmpe potentiale i at fastholde vores tidligere spillere i fodbolden!” lyder det fra Peter Rudbæk, træneruddannelseskonsulent i DBU:

”Vi må dog erkende at de kvindelige elitespillere er noget sværere at fastholde i fodbolden end deres mandlige ligesindede. Pigerne har ikke tid til at tage en træneruddannelse, mens de selv spiller, idet de normalt har studier eller arbejde ved siden af, og når de stopper, er det ofte for at få mere tid til familie, studier og arbejde. Dermed går en masse erfaring og viden tabt!”

Fleksibelt forløb – samme krav

Med støtte fra UEFA har DBU derfor oprettet en træneruddannelse, der er tilpasset pigernes travle hverdag - indhold og krav er dog fuldstændig de samme som for alle andre.

”Det her er et kanont tilbud og et fantastik initiativ, som jeg havde meget svært ved ikke at tage imod. Både fordi jeg jo efterhånden gør mig jo nogle tanker om, hvad der skal ske efter karrieren, men også fordi det giver mig mulighed for at bygge noget ekstra på som spiller. Og så var det en rigtig god mulighed for mig for at blive inden for den sport, der har givet mig rigtig meget ” siger Johanna Rasmussen, der har 124 landskampe på CV’et og stadig har fuld fokus på den aktive karriere.

Den rutinerede landsholdkant suppleres af Malene Olsen, der netop er stoppet som aktiv for at starte familie, men samtidig gerne vil fortsætte i fodboldverden.

”Det er jo en rigtig god måde at holde fast i os spillere, der rigtig gerne vil fodbolden stadig, men som måske har haft svært ved at få det til at hænge sammen. Vi har en hverdag med fultidsarbejde, familie – nogle har fået børn, og mange spiller også stadig. Forløbet her gør det overskueligt at kunne tage en træneruddannelse. Og så tror jeg det handler om at ’fange’ spillerne inden de starter på andre ting,” fortæller Malene Olsen.

En kæmpe ressource for fodbolden

Det er landstræner Nils Nielsen, der også er DBU trænerinstruktør gennem mange år, der står for undervisningen, der er en kombination af fjernundervisning og fysiske samlinger.

”Det er tydeligt, at de har rigtig meget at byde ind med og de gerne vil det her. Derfor er det en fantastisk mulighed, vi har fået skabt med dette trænerforløb. Der ligger en kæmpe uudnyttet ressource i de her piger, som DBU skal blive meget bedre til at benytte os af – og jeg tror, at vi med dette initiativ vil kunne mærke en positiv udvikling inden for de næste par år, ” lyder det fra Nils Nielsen.

I forlængelse af T-træneruddannelsen har DBU også oprettet en A-træneruddannelse.

Johanna Rasmussen fortsætter sammen med fem andre erfarne landsholdskollegaer på DBU’s A-træneruddannelse allerede i næste weekend. Herunder blandt andet den nuværende anfører Line Røddik Hansen og tidligere anfører Katrine S. Pedersen, samt Mariann Gajhede, der netop har meldt sit stop på landsholdet.

Du kan læse mere om DBU’s træneruddannelser her

Log ind