Danske dommere avancerer

Tre danske dommere rykker frem på UEFA’s lister over internationale FIFA-dommere. Danmark har også fået fire helt nye FIFA-dommere.

Det har været en god jul for syv af de bedste danske dommere.

Det europæiske fodboldforbund, UEFA, har forfremmet tre af de danske dommere i forbundets indrangeringer; Peter Rasmussen, Jakob Kehlet og Kenn Hansen.

Peter Rasmussen er rykket op I UEFA’s næsthøjeste kategori, Elite Development Category. Oprykningen betyder blandt andet, at Peter Rasmussen og hans kvintet af dommere kan være at finde på grønsværen i forbindelse med play off-kampene i Europa League og Champions League de kommende måneder.

Placeringen i Elite Development-gruppen er den sidste og afgørende test inden den eventuelle indrangering i den øverste, europæiske kategori, Elite Category. Det er dommerne i Elite Category, som typisk dømmer de afgørende kampe i Europa League og Champions League, ligesom det er blandt denne kategori, dommerne til slutrunden om Europamesterskabet og de europæiske dommere til slutrunden om Verdensmesterskabet vælges fra.


Ser frem til udfordringen

Peter Rasmussen kan med udnævnelsen allerede se frem til at begynde arbejdet som dommer i Elite Development Category i slutningen af januar, hvor han deltager i UEFA’s halvårlige kursus for dommere i de to øverste kategorier, som foregår i Tyrkiet.

”Jeg er utrolig tilfreds med, at det hårde arbejde i de senere år som international dommer nu har båret frugt, så jeg har fået chancen i UEFA’s næstbedste kategori. Jeg har været rigtig tilfreds med min efterårssæson, hvor jeg har fået nogle meget fine bedømmelser i mine internationale kampe, så jeg ser frem til de nye udfordringer. Og jeg vil selvfølgelig gøre mit bedste for at klare det sidste trin på stigen, så jeg kan komme med i UEFA’s øverste kategori af dommere”, udtaler en glad Peter Rasmussen.

Peter Rasmussen debuterede som dommer i Superligaen i 2003, og blev international dommer med retten til at bære FIFA-emblemet i 2006.


Oprykning til to nyeste FIFA-dommer

Danmarks nyeste, internationale dommere, Jakob Kehlet og Kenn Hansen, er også blevet rykket en kategori op på UEFA’s lister fra kategori 3 til 2.

Begge dommere startede som internationale dommere ved årsskiftet sidste år, og er således rykket op efter kun et enkelt år i kategori 3. Kenn Hansen og Jakob Kehlet har dømt i den danske Superliga siden henholdsvis 2008 og 2009. De er begge født i 1980, og de fylder dermed kun 32 år i løbet af 2012.

”Vi er utroligt stolte over de tre oprykninger. Peter Rasmussen har kæmpet hårdt for at tage næste skridt i sin karriere, og det er nu lykkedes. Det er også en utrolig stor tilfredsstillelse for os, som har arbejdet sammen med Peter at se, at hans hårde arbejde nu bærer frugt,” udtaler Kaj Østergaard, der er formand for DBUs Elitedommergruppe, og uddyber:

”Samtidig glæder vi os rigtigt meget til at følge Jakob Kehlet og Kenn Hansen i deres videre internationale karrierer, hvor vi har store forhåbninger til deres videre avancementsmuligheder. Det er imponerende, at det er lykkedes for dem begge to at rykke en kategori op efter kun et enkelt år som internationale dommere”.

UEFA’s indrangeringer medfører desværre også en enkelt nedrykning, idet Anders Hermansen blev placeret i kategori 3 i stedet for som de foregående år i kategori 2.


Fire nye internationale dommere på listerne

Oprykningerne af de tre dommere er ikke den eneste succes, som DBU kan notere på dommerfronten i denne højtid.

Danmark har nemlig også fået tre helt nye dommere og en enkelt ny linjedommer med på FIFA’s lister over internationale dommere.

Superligadommerne Michael Johansen og Michael Tykgaard er blevet optaget på FIFA’s lister, og forbundet har også fundet den kvindelige dommer, Kristina Husballe, egnet til FIFA-badgen, ligesom hendes kollega og linjedommer, Mathilde Abildgaard, også er nyudnævnt af FIFA.

Dermed har FIFA fulgt indstillingerne fra DBU’s Elitedommergruppe, der havde peget på netop disse fire talentfulde dommere og linjedommer.

Udtagelserne betyder, at Danmark forsat har syv mandlige dommere på listen over internationale dommere sammen med 10 internationale linjedommere.

På kvindesiden har DBU nu tre kvindelige dommere og en enkelt kvindelig linjedommer.

FIFA og UEFA:

Internationale dommere udtages af det internationale fodboldforbund, FIFA, og gives gennem deres udnævnelse ret til at bære FIFA’s emblem.

Det er det europæiske fodboldforbund, UEFA, der gennem bedømmelser af alle de europæiske dommeres præstationer er ansvarlig for indrangeringen af de europæiske dommere (både mandlige og kvindelige) i følgende kategorier:

Elite Referees
Elite Development Referees
Category 1
Category 2
Category 3
(Linjedommere inddeles ikke i kategorier)

FIFA opererer ikke selv med en decideret indrangering, men følger typisk UEFAs indrangeringer.

Danske FIFA-dommere 2012:

Herre-dommere:

Peter Rasmussen (Elite Development Category)
Lars Christoffersen (Category 2)
Jakob Kehlet (Category 2)
Kenn Hansen (Category 2)
Anders Hermansen (Category 3)
Michael Johansen (Category 3)
Michael Tykgaard (Category 3)

Kvinde-dommere:

Betina Norman (Category 2)
Kristina Husballe (Category 3)
Marianne Svendsen (Category 3)

Af: Kenneth Friis Nielsen og Lars Berendt - 30. december 2011, 12:57

Skriv en kommentar

Skriv kommentar (Kræver login)

0

Ingen kommentarer endnu - skriv den første