Historisk dansk målmandstrænerlicens får UEFA-stempel

Danmark har som den kun tredje nation fået UEFA’s godkendelse af en ny licens til målmandstrænere, UEFA Goalkeeper Advanced, som sætter fokus på målmandens og dermed også målmandstrænerens nye status i fodboldspillet.



Poul Buus er en af de nye målmandstrænere med licens fra den kommende sæson. Foto: www.fodboldbilleder.dk



For målmandsrollen HAR ændret sig markant, siden vi så Peter Schmeichel tage bolden op med hænderne ved tilbagelægningerne under EM-finalen i 1992. 

Kort efter blev spillets regler nemlig ændret, og det stiller nye store krav til ikke kun målmændenes nye rolle, men også målmandstrænerne, der aldrig tidligere som andre trænere på højeste niveau har skullet have en licens for at træne på højeste niveau. .

Den nye licens ’UEFA Goalkeeper Advanced’ (M3-målmandstræneruddannelsen), som første årgang af målmandstrænere netop har færdiggjort, er derfor ifølge chef for DBU’s træneruddannelse, Peter Rudbæk, med til rykke de danske målmandstrænere op i en helt ny kategori og samtidig give målmandstrænerrollen en ny status:

”Målmandstrænere vil i fremtiden indgå i trænerteamet som en ligeværdig part, og det er også med til at give rollen en status, man ikke tidligere har set. Den moderne målmandstræner skal i dag tænke på en helt anden måde, og de er i langt højere grad en del af holdet. De er stadig specialister, men vil med en licens blive mere involveret i trænerteamet,” understreger Rudbæk.

DBU stiller fra næste sæson via klublicensen krav om en målmandstrænerlicens for målmandstrænere på højeste niveau. Samtidig indgår den licenserede målmandstræner på lige fod i den efteruddannelse, der allerede foreligger for de danske toptrænere.

Målmanden den 11. markspiller

Ændringen af tilbagelægningsreglen i 1992 betyder, at den mest anvendte aktion for en målmand i dag er at spille med fødder og ikke med hænderne. Derfor er målmanden en meget vigtig del af spillet, når holdet har bolden – og er reelt blevet en 11. markspiller. Og det stiller krav til, at målmandstræneren også har en indsigt i, hvad forsvarsspillet går ud på.

”Al erfaring viser, at når der stilles krav og kræves licens, så rykker man også på tingene. Vi er selvfølgelig glade og stolte over, at vi er nummer tre, der godkendes til licensuddannelsen af UEFA, og at man nu har formaliseret en målmandstræneruddannelse i en licens. Trænernes skal blive dygtigere, så målmændene kan blive dygtigere – og i sidste ende gøre spillet bedre!” siger Rudbæk.

De nye krav og uddannelse tror Peter Rudbæk på ikke kun kan mærkes som et aktiv i trænerteamet, men også af spillerne på banen:

”Jeg tror specielt, at markspillerne på sigt vil kunne mærke en forandring – at målmanden ikke ’bare’ længere holder sig nede ved målet og koncentrerer sig om straffesparksfeltet, men at de vil i langt højere grad involvere sig mere i forsvarsspillet – og at målmanden og de fire markspillere vil indgå i et tættere samarbejde.”

Udover Danmark har også Holland og Norge fået godkendt den nye licens ’UEFA Goalkeeper Advanced.

Læs mere om den nye uddannelse og generelt mere om DBU’s målmandstræneruddannelser her.

Læs også

Nye licenskrav til målmandstræneren (28. marts 2014)


Nye krav for målmandstrænere på topniveau (7. februar 2014)





Log ind