Nye dommere i divisionerne

Syv dommere rykker op i divisionerne og to dommere satser på linjedommerfunktionen. Dommercamps og målrettet satsning for rekruttering af kvindelige dommere bærer frugt med tre nye, kvindelige dommere i de to bedste kvinderækker.

 
 

Darko Haramija, der sidste år dømte i 1. division, har valgt af specialisere sig som linjedommer og indgår nu blandt de 10 DBU linjedommere.

Foto www.fodboldbilleder.dk

 

DBUs Elitedommergruppe har justeret i indrangeringerne af dommerne og linjedommerne i de bedste herre- og kvinderækker.
 
SAS Ligaen fortsætter til foråret med den samme gruppe af 13 dommere, som også har fordelt kampene i landets bedste række mellem sig i efterårssæsonen.
 
Gruppen har heller ikke ændret blandt de 10 danske FIFA-linjedommere, som fungerer i SAS Ligaen, men derimod rykker Elitedommergruppen Darko Haramija og Jens Jørgen Jensen op som nye DBU-linjedommere til SAS Ligaen.
 
 
Nye dommere i divisionerne
 
”Vi har stor, faglig tillid til den gruppe af SAS Liga-dommere, vi benytter i øjeblikket, og fortsætter vores videreudvikling af dem. Samtidig har vi stor fokus på talenterne i divisionerne og Danmarksserien for at sikre kvaliteten og konkurrencen mellem dommerne i landets bedste rækker,” udtaler formanden for DBUs Elitedommergruppe, Kaj Østergaard, og fortsætter:
 
”Vi iværksatte for nogle år siden en struktureret indsats på linjedommer-området, og er med oprykningen af Darko Haramija og Jens Jørgen Jensen nu oppe på 10 DBU-linjedommere, som kan konkurrere med vores 10 FIFA-linjedommere. De 20 specialister vil sammen være med til at øge kvaliteten i dommerfunktionen i landets bedste række.”
 
Elitedommergruppen vil gennem etableringen af en speciel gruppe sætte yderligere fokus på udviklingen og udbygningen af linjedommerfunktionen allerede fra begyndelsen af det nye år.
 
Overgangen til den specialiserede linjedommeropgave for de to 1. divisionsdommere og udvidelsen med en enkelt dommer i denne gruppe betyder, at der bliver plads til Benjamin Svedborg, Peter Kjærsgaard-Andersen og Thomas Kurt Nielsen som nye dommere i 1. Division fra forårssæsonen.
 
I 2. Division giver oprykningen af de tre dommere samt Bjarne Nigaards ophør plads til Allan Staal, Kim W. Lundberg, Michael V. Jensen og Steffen L. Christensen.
 
 
Succesrig satsning
 
I 2006 etablerede DBUs Breddedommergruppe en arbejdsgruppe, der fik til opgave at arbejde målrettet med rekruttering og fastholdelse af kvindelige dommere.
 
Det var sammenfaldende med gennemførelsen af de første dommercamps samme sommerferie, som hvert år bliver gennemført for unge mennesker med interesse for dommergerningen i alderen 15 til 20 år.
 
Indsatsen har resulteret i en stigning i antallet af aktive, kvindelige dommere på 33% fra 30 til 40 i denne periode. Og den kvantitative stigning viser sig nu også kvalitativt, idet Elitedommergruppen rykker tre kvindelige dommere op i de to landsdækkende kvinderækker, 3F Ligaen og 1. Division.
 
Samtidig har Elitedommergruppen besluttet at følge Breddedommergruppens indsats ved at nedsætte en tilsvarende arbejdsgruppe, som skal følge op på arbejdet med de kvindelige elitedommere i DBU-regi.
 
Satsningsområderne omfatter blandt andet coaching af denne gruppe af dommere, hvor den tidligere DBU- og FIFA-dommer Gitte Holm fungerer som personlig coach.
 
Blandt gruppens øvrige ansvarsområder bliver at definere og gennemføre en specifik indsats for at udvikle kvindelige linjedommere til et internationalt niveau således, at DBU på sigt også vil kunne påsætte dommertrioer til internationale opgaver, hvor alle tre i trioen er kvinder.
 
 
Fra Dommercamp til 1. Division
 
Den ældste af tre nyudnævnte, kvindelige dommere er Trine K. Westhoff, 37 år.
 
Hun har fungeret som dommer siden 1998, men blev først sidste år rykket op i 1. Division, og debuterer i 3F Ligaen fra turneringsstarten til foråret.
 
Hendes lillesøster, Frida Mia Klarlund Nielsen, bliver ligeledes fra næste forår rykket op i første omgang til kvindernes 1. Division.
 
Det 19-årige dommertalent har været dommer siden sommeren 2006, hvor hun som 16-årig deltog på DBUs første Dommercamp i Albertslund, og derefter valgte at satse på en dommerkarriere i stedet for en spillerkarriere.
 
”Det var helt klart mine oplevelser på Dommercamp’en, der inspirerede mig til at blive fodbolddommer. Jeg havde en fed tid som den eneste pige blandt 15 fyre, og det var et helt andet miljø, end jeg var vant til fra fodboldklubben,” fortæller Frida Mia Klarlund Nielsen med glæde i stemmen, og fortsætter:
 
”Det var en kanon oplevelse, og jeg var bare helt klar til at dømme fodbold derefter. Jeg startede med ungdomskampe på grund af min alder, men da jeg blev rykket op som dommer i seniorrækkerne, gav det mig bare endnu mere blod på tanden, og siden er det bare gået stærkt.”
 
”Og så synes jeg, det er fantastisk med seks kvindelige dommere i DBU, når jeg tænker på, at der kun var et par stykker, dengang jeg var på Dommercamp,” slutter Frida Mia Klarlund Nielsen, som fylder 20 senere i denne måned.
 
Du kan læse mere om Frida Mia Klarlund Nielsen i denne artikel fra juli 2006 om DBUs Dommercamps: Unge dommere med ambitioner
 
 
 
Bøger og fløjte til fælles
 
Frida Mia Klarlund Nielsen deler ikke kun sin interesse og sit talent for dommergerningen med sin storesøster, men også med sin klassekammerat fra Copenhagen Business School, Mathilde Abildgaard.
 
Mathilde Abildgaard, 22 år, er samtidig den anden af de to nye kvindelige dommere i kvindernes 1. Division i den kommende sæson.
 
Hun har været dommer siden januar 2005, og hvis hendes efternavn får en klokke til at ringe, så er det ikke uden grund. Mathilde er flyttet til København fra Lolland-Falster, hvor hun voksede op som datter af DBUs tidligere FIFA-linjedommer, Bo Abildgaard, som lagde flaget på hylden efter sidste sæson, da han faldt for aldersgrænsen.
 
”Han er helt klart årsagen til at jeg har valgt at være fodbolddommer. Det er selvfølgelig alle hans oplevelser og rejser som linjedommer, der har inspireret mig til at satse på en dommerkarriere ved siden af mit studie,” fortæller Mathilde Abildgaard, der læser bachelor i HA i almen erhvervsøkonomi sammen med Frida Mia Klarlund Nielsen.
 
Du kan se den komplette liste over dommere, linjedommere og –udviklere her:
 
 
 
 
SAS Liga-dommere, forår 2010:
 
Anders Hermansen (FIFA Categori 3)
Claus Bo Larsen (FIFA Top Class Referee)
Emil Laursen
Henning Jensen
Henrik N. Kragh
Jakob Kehlet
Kenn Hansen
Lars Christoffersen (FIFA Categori 4) 
Michael Johansen
Michael Svendsen (FIFA Categori 3)
Nicolai Vollquartz (FIFA Categori 2)
Peter Rasmussen (FIFA Categori 2)
Thomas Vejlgaard (FIFA Categori 3)
 
 
 
FIFA-linjedommere, forår 2010:
 
Anders Nørrestrand
Henrik Kristensen
Henrik Malmberg
Henrik Sønderby
Jakob Bille
Lars Hummelgaard
Lars Rix
Martin Wulff
Niels Høg
Torben Jensen
 
 
DBU-linjedommere, forår 2010:
 
Brian Quist
Darko Haramija (ny)
David Vang Andersen
Dennis Rasmussen
Derya Oguz
Heine Sørensen
Jens Jørgen Jensen (ny)
Lars Winther Nielsen
Palle Udsen
Peter Theis Marcussen
 
 
 
1. Divisionsdommere, forår 2010:
 
Anders Poulsen
Andreas Knudsen
Benjamin Svedborg (ny)
Brian Lindorf Hansen
Dennis Mogensen
Henrik Priegel
Jens Maae
Jørgen Nielsen
Kent Bøgelund
Lars S. Jensen 
Lars Ø. Poulsen
Mads-Kristoffer Kristoffersen
Michael Tykgaard
Ole Kronlykke
Peter Kjærsgaard-Andersen (ny)
Rasmus Møller Bøjer
Thomas Kurt Nielsen (ny)
 
 
2. Divisionsdommere, forår 2010:
 
Allan Staal (ny)
Casper Kristensen
Christian Brixen
Hans Henrik Højte Hansen
Henrik Larsen 
Henrik Mortensen
Henrik Overgaard
Jens Ø. Poulsen
Jesper Dahl
Johnnie Espersen
Kenneth Sørensen
Kim W. Lundberg (ny)
Lars Halskov
Malthe K. Iversen
Martin Olsgaard
Michael V. Jensen (ny)
Michael Schlander
Philip Gojko Pilipovic
Steffen L. Christensen (ny)
Thomas Dahl Strandberg
Thomas Lautrup Thorgaard
Tom Krøyer
 
 
Kvinde Elite-dommere, forår 2010:
 
Betina Norman (FIFA kategori X)
Kristina Husballe
Marianne Svendsen (FIFA kategori X)
Trine K. Westhoff (ny)
 
 
Kvinde 1. divisionsdommere, forår 2010:
 
Frida Mia Klarlund Nielsen (ny)
Mathilde Abildgaard (ny)
 
 
Eliteudviklere, forår 2010:
 
Arne Hansen                     
Claus Mortensen
Erik Høg             
Erik Kold            
Finn Jensen                     
Henry Lund Graversen 
Holger Hansen        
Jan Carlsen                     
Jan Damgaard                    
Jan Sørensen                    
John Østergaard
Jørn West Larsen     
Kaj Østergaard       
Knud Albertsen       
Knud Erik Lauridsen  
Knud Stadsgaard      
Niels Erik van Zeijst
Ove Hust             
Per Kjærsgaard-Andersen         
Peter Mikkelsen      
Poul Malling                    
Preben Worsøe        
Svend Ørgaard
Tonny K. Poulsen     
Tore Østergaard      
 
 
Linjedommerudviklere, forår 2010:
 
Bill Rene Hansen
Carl Johan Christensen
Jens Larsen
Lars Nordlund
Per Bo Christensen
 
 
Talentdommerudviklere, forår 2010:                         
 
Bent Halfdan Pedersen
Erik Høg             
Lars Erik Buller Friis
Lars Gjærup Brunebjerg
Niels Leth-Sørensen  
Per Kjærsgaard-Andersen
Thor Callesen        
Torben Siersen       
Tore Østergaard
 
 
Coach for kvindelige Elitedommere:
 
Gitte Holm
Af: Lars Berendt - 09. december 2009, 01:57

Skriv en kommentar

Skriv kommentar (Kræver login)

0

Ingen kommentarer endnu - skriv den første