Danmark har siden marts været ramt af en historisk corona-krise, der også har haft store konsekvenser for dansk idræt og fodbold. Forsamlingsforbuddet på 100 mennesker er netop blevet forlænget, og der er fortsat usikkerhed om antallet af tilladte tilskuere til efterårets klub- og landskampe. Hvis der ikke er mulighed for fans på stadions, medfører det store tab for både klubber og DBU.

Derfor bør regeringen og Folketinget huske idrætslivet herunder dansk fodbold, når der de næste dage forhandles om nye hjælpepakker, understreger DBU’s formand, Jesper Møller, der sammen med DBU-direktør Jakob Jensen de seneste dage har holdt møde med både Divisionsforeningen, DBU Bredde og DIF om corona-krisens betydning for økonomien i dansk fodbold:

”I dansk fodbold har vi alle udvist stor ansvarlighed, overholdt samtlige retningslinjer fra sundhedsmyndighederne og lavet særlige corona-regler, da dansk fodbold åbnede igen. Alt sammen for at passe på hinanden og på dansk fodbold. Nu er økonomien i dansk fodbold så presset, at vi har brug for hjælp, når regering og Folketing forhandler nye hjælpepakker. Ellers kan det i værste fald betyde konkurser og lukninger i dansk fodbold,” advarer Jesper Møller.

 

Tomme stadions – tomme pengekasser

Corona-krisen rammer økonomien i dansk fodbold adskillelige steder.

I breddefodbolden mærker man de manglende indtægter fra kampe, stævner og andre aktiviteter. Antallet af kampe i forårssæsonen i Gjensidige Kvindeliga blev halveret, og flere kampe blev spillet for tomme tribuner. Også spillere i 3F Superligaen skulle kigge langt efter mange fans. Nu håber klubberne, at der kan komme endnu flere tilskuere på lægterne - eller komme kompensation for de manglende indtægter.

Det samme gælder for efterårets landskampe for både Herrelandsholdet og Kvindelandsholdet. Lige nu er det højst usikkert, om der tillades tilskuere til Herrelandsholdets forestående Nations League-kampe på hjemmebane mod Belgien, England og Island samt venskabskampene mod Færøerne og Sverige.

Fodboldens grundlæggende DNA er dybt afhængig af tilskuere og fans, og uden tilskuere svækkes ikke bare oplevelsen af fodbold, men også det fantastiske fællesskab, som fodbolden giver. Det kan desuden føre til tabte billetindtægter m.v. i omegnen af 25 millioner kroner bare i efteråret, fortæller DBU-direktør Jakob Jensen og kalder det afgørende, at hjælpepakker ikke kun dækker allerede afholdte udgifter, men også tabte indtægter:

”Indtægter til Herrelandsholdets kampe er en vital del af fodboldens kredsløb, da de går til udvikling af hele dansk fodbold herunder børnefodbold, pige/kvindefodbold, trænerkurser og en lang række andre områder. Indtægter fra herrelandsholdets kampe er med til at skabe grundlaget for resten af dansk fodbold til glæde for bl.a. mange tusinde børn og frivillige. Vi står derfor i en situation, hvor den økonomiske kompensation er afgørende for hele dansk fodbold,” udtaler Jakob Jensen.