Projekt skal sikre fodbold til udsatte børn

Med projektet "Plads til alle" vil Red Barnet, DBU Jylland og Sønderborg Kommune gøre det bedre og nemmere for udsatte børn at blive en del af fællesskabet i fritidslivet. Børn, der går til en fritidsaktivitet, trives nemlig bedre.

Fodbold er et godt tilbud til børn


I Danmark har vi tradition for, at børn går til sport, spejder eller musik. Det er en fasttømret del af vores kultur og opvækst. Men en undersøgelse fra Børnerådet viser, at 18 procent af de danske børn ikke går til nogen fritidsaktivitet. Det samme gælder 35 procent af børn i etniske minoriteter. 28 procent af børn med enlige forældre kommer heller aldrig i sportshallen.

Det er en rigtig ærgerlig tendens, for vi ved, at børn, der går til en fritidsaktivitet, trives bedre. Den rette fritidsinteresse for det enkelte barn kan være med til at bryde en negativ social arv. Derfor er det vigtigt, at børn fra alle hjørner af samfundet inviteres ind i fritidsaktiviteterne.

Det gør Red Barnet, DBU Jylland og Sønderborg Kommune noget ved, når de i denne uge lancerer projektet "Plads til alle" i den lokale fodboldklub, Sønderborg Fremad.

- I Red Barnet ved vi, at fritidsaktiviteter kan hjælpe børn ind i de vigtige sociale netværk. At eksempelvis fodbold kan tjene som et universelt sprog, der giver børnene mulighed for tidligt at opbygge relationer og indgå i et fællesskab. Det er med til at give børnene en stabil platform i livet, selvom vilkårene derhjemme ikke er de bedste, siger Jonas Keiding Lindholm, generalsekretær i Red Barnet.

Fritidsaktiviteter styrker fællesskaber


"Plads til alle" bygger på viden og erfaringer fra Klubfidusen, et trivselsprojekt som Mary Fonden, Red Barnet, DBU og Trygfonden har udviklet og udbredt i fællesskab. ’Plads til alle’ søsættes i første omgang i én foldboldklub i Sønderborg, men målet er at få flere klubber med.

- Fodbold er et stærkt middel til at styrke fællesskaber og favne alle typer børn og unge. Vi er som organisation og som lokale fodboldklubber en del af samfundet, og det har altid været en del af vores DNA at løfte sociale opgaver og tage vare på udsatte grupper. Vi synes, at dette projekt giver rigtig god mening, udtaler Bent Clausen, formand for DBU Jylland.

’Plads til alle’ bygger, sammen med kommunens Fripas-ordning, bro mellem de udsatte familier og fritidslivet og skaber tillid hos børnene og deres forældre, så børnene forbliver i fritidslivet.

- For både børn og voksne er det vigtigt at være en del af fællesskaber. Det er gennem samværet med andre, at vi lærer og kan lære fra os og vokse som mennesker. Den mulighed skal alle børn have. Derfor er ’Plads til alle’ et vigtigt projekt, som vi i Søndborg Kommune bakker fuldt op om, siger Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen.

Sønderborg Kommune betaler for barnets fritidsaktivitet og laver både opsøgende arbejde blandt udsatte børn og giver fritidsvejledning til familierne. Red Barnet skaffer frivillige, som følger børnene til og fra fritidsaktiviteterne, så børnene kommer godt i gang. DBU sikrer, at fodboldklubberne er rustet til at tage godt imod børnene, så de finder deres plads i fællesskabet og fastholdes i klubben.

Tekst: Red Barnet, Sønderborg Kommune og DBU Jylland


Log ind