To danske skader i 1. halvleg

Der var ingen tvivl om, at det var Irland, der havde mest brug for en sejr i mandagens kamp. Faktisk ville alt andet end en irsk sejr jo betyde farvel til EM for irerne, og derfor gik de også i offensiven fra første fløjt.

Men de mange irske angreb førte dog ikke til ret mange chancer. Dels mislykkedes irerne ofte med den sidste aflevering, og så var den danske defensiv også meget sikker og påpasselig.

Det danske opspil var dog også meget påpasseligt, for vi holdt godt i bremsen, og ganske som irerne var det ikke mange chancer – eller tilløb til chancer – vi kom frem til.

Desværre blev den danske trup ramt af flere skader. Først måtte Thomas Delaney lade sig afløse af Pierre-Emile Højbjerg i det 13. minut og 20 minutter senere afløste Kasper Dolberg så en skadet Andreas Cornelius.

Om udskiftningen af de to spillere ved medvirkende til, at vi ikke havde den store rytme i vores spil i 1. halvleg skal være usagt, men vi haltede en smule efter de grønblusede irere i næsten hele halvlegen.

På chancefronten fik Conor Hourihane nok halvlegens største chance i det 34. minut. Han slap en smule tilfældigt fri i det danske felt, men Kasper Schmeichel reddede stensikkert.

På trods af et irsk overtag i de første 45 minutter, kom ingen af de to mandskaber reelt frem til de helt store chancer. Derfor var stillingen også 0-0.

Braithwaite scorede, irerne udlignede – og det sluttede ufatteligt spændende

Fra 2. halvlegs start fortsatte irerne deres pres, men ganske som i de første 45 minutter, var den danske defensiv klar. Gang på gang afviste vi de irske bestræbelser på at komme frem til chancer.

Efter 58 minutter kunne vi glæde os over, at vi havde forbedret den danske rekord for den længste stime uden scoring imod, for der havde vi holdt nullet i 573 minutter. Dermed forbedrede vi rekorden fra 2018, hvor vi holdt nullet i 572 minutter.

Der blev arbejdet benhårdt over hele linjen. Især Pierre-Emile Højbjerg ydede et kæmpe arbejde på midten af banen, og Mathias Zanka og Simon Kjær var bundsolide i centerforsvaret. Alle 11 mand fightede det bedste, de havde lært, og efterhånden som kampen skred frem, og Irland mere og mere havde brug for en scoring, begyndte der at komme chancer til den danske offensiv.

Den helt store chance kom i det 73. minut. Her slog Henrik Dalsgaard et perfekt indlæg ind i det irske felt, og tæt under mål dukkede Martin Braithwaite op og sendte bolden i mål med tåspidsen til dansk jubel og en 1-0-føring.

Den danske scoring fik Irland til at gå i angrebs-mode, og i det 85. minut fik de så udlignet. Irerne fik lov til at slå et par indlæg ind i det danske felt. Det første fik vi clearet, men på en returbold steg Matt Doherty til vejrs og headede 1-1 ind bag en chanceløs Kasper Schmeichel.

Udligningen gav naturligvis Irland yderligere tro på tingene, og de sidste minutter af kampen var meget intense, men efter 94 minutter blæste dommer Felix Brych for sidste gang i fløjten. Med 1-1-resultatet er Danmark dermed klar til EM 2020 på hjemmebane.

Andetsteds vandt Schweiz  6-1 ude over Gibraltar og vinder dermed gruppen med 17 point foran Danmarks 16 point. Irland slutter 3’er med 13 point, Georgien 4’er med otte point og Gibraltar allersidst helt uden point.

Irland-Danmark 1-1 (0-0)

73’ 0-1 Martin Braithwaite

85’ 1-1 Matt Doherty

51.700 tilskuere på Aviva Stadium, Dublin.

Den danske startopstilling (4-3-3):

Kasper Schmeichel – Henrik Dalsgaard, Simon Kjær, Mathias Jørgensen, Jens Stryger Larsen – Lasse Schöne (84’ Andreas Christensen), Christian Eriksen, Thomas Delaney (13’ Pierre Emile Højbjerg) – Yussuf Poulsen, Andreas Cornelius (33’ Kasper Dolberg), Martin Braithwaite.

Ikke benyttede spillere:

Frederik Rønnow, Jesper Hansen, Joachim Andersen, Peter Ankersen, Jonas Knudsen, Christian Nørgaard, Robert Skov, Daniel Wass, Christian Gytkjær.

Dommer:

Felix Brych (GER)

Statistiske vinkler efter Irland - Danmark

• Kampen mod Irland bød på tre danske jubilarer, idet Lasse Schöne blev spiller nr. 49 til at runde 50 landskampe, hvorimod Andreas Cornelius og Henrik Dalsgaard rundede 25 landskampe som spillere nr. 139-140.
  • Danmark måtte for første gang siden maj 2012 udskifte to spillere allerede i første halvleg. Det var kun fjerde tilfælde med to udskiftninger i en officiel A-landskamp de seneste 80 år.
  • Danmark kvalificerede sig til sin niende EM-slutrunde, hvor det tidligere er blevet til sejr (1992), semifinale (1964, 1984), kvartfinale (2004) og gruppespil (1988, 1996, 2000, 2012)
  • Med fem sejre og fem uafgjorte landskampe gik Danmark igennem landskampssæsonen 2019 uden nederlag, hvilket siden Anden Verdenskrig kun er præsteret i 1995 og 2017.
  • Med stillingen 0-0 efter 57 minutters spilletid mod Irland satte det danske landshold ny rekord for den længste periode uden scoring mod, idet de 572 minutters clean sheet fra 2018 blev overgået.