Knebent dansk nederlag til Skotland

Efter den flotte sejr i Åge Hareides debut mod Island i torsdags, skulle Danmark i dag forsøge at gentage succesen og besejre Skotland i Glasgow. Men en fejl i defensiven i 1. halvleg endte med at blive kostbar, for Matt Ritchie udnyttede fejlen og blev dermed matchvinder i et tæt opgør.

Jonas Lössl fik landsholdsdebut, da han kom ind i 2. halvleg. Foto: fodboldbilleder.dk,

Dansk fejl førte til skotsk føring
Den danske startopstilling bød kun på en enkelt overraskelse – for Schmeichel var 100% klar og startede på mål, hvilket betyder, at Jonas Lössl fik lov til at starte opgøret på bænken – og at startopstillingen helt identisk med opstillingen mod Island.

Danmark pressede frem fra første fløjt, og virkede særdeles opsatte på at ride videre på succesen fra Islands-kampen, men det tog desværre ikke mange minutter for skotterne at overtage initiativet. Skotland pressede frem og var allerede tidlige i kampen tæt på at komme til farlige chancer. Dog fik defensiven afvist de skotske forsøg.

Men i det 8. minut gik det galt. Daniel Agger og Kasper Schmeichel misforstod hinanden på en tilbagelægning. Agger forsøgte at holde Matt Ritchie væk fra bolden, men Ritchie smuttede imellem den danske anfører og keeper, og scorede forholdsvis sikkert til 1-0. En ærgerlig fejl, men også en fortjent skotsk føring efter et tidligt pres.

I periode efter scoringen var det skotterne der havde overtaget, og de rødklædte danskere virkede en smule rystede – om end Danmark dog kunne være kommet hurtigt tilbage i opgøret, hvis Yussuf Yurary Poulsen havde udnyttet forholdsvis store chance, han fik i det 14. minut. Desværre tøvede han, og det gav Tierney muligheden for at få sparket til hjørne.

Midtvejs i halvlegen var Danmark dog kommet sig over det skotske mål, og herfra og frem til pausen var spillet meget mere jævnbyrdigt. Begge hold fik et par halve chancer, men ingen af dem var specielt store og voldte hverken Schmeichel eller Gordan i de to mål de helt store kvaler. Derfor kunne Skotland gå til pause foran 1-0, en føring der ikke for alvor kunne indvendes noget imod.

Manglende skarphed kostede
Fra 2. halvlegs start havde Jonas Lössl afløst Kasper Schmeichel i målet, og dermed blev han den 795. spiller til at repræsentere Danmark. Ind fra 2. halvlegs start var også kommet Martin Braithwaite, der havde afløst Yussuf Yurary Poulsen i angrebet.

De sidste 45 minutter mindede på mange måder om de første 45 minutter. Skotterne kom nok bedst fra land, men stille og roligt kom Danmark mere og mere med i kampen. Begge hold tilspillede sig et par halve chancer – og med en smule skarphed havde begge hold fået scoret i løbet af det første kvarter af 2. halvleg. Det skete bare ikke.

Men i minutter omkring det 70. minut, der burde Danmark have udlignet. Den danske offensiv fik tre store chancer, to til Martin Braithwaite og en til Nicolai Jørgensen, men desværre blev der enten skudt over eller også kom den skotske keeper Craig Gordon i vejen. Det skal dog også siges, at Skotland også havde en kæmpe chance, men Andreas Christensen kom flyvende og fik med kroppen blokeret Ritchies forsøg.

I de døende minutter fik Danmark et par frispark der kunne være blevet farlige, men hverken Lasse Schöne eller Riza Durmisi fik bolden indenfor rammen – og derfor endte kampen med en skotsk 1-0 sejr.

Næste gang Åge Hareide skal have tropperne i aktion, er i starten af juni, hvor Danmark deltager ved Kirin Cup i Japan.

Skotland - Danmark 1-0 (1-0)
1-0 Matt Ritchie (8’)
18.385 tilskuere på Hampden Park i Glasgow, Skotland

Den danske startopstilling
Kasper Schmeichel (46’ Jonas Lössl) – Simon Kjær, Andreas Christensen, Daniel Agger (64’ Erik Sviatchenko) – Henrik Dalsgaard, Pierre Emile Højbjerg, Christian Eriksen (81’ Lasse Schöne), Thomas Delaney, Riza Durmisi – Yussuf Yurary Poulsen (46’ Martin C. Braithwaite), Nicolai Jørgensen

Ikke benyttede spillere: Anders Lindegaard, Jannik Vestergaard, Jores Okore, Nicolaj Thomsen, William Kvist Jørgensen, Daniel Wass, Lasse Vibe, Jonas Knudsen

Dommerne
Dommer: Svein Oddvar Moen (NOR)
Linjedommere: Kim Thomas Haglund (NOR) og Frank Andås (NOR)
4. dommer: Ken Henry Johnsen (NOR)

Statistiske vinkler efter kampen

• Åge Hareide havde valgt samme startformation som mod Island, og det betød samme start-11 i to landskampe i træk for første gang siden juni 2012.
  • Daniel Agger jubilerede med sin landskamp nr. 75 som den 18. spiller gennem tiderne. Han debuterede for godt 10 år og 10 måneder siden og har været en del af startformationen i samtlige 75 landskampe.
  • Jonas Lössl fik spilletid i hele 2. halvleg and blev dermed debutant nr. 795. Han blev samtidig den 60. målmand til at vogte målet for Danmark.
  • Det var Danmarks sjette optræden mod Skotland på Hampden Park og det femte nederlag. Resultatet 1-0 er nu forekommet i ni af de 17 landskampe mellem Skotland og Danmark