Tandpasta, maling og kunstgræsbaner. Det er blot nogle af de produkter, der er tilsat mikroplastik, og som derfor er på dagsordenen hos det europæiske kemikalieagentur ’ECHA’. Her skal det blandt andet besluttes, om mikroplastik i form af gummigranulat skal forbydes eller begrænses.  

I Europa er der anlagt mere end 42.000 kunstgræsbaner, mens det på landsplan sniger sig op på mere end 360. Mange fodboldklubber og kommuner har aktuelle planer om at anlægge nye baner i de kommende år, ligesom de ældste kunstgræsbaner er nedslidte og derfor skal renoveres. Og selvom EU-lovgivningen potentielt kan ændre landskabet, kan klubber og kommuner fortsætte med at renovere og anlægge nye. Anlægsloftet er nemlig hævet og der er dermed flere midler til at få gjort noget miljøvenligt ved banerne, forklarer Bjarne Christensen, der er bestyrelsesmedlem hos DBU Bredde samt bæredygtighedsansvarlig i DBU:

”I Danmark går vi forrest, når det kommer til den grønne omstilling. Det gælder også på fodboldbanen, hvor der gennem de seneste år er anlagt kunstgræsbaner med enkle og innovative miljøløsninger for at hindre spredning af gummigranulat. Derfor kan både klubber og kommuner trygt fortsætte arbejdet med at renovere deres nuværende kunstgræsbaner eller anlægge nye, så fodbolden kan rulle hele året,” siger Bjarne Christensen.

 

Mere miljøvenlige baner

Den bæredygtige omstilling og en strammere EU-lovgivning for bevidst tilsat mikroplastik, bakker DBU naturligvis op om og samarbejder derfor tæt med både UEFA og de nordiske fodboldforbund.

Ifølge Bjarne Christensen er der dog ingen grund til at forholde sig afventende de næste par år, når det kommer til udbygning og renovering af de danske kunstgræsbaner. For selvom mange i de europæiske fodboldforbund holder vejret, om hvorvidt gummigranulat i banerne skal forbydes eller blot anlægges med restriktioner, så vil et totalt forbud fra 2022 komme bag på mange, forklarer han:

”Langt de fleste kunstgræsbaner bliver i dag anlagt med gummigranulat. Derfor vil det være en stor overraskelse, hvis EU kommer med et totalt forbud. Men vi forventer, at den kommende EU-regulering vil have klare mål for at nedbringe det tilladte granulatsvind til miljøet. Derfor er vi i dialog og samarbejder blandt andre med Danmarks Idrætsforbund og Lokale og Anlægsfonden, så også fodbolden kan gå forrest i at sikre den grønne omstilling.”

Hvor EU-lovgivningen lander vides i slutningen af 2021.