Syg med Fodbold Fitness

’Syg med Fodbold Fitness’ er for fodboldspillere med to diagnoser. Spillerne mødes en gang om ugen til træning på Lolland-Falster. En af dem er Gunnar Huge.

Syg med Fodbold Fitness
FOTO: Privatfoto
Af: Hjalte Christensen

 

Hver torsdag formiddag bliver støvlerne snøret til Fodbold Fitness i Nykøbing FC. Her kalder de dog holdet ’Syg med Fodbold Fitness'. Det er nemlig et hold, hvor voksne med minimum to diagnoser spiller fodbold sammen.

Gunnar Huge er en af spillerne på holdet, der fast dukker op til træning. Han har en del alvorlige skavanker at kæmpe med, men alligevel valgte han sidste år - i en alder af 73 - at gøre comeback på grønsværen efter 63 års fravær. En vild beslutning, for det er lidt af hvert, Gunner Huge går og døjer med. 

”Jeg har diabetes 2, og for fire år siden fik jeg også en dobbelt bypassoperation. Jeg havde faktisk lukket øjnene og var væk, men jeg blev genoplivet af dygtige folk på hospitalet,” fortæller han med smil og overskud. 

Som om det ikke var nok, har Gunner Huge også fået skiftet begge sine knæ. Det første knæ blev skiftet for 14 år siden og det andet for tre år siden, men det er ikke nødvendigvis en udfordring på banen, fortæller han. 
”Som jeg plejer at sige, jeg sparker lige godt med højre og venstre ben, for de er jo kunstige begge to,” siger han med høj latter. 

Hjælper på krop og sjæl
Gunner Huge er ikke i tvivl om, at han har fået det bedre. Han går bedre, han kan løbe igen – noget han ikke har gjort i mange år – og hans sukkertal er også faldet. 

Det kommer ikke bag på Christina Sanderhoff Olsen, som er udviklingsterapeut i Guldborgsund Rehabilitering og initiativtager på et 12-ugers pilotprojekt med Fodbold Fitness for voksne med diagnose, der kørte i efteråret. Det var en stor succes, og mange af dem, der var med på forsøget i efteråret, er fortsat på holdet, som Gunner Huge spiller på i Nykøbing FC. Og Christina Sanderhoff Olsen er ikke i tvivl om, at det gør en masse godt.

”Vi oplevede, at de forbedrede deres kondition og balance, og de var simpelthen så glade. Vi synes, det var en stor succes,” siger Christina Sanderhoff Olsen. 

Gunner Huge er i hvert fald glad for, at han begyndte at spille. For ham har det været vigtigt at holde sig i gang. Han vil nemlig gerne forsøge at betale lidt igen til det offentlige, som han føler har givet ham en hel masse, og til alle de mennesker, der har hjulpet ham. Derudover er han også glad for, at han til ’Syg med Fodbold Fitness’ har mødt nogle ligesindede, som han har det sjovt med. 

”Jeg har fået et nyt netværk på banen med nogle fantastiske mennesker. Det er jeg rigtig glad for. Vi tonser rundt og der er ingen, der griner af os,” afslutter han. 

Log ind