Lørdag sætter vi uret en time tilbage, hvilket markerer sommerens afslutning. Men måske er det snart slut med at sætte uret frem og tilbage. For i 2021 skal EU tage stilling til, hvorvidt skiftet mellem sommer- og vintertid skal afskaffes. En beslutning, som for nyligt er blevet udskudt. Men bekymringerne består, og den politiske debat lader vente på sig.

For Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), Dansk Boldspil-Union (DBU) og Horesta, som tilsammen repræsenterer knap én million foreningsaktive danskere og et erhverv med 19.500 virksomheder, som omsætter for næsten 63 mia. kr. årligt, er debatten om sommertiden langt vigtigere end blot en snak om at sætte havemøbler frem eller tilbage.

Vores holdning er klar. En afskaffelse af sommertid og en efterfølgende beslutning om permanent vintertid vil få alvorlige konsekvenser for det frivillige foreningsliv, virksomhederne i turisme- og oplevelseserhvervet og folkesundheden generelt.

For foreningerne medfører de lyse eftermiddage og aftener flere timer, hvor spejdere, fodboldklubber og andre foreninger kan dyrke fællesskabet under åben himmel uden at blive indhyllet i mørke eller være nødsaget til at gøre brug af kunstig belysning – hvis de da overhovedet har banelys. Sidstnævnte er hverken godt for klimaet eller reelt en økonomisk mulighed for mange foreninger.

Den ekstra lyse time gør det ganske enkelt muligt for udendørsidrætten og foreningslivet at gennemføre turneringer, træning og anden udendørsaktivitet fra først på aftenen til solnedgang.

Permanent vintertid vil betyde færre timer i skoven for spejderne, og færre træningstider hvad enten man taler om fodbold, golf, sejlads eller atletik. Alt det, vi ikke har brug for i ambitionen om at få danskerne til at bevæge sig mere og tage aktivt del i foreningslivet.

For turismen vil færre lyse aftentimer betyde, at udbuddet af aktiviteter og oplevelser til såvel danskere som turister skrumper.

I dag bringer de lyse aftener hvert år tusindvis af turister ud i det danske sommerland. Hertil kommer udespisekulturen i de store byer, hvor der er restauranter på alle åbne pladser og streetfood-markeder, som er med til at gøre Danmark til et populært gastronomisk rejsemål.

De lyse aftener er afgørende for erhvervets arbejde med at gøre Danmark til en destination for turister hele året.

En afskaffelse af skiftet mellem sommer- og vintertid og valget af en ny permanent tid er derfor fremfor alt et valg mellem at styrke eller svække udendørsidrætten, foreningslivet, folkesundheden og Danmark som en stærk og attraktiv destination, der skaber vækst og arbejdspladser.

Derfor er det afgørende, at vores danske politikere i EU og i Folketinget går sammen om at sikre sommertiden og de lyse sommeraftener, så vi kan fortsætte med at skabe fremgang i turismevirksomhederne, øge andelen af foreningsaktive danskere, og så vi kan skabe de bedste rammer for at tiltrække turister fra nær og fjern til udendørsoplevelser, som de aldrig glemmer.

Alt andet vil sende dansk foreningsliv og turisme ud i mørket.