Ingen Ligalandshold denne vinter

DBU gennemfører ikke den traditionelle træningstur for de aktuelle og potentielle A-landsholdsspillere – Ligalandsholdet - denne vinter. Sportsligt udbytte forventes ikke at ville stå mål med investeringen. Morten Olsen rejser med U/21-landsholdet.

DBU har gennem en periode forsøgt at planlægge en træningstur for Ligalandsholdet bestående af potentielle og aktuelle A-landsholdsspillere fra de hjemlige klubber til januar.

Så sent som onsdag eftermiddag modtog DBU det seneste tilbud om et træningsophold og to kampe i Abu Dhabi eller Dubai samt Jordan. Men kontakten til en række udenlandske fodboldforbund og kampagenter har ikke resulteret i en ideel træningstur.

På den baggrund har DBU torsdag middag meddelt Superligaklubberne, at fodboldforbundet mod forventning ikke vil udtage denne gruppe af spillere til en træningstur i sidste halvdel af januar 2011.

 

Morten Olsen med U/21 og fokus på England

Den manglende træningstur ærgrer naturligvis landstræner Morten Olsen, som dermed går glip af muligheden for at teste og arbejde med gruppen af de omkring 20 hjemlige landsholdsspillere og -emner.

"Tendensen er gået i retning af, at vi bruger flere og flere spillere fra de hjemlige klubber på A-landsholdet. Derfor har træningsturene med Ligalandsholdet sportsligt set været en meget givende aktivitet, som har været med til at udvide antallet af kandidater fra de danske klubber til landsholdet," udtaler landstræner Morten Olsen, og fortsætter:

"Så det er ærgerligt, at vi ikke har kunnet sammensætte en træningstur på samme økonomiske vilkår og høje sportslige niveau til denne vinter som tidligere, og derfor er der ingen grund til at investere hverken tid eller penge i en træningstur. Til gengæld har vi med landskampen mod England på FIFA-datoen onsdag den 9. februar sikret os en særdeles kompetent modstander til A-landsholdet som forberedelse til EM-kvalifikationskampen mod Norge i marts."

I stedet for at udtage sin egen trup af A-landsholdsemner, som i år formentligt ville inkludere spillere, som indgår i U/21-landsholdstræner Keld Bordinggaards planer for sommerens EM-slutrunde, vælger Morten Olsen at give sin kollega mulighed for at vælge frit fra alle hylder.

"Der er rigtigt mange talenter i den nuværende U/21-landsholdsårgang. Nogle af dem er allerede kandidater til A-landsholdet, og andre af dem kan i nær fremtid blive det. Dem får Keld nu frit valg til at samle til deres træningstur, og derfor er det oplagt for mig at tage med U/21-landsholdet og se dem i træning og kampe," forklarer Morten Olsen.

 

Fra Ligalandsholdet til A-landsholdet

Træningsturene med Ligalandsholdet giver trænerne mulighed for at arbejde teknisk og taktisk i dybden med spillerne over en periode på typisk 12-14 dage.

Dermed opnår spillerne et indgående kendskab til A-landsholdets spillestil, og trænerne får et tilsvarende kendskab til spillernes niveau og potentiale.

Af truppen på 20 spillere fra træningsopholdet i Thailand i januar i år har Rajko Lekic, Silkeborg IF, og Johnny Thomsen, SønderjyskE, efterfølgende fået debut på A-landsholdet, mens Leon Jessen, dengang FC Midtjylland, Søren Rieks og Peter Nymann, Esbjerg fB, Martin Ørnskov og Jim Larsen, Silkeborg IF, og Kim Christensen, dengang IFK Göteborg, alle har været i A-landsholdstruppen én eller flere gange i løbet af sæsonen 2010.

Fra Ligalandsholdstruppen på 20 spillere, som i januar 2009 var på træningsophold i Phuket i Thailand, kom otte ind omkring A-landsholdet senere på sæsonen enten som en del af bruttotruppen eller med spilletid i én eller flere af kampene.

Det var Kim Christensen, Anders Møller Christensen, OB, Jakob Poulsen, dengang AGF, samt Jonas Borring, FC Midtjylland, Søren Rieks, Esbjerg fB, samt Martin Bernburg, Michael Krohn-Dehli og Morten Rasmussen, alle Brøndby IF.

Af de 21 spillere fra Ligalandsholdstruppen, der forrige år var på træningstur til Oman, Qatar og Bahrain fik et rekordstort antal på 15 af dem markeret sig så positivt under træningerne og i kampene, at de i løbet af kalenderåret 2008 opnåede udtagelse til A-landsholdstruppen.

Stephan Andersen, Brøndby IF, erstattede således Thomas Sørensen til VM-kvalifikationskampene mod Ungarn og Portugal i september samme år, mens markspillerne Anders Møller Christensen og Chris Sørensen, OB, Ulrik Laursen, Thomas Kristensen, Mathias "Zanka" Jørgensen og William Kvist, FC København, Martin Vingaard, Esbjerg FB, Mikkel Beckmann, Lyngby Boldklub, Mikkel Thygesen, FC Midtjylland, Niki Zimling, Esbjerg fB, Thomas Augustinussen, AaB, Martin Bernburg, Morten "Duncan" Rasmussen samt Thomas Rasmussen, Brøndby IF, enten fik debut eller spillede op til flere kampe for A-landsholdet i løbet af 2008.

Dertil kom Kevin Stuhr Ellegaard, som blev indkaldt som reserve for Stephan Andersen til de to VM-kvalifikationskampe mod Ungarn og Portugal på udebane, mens Mathias "Zanka" Jørgensen blev benyttet på U/21-landsholdet.

Et ligeledes stort antal spillere har desuden etableret sig på A-landsholdet som følge af deres deltagelse på Ligalandsholdet efter først at have fået deres debut på A-landsholdet.

 

Investering på 1,7 millioner kroner

Ligalandsholdet har de seneste to år deltaget i Kings Cup i Thailand som en del af træningsturen, og var som titelholder inviteret til den kommende turnering efter nytår.

Desværre er turneringen i 2011 flyttet til februar, hvilket dels kolliderer med den officielle FIFA-spilledato for A-landskampe onsdag den 9. februar dels ligger udenfor den periode, DBU i henhold til samarbejdsaftalen med Divisionsforeningen kan disponere over spillerne.

Blandt kriterierne for at gennemføre træningsturene indgår forhold som destination, træningsforhold og modstandere samt naturligvis økonomi.

Udgifterne til Ligalandsholdets seneste træningstur beløb sig til 1,7 millioner kroner, hvoraf den største enkeltpost var 630.000 kroner i kompensation til klubberne for at have spillerne til rådighed på træningsturen.

 

Tredje aflysning på 27 år

Blandt mulighederne for et træningsophold i januar 2011 var Abu Dhabi eller Dubai i De Forenede Arabiske Emirater, hvor DBU fire gange tidligere har gennemført træningslejre med Ligalandsholdet i Dubai.

DBU har arbejdet med Ligalandsholdet som en landsholdsaktivitet siden 1983, og har siden gennemført 25 træningsture til udlandet.

Dermed har DBU kun to gange tidligere i de foregående 27 sæsoner måttet opgive at finde egnede træningsture for Ligalandsholdet. Det var første gang som resultat af den økonomiske afmatning som følge af terrorangrebene i USA i september 2001, hvor DBU i stedet arrangerede en Ligalandsholdskamp mod Norge på Brøndby Stadion i marts, og anden gang var i 2005.

Ligalandsholdets aktiviteter indgår i landstrænerens samlede arbejde med A-landsholdet.

Liga-landsholdstruppen består som udgangspunkt af en gruppe af aktuelle og potentielle A-landsholdsspillere fra de danske klubber.

Holdet udtages ad hoc-mæssigt almindeligvis én gang årligt med henblik på en træningstur til udlandet i januar eller februar. 

Træningsturen indeholder en række træningspas samt kampe mod andre landshold eller udenlandske klubhold.

DBU betragter Liga-landsholdets aktiviteter som en investering i udviklingen af de pågældende spillere til gavn for spillerne, deres klubber samt A-landsholdet.

 

Læs også:

U/21-landsholdet til Egypten

Ligalandsholdet

Af: Lars Berendt - 23. december 2010, 12:33