Frivillig fodboldindsats hjælper flygtninge

Syriske flygtninge sætter i disse dage deres fødder på dansk grund for første gang for de fleste. Alt for dem er fremmed – sprog, kultur og hverdag. På Røde Kors´ asylcentre forsøger man at skabe en time out for bekymringerne for de syriske flygtninge med fodboldtræning, drevet frem af frivillige fodboldentusiaster.

Fodbold_asyl_500
Fodboldkamp på ét af Røde Kors´ asylcentre. Foto: Mikkel Østergaard/Røde Kors

Billederne af flygtningefamilier, der har taget rejsen fra deres krigshærgede hjemland og hele vejen til den danske grænse, har fyldt mediebilledet de seneste uger.

Mange billeder viser familier uden meget mere end hvad de står og går i, og det er svært at forestille sig, at fodboldtræning kunne være en nødvendighed for dem i deres ubærlige situation.

Fodbold en tiltrængt time out

Men fodbolden er faktisk netop, hvad der skal til og er vigtigere for flygtningene, end man lige skulle tro. Det siger Maria Blankensteiner, der er frivilligkonsulent hos Røde Kors.

”Sport har stor betydning for alle. Også for asylansøgere. Det er vigtigt, at alle får mulighed for leg og en time out fra dagligdagens bekymringer. Derfor er det godt, når frivillige ønsker at arrangere træning på asylcentrene”, fortæller Maria Blankensteiner, som er ansvarlig for frivillige på Røde Kors asylcentre i hele landet.

Én af de frivillige trænere, der hver uge sætter tid af til at træne beboerne på asylcenteret i Avnstrup ved Lejre er 32-årige Morten Slott Byrgesen. I bund og grund fordi han ikke kan lade være. 

”Jeg føler mig meget privilegeret over at være født i Danmark, når andre er født i et land med krig. Derfor kontaktede jeg Røde Kors og spurgte ”Hvordan kan jeg hjælpe?,” fortæller Morten Slott Byrgesen.

Mortens hjælpende hånd – og især fødder – er hver tirsdag med til at arrangere fodboldkampe for beboere fra asylcentret i alle aldre og fra alle dele af verden.

”Der bliver gået utroligt meget op i det. Vi har en ældre mand med – han er vel omkring de 80 – og han kan altså nogle frække vendinger. Det er ikke alle, der kan snakke engelsk, men vi kommunikerer med dem gennem kropssprog og smil – og det er rigeligt for det, vi laver,” fortæller frivilligtræneren.

Et indkast er et indkast, hvor end du kommer fra

Det er ikke tilfældigt, at Røde Kors og Maria Blankensteiner sætter stor pris på de frivillige fodboldtræneres indsats i asylcentrene. De frivilliges arbejde gør nemlig en kæmpe forskel for beboerne.

”Jeg kan mærke, at det er et pusterum for dem fra bekymringerne. De løsner op og der bliver grint en helt masse. Fodbold er en universel måde at være sammen på og det er en god måde at komme ind på livet af hinanden på. Da man var lille og ude at rejse, var det jo bare at tage en bold under armen og så havde man pludselig masser af venner. Det er lidt det samme her,” siger Morten Slott Byrgesen.

I Røde Kors er man enig. Fodbold er et universelt sprog, der kan snakkes og forstås lige meget hvor man kommer fra.

”Et indkast er et indkast. Hvad enten du kommer fra Danmark eller fra Syrien,” siger Maria Blankensteiner.


Log ind