Ultimative krav aflyser landskamp

Spillerforeningen har meddelt, at kvindelandsholdet ikke vil stille op til EM-revanche-kampen mod Holland uden en aftale efter deres krav. Derfor bliver kampen ikke spillet og alle billetkøbere får deres penge tilbage. DBU beklager situation.

Fredag aften skulle kvindelandsholdene fra Danmark og Holland spille revanche-opgør for EM-finalen i sommer på et udsolgt CASA Arena i Horsens. 

I aftes meddelte Spillerforeningen, at spillerne på kvindelandsholdet ikke ønsker hverken at møde op i landsholdslejren eller at spille kampen, når de ikke kan få opfyldt deres ønsker til en ny landsholdsaftale. Det skete efter, at DBU og Spillerforeningen forhandlede hele søndag aften uden at nå til enighed. I forhandlingerne har DBU tilbudt fortsættelse af nuværende kollektive aftale samt forhøjelse af kvindelandsholdets kamphonorar, bonus, stipendiater og andel af billetindtægter. 

Når spillerne ikke vil stille op, kan DBU ikke forsvare at spille landskampen mellem Danmark og Holland og har i dag meddelt dette til det hollandske fodboldforbund, UEFA og en række andre relevante myndigheder. Herudover er der skrevet en mail til alle billetkøbere, der får tilbudt at få pengene tilbage. 

Situationen er dybt problematisk – både sportsligt, økonomisk og for alle i dansk kvindefodbold, siger Kim Hallberg, elitechef i DBU: 

”Dette er en dybt beklagelig situation, og vi er rigtigt kede af at måtte skuffe de mange fans, der lige som vi har glædet os til denne fodboldfest. Det er en ærgerlig og uholdbar situation, når vi ikke kan gennemføre en udsolgt landskamp og hyldest af kvindelandsholdet på grund af faglige uenigheder,” siger han.  

DBU og Spillerforeningen har forhandlet i seks måneder om nye aftaler for både kvindelandsholdet og U21-herrelandsholdet, DBU har i flere omgange tilbudt en fortsættelse af de eksisterende vilkår samt forhøjelse af kvindelandsholdets kamphonorar, bonus og andel af billetindtægter og samtidig imødekommet spillernes ønske om højere stipendiater. I søndagens forhandlinger kom DBU spillerne i møde og tilbød en forhøjelse på 46%, mens Spillerforeningen fastholdt et krav om en stigning på 342% og at spillerne skal ansættes i DBU – og de ikke ville rykke sig. 

Spillerne udeblev fra landsholdslejren mandag, og mandag aften gentog Spillerforeningen, at spillerne kun ville møde op til træning og kamp, hvis de havde en ny aftale først og uden at fravige de ultimative krav fra søndag aften. Derfor er det nu ikke muligt at gennemføre kampen på en ansvarlig måde overfor de hollandske modstandere og de mange forskellige samarbejdspartnere, forklarer Kim Hallberg: 

”Vi vil gerne skabe de bedst mulige sportslige rammer for alle vores landshold, og vi har forsøgt at komme spillerne i møde med en pæn forhøjelse af stipendiater og en deling af de stigende billetindtægter. Samtidig arbejder vi hårdt for at få flere kommercielle partnere på kvindelandsholdet, hvilket giver penge både til spillerne og til at investere i udviklingen af kvindefodbold. Vi kan ikke fra den ene dag til den anden mangedoble udgifterne til honorarer, når der ikke er tilsvarende indtægter. Så vi har ikke mulighed for at imødekomme Spillerforeningens meget ultimative krav,” siger Kim Hallberg. 

Det er endnu uafklaret, hvad der skal ske i forhold til næste uges VM-kvalifikationskamp mellem Ungarn og Danmark. DBU er i dialog med FIFA og UEFA om, hvordan situationen skal håndteres, da det er en helt særlig situation uden fortilfælde. 

”Dette er på alle måder en historisk trist situation. Vi håber fortsat, at vi kan stille et hold til VM-kvalifikationskampen og det vigtige arbejde med at skabe opbakning og dermed også flere indtægter til kvindelandsholdet og dansk kvindefodbold,” siger Kim Hallberg. 


Log ind