Merete Pedersen stopper på landsholdet

Efter en karriere uden sammenligning stopper kvindelandsholdets mest scorende spiller nogensinde på landsholdet. Som 35-årige føler Merete Pedersen, at hun står overfor nye valg i tilværelsen, og at en eventuel slutrundedeltagelse på bænken ikke er tilfredsstillende på dette tidspunkt i hendes karriere

65 gange har Merete Pedersen kunne fejre en scoring på Kvinde A-landsholdet. Her efter den afgørende scoring til 1-0 mod Ukraine, der sikrede Danmark en plads i sommerens EM-slutrunde i Finland. Foto Anders Kjærbye


Fodbold har været en vigtig del af hendes liv, siden hun som fireårige blev hevet med ned i den lokale klub i Jerlev. Hun skiftede videre til Jelling via Ammitzbøl og kom allerede som 16-årig ind på Vejle Boldklubs elitedivisionshold.

Alligevel var det de færreste, der kunne forudse omfanget af den karriere, en 20 årige Merete indledte på landsholdet i maj måned 1992, hvor hun første gang trak i den rød-hvide trøje til U/21-landskampen mod Sverige, hvor hun afløste Dorte Overgaard.
 
For Dorte Overgaard blev det kun til denne ene kamp, men for Merete Pedersen, var kampen startskuddet på en imponerede karriere, hvor det i alt blev til 149 landskampe – heraf 136 på kvindelandsholdet.
 
De 136 A-landskampe er i sig selv imponerede og det næsthøjeste antal kvindelandskampe kun overgået af holdets nuværende anfører Katrine Pedersens 148 kampe.
 
Endnu mere imponerede er de 65 gange, hun har fundet vejen til netmaskerne, hvilket giver hende en stensikker og næsten urørlig førsteplads på topscorerlisten med hele 19 mål mere end Gitte Krog på andenpladsen.
 
To gange tidligere troede de fleste at landsholdskarrieren var stoppet. Første gang i 2003, hvor Merete tog en pause på 1½ år, og senest i 2006, hvor en godartet hjertefejl betød, at hun den 14. marts måtte en tur på operationsbordet på Skejby Sygehus for at få brændt seks centrale punkter i hendes hjerte.
 
12 dage senere var hun tilbage på landsholdet til VM-kvalifikationskampen mod Belgien. 73 minutter inde i kampen havde hun scoret begge de danske mål i 2-0 sejren.
 
Men nu er det slut.
 
 
Endnu en kamp - endnu et mål. Her en af hendes tre scoringer mod Slovakiet sidste år, hvor Danmark vandt 6-1. Foto Anders Kjærbye

 
Dåbsattesten lyver ikke, og med sin 36-årige fødselsdag nærmende sig i næste måned, stiller Merete Pedersen andre krav, end hun gjorde tidligere i hendes karriere, og beslutningen om at stoppe er taget efter moden overvejelse:
 
 
Moden beslutning
 
”Der er jo ikke tale om en beslutning, som jeg tager her og nu, men resultatet af nogle overvejelser jeg har gjort mig over længere tid, og en beslutning jeg har taget efter at have snakket flere gange med Kenneth [Heiner-Møller. red],” fortæller topscoreren:
 
”For mig drejer det sig om positive oplevelser, og det synes jeg ikke, der har været nok af på det sidste. Når Kenneth vælger 4-3-3 systemet, så er jeg overbevist om, at det aldrig er mig, der bliver valgt fra start som angriber. Som 36-årig er jeg kommet til den erkendelse, at jeg ikke har lyst til at sidde på bænken, hvilket jeg uden problemer ville have gjort som 25-årig. I stedet synes jeg, det giver mere mening, at man tager nogle unge spillere med, der kan lære noget fra sidelinjen” fortæller Merete Pedersen.
 
”Jeg har altid gjort meget ud af at mærke efter, om jeg har det godt, og i det sidste stykke tid, har jeg tydeligt kunne mærke, at jeg ikke længere var glad. Jeg spiller jo ikke på landsholdet for pengene, men for de positive oplevelsers skyld, og nu er jeg kommet til et punkt, hvor jeg ikke længere føler, at det er tilstrækkelig positivt, og vil i stedet fokusere nogle andre ting i livet, såsom mit arbejde,” fortæller Merete, der dog langt fra smækker med døren:
 
”Jeg har stor respekt for Kenneths beslutning. Han er ansat til at sætte holdet efter det system, han tror på, og det har jeg ingen problemer med. Jeg har bare konstateret, at min plads på holdet er ændret. Men det betyder ikke, at jeg er sur og smækker med døren. Jeg ønsker jo pigerne det absolut bedste og vil helt sikkert se alle kampene. Og når turneringen går i gang vil jeg sikkert også ærgre mig over, at jeg ikke er med. Men jeg føler ikke længere at jeg kan se en tilfredsstillende plads til mig på holdet. Derfor stopper jeg uden surhed – men afklaret,” slutter Merete Pedersen
 
Ærgerlig landstræner
 
Kvindelandsholdets træner Kenneth Heiner-Møller accepterer Merete Pedersens beslutning:
 
”Det er klart, at når man i Meretes alder gør afsavnet til familie og hensynet til ens arbejde op, og de ikke længere falder ud til fordel for landsholdet, så er der tale om en beslutning, som jeg må acceptere,” siger Kenneth Heiner-Møller, der dog ærgrer sig over at skulle undvære en angriber af Merete Pedersens niveau til en slutrunde:
 
”Hun er en målfarlig spiller, som vi godt kan komme til at savne i en slutrunde. Det er klart, at der er hård kamp om pladserne. Vi har tre spidsangribere af høj international klasse, og der er ikke nogen, der kan garanteres en plads på landsholdet. På den anden siden, så har jeg altid forsøgt at sætte holdet med de bedste spillere, og har ind imellem vredet holdet lidt mod højre, spillet lidt skævt, eller en enkelt kamp helt uden højre kant, og Merete har indtil videre spillet sig til en plads i startopstillingen til samtlige EM-kvalifikationskampe, så derfor ærgrer det mig naturligvis, at hun stopper på nuværende tidspunkt,” fortæller Kenneth Heiner-Møller som roser Merete for hendes indsat på det danske landshold:
 
”Man skal give Merete et klap for skulderen og sige tak for en fantastisk indsats i landsholdstrøjen og skulle hun finde motivationen igen, så har jeg sagt til hende, at hun bare kan ringe, så vil hun med det samme indgå i vores overvejelser,” slutter kvindelandsholdets træner.
 
 
 
FAKTABOKS
 

MERETE PEDERSEN
Født 30. juni 1973
Position:
Angreb
Debut på Kvindelandsholdet:
1993
Antal landskampe:
Antal landsholdsmål:
Klubhistorie:
Jerlev, Ammitzbøl, Jelling, Vejle, B1909, OB, Siegen Tyskland, Torres Feminile, Italien og nuværende OB.
 
 
Styrke som fodboldspiller:
Målfarlig, god i feltet, fysisk stærk
Svaghed som fodboldspiller:
Afslutninger med venstrebenet.
Største fodboldoplevelse:
Vinde gruppespillet til EM 2001
Bedste mål:
1-1 mod England 2005
Favoritspiller/forbillede:
Filippo Inzaghi
Favorithold:
AC Milan
Civilt:
Pædagog. Ansat som lærer på Hjemly idrætsefterskole

 

 

Af: Jacob Wadland - 13. maj 2009, 09:24

Skriv en kommentar

Skriv kommentar (Kræver login)

0

Ingen kommentarer endnu - skriv den første