Dårlig forælderopførsel går både ud over spillere og dommere

Godt 40 procent af deltagerne omkring børne- og ungdomskampe har oplevet forældres nedsættende tilråb til dommerne, og en ud af fem har oplevet forældre med dårlig opførsel over for spillerne. Det viser en ny rundspørge fra DBU og lokalunionerne, der derfor sætter fokus på god opførsel til fodboldkampene.

Hver weekend spiller mange tusinde børn i alle aldre fodboldkampe i hele landet. De kæmper det bedste, de har lært – for både sejren og for sammenholdet og fællesskabet.

De fleste forældre støtter fodboldbørnene på en positiv måde, men desværre er der også forældre, som går over grænsen. Inden for det seneste år har fire ud af ti trænere, dommere, klubfolk, forældre og spillere oplevet nedsættende tilråb fra forældre mod dommeren, mens det samme gør sig gældende for 20 procent i forhold til dårlig opførsel over for spillere på banen.

Én episode kørte af sporet
22-årige Adam Ganer er dommer og har kun sjældent dårlige oplevelser. Han er generelt tilfreds med at være dommer, men én episode kørte helt af sporet.

- Efter en U14 kamp kommer en utilfreds far hen til mig og er så aggressiv og truende, at en tilskuer ringer til politiet. Han går meget tæt på mig og truer mig og min familie. Mandens opførsel var så uacceptabel, at politiet gav ham en bøde, fortæller Adam Ganer og fortsætter:

- Jeg har ikke siden haft dårlige oplevelser, men min erfaring er, at det er vigtigt, at jeg optræder som en autoritet for at skabe respekt og undgå ubehagelige tilråb, og at for mange blander sig i mine kendelser i en kamp.

Husk respekten  
Den gode forældreadfærd er et område, som DBU og lokalunionerne igen sætter særligt spot på fra uge 39.  Foruden lancering af resultater fra den nye rundspørge, rammer indsatsen også klubber i hele landet, der får hjælp til at sætte fokus på forældreadfærden. Det sker med en relancering af kampagnen ’Husk respekten – også udenfor banen’.

Klubberne kan bl.a. få plakater til ophæng på klubanlæggene med budskaber som ”Fodbold er en leg”, ”Det er ikke Champions League” og ”Dommeren er et menneske”, hvilket skal være med til at hjælpe klubberne med at forbedre adfærden blandt forældrene.

Fra 2019 sætter DBU yderligere vind i sejlene for at fremme det gode fodboldmiljø. Her samles den viden, som allerede er til rådighed til samlede, enkle anbefalinger til klubberne, og trænere kan komme på kursus for at lære at udvikle og understøtte den gode adfærd i klubberne.

Forældre bør altid udvise god opførsel
Ørslevkloster IF er en af de klubber, der allerede er gået aktivt ind i at skabe det gode fodboldmiljø.

- Vi havde en oplevelse til en kamp, hvor nogle af pigerne gik grædende fra banen, fordi modstanderholdets forældre havde råbt af dem. Det kan ødelægge fodboldglæden, og den opførsel vil vi ikke acceptere, siger Joan Skovgaard, som er træner og udvalgsformand i klubben.

Ørslevkloster IF har formuleret deres holdninger på området og slår ned på dårlig forældreadfærd i både egne rækker og hos modstanderholdene – og mange klubber har valgt at gå samme vej.


Fakta:
Fairplay-politik
DBU stiller ikke krav om, at klubber skal have fairplay-politik, men opfordrer til, at alle diskuterer fairplay. Den nye rundspørge viser, at 21 % af de adspurgte ikke har retningslinjer eller en politik for fairplay/god opførsel i klubben, mens 30 % ikke ved, om deres klub har en politik på området. 

Om DBU og lokalunionernes rundspørge
Rundspørgen er foretaget i maj og juni 2018. 875 personer (spillere, trænere, forældre, tilskuere, klubfolk og dommere), hovedsageligt tilknyttet breddekampe på børne- og ungeområdet, deltog i rundspørgen. Rundspørgen havde til formål at finde ud af, hvordan det på nuværende tidspunkt går med fairplay omkring danske fodboldkampe. Se mere om 'Husk respekten - også udenfor banen' her.

Log ind