Ny dommer i Superligaen

DBUs Elitedommergruppe har udtaget en trup på 13 dommere til den kommende Superligasæson. Jens Maae bliver ny dommer i landets bedste række, hvor truppens mest erfarne dommer, Claus Bo Larsen, fortsætter på dispensation

Jens Maae, 30 år, bliver ny dommer i Superligaen fra den kommende sæson.

Han er uddannet fysioterapeut, og debuterede i Danmarksturnering i 2007, hvor det blev til 31 kampe i 2. Division, inden han allerede sæsonen efter blev rykket op i 1. Division, hvor han er noteret for 54 kampe.

Han er samtidig det eneste nye navn i den trup på 13 dommere, som DBU’s Elitedommergruppe har udtaget til landets bedste række efter sommerferien.

Dermed vælger Elitedommergruppen at reducere antallet af dommere med en enkelt, efter Emil Laursen og Anders Hermansen som bekendt valgte at stoppe med udløbet af den seneste sæson.

Gruppen vurderer fortsat, at Superligaens nuværende struktur med 198 kampe betyder, at det ideelle antal faste dommere til kampene i landets bedste række skal være mellem 12 og 14.

Larsen og Svendsen på dispensation

Dermed er der genvalg til de øvrige 12 dommere fra sidste sæson, og derfor fortsætter Claus Bo Larsen, 46 år, som truppens absolut mest erfarne dommer på dispensation fra aldersgrænsen.

Det bliver anden sæson, Elitedommergruppen opererer med dispensationsmuligheden, som giver gruppen chance for at arbejde videre med op til to dommere, som er over den danske og internationale aldersgrænse på 45 år.

Den kommende sæson bliver derimod den første, hvor gruppen vælger at udnytte chancen for at anvende to dommere over aldersgrænsen.

”Med Emil Laursens og Anders Hermansens farvel mistede vi 20 års erfaring, og derfor er det en stor glæde, at Claus Bo Larsen gerne vil fortsætte på dispensation igen i den kommende sæson, og at vores næstmest erfarne dommer, Michael Svendsen, også er indstillet på at fortsætte på en dispensation,” udtaler formanden for DBU’s Elitedommergruppe, Kaj Østergaard.

Claus Bo Larsen har indtil videre dømt 315 kampe i landets bedste række, hvor han debuterede som 28-årig i 1994. Michael Svendsen er den næstmest rutinerede dommer med 186 kampe i Superligaen siden sin debut i 2000, og med sine nu 45 år overgår han således formelt også til en dispensation.

Seks af dommerne - Jakob Kehlet, Kenn Hansen, Lars Christoffersen, Michael Johansen, Michael Tykgaard og Peter Rasmussen – er internationale FIFA-dommere.

De to divisioner byder sædvanen tro på lidt flere justeringer i sammensætningen på grund af de langt flere kampe, som skal dømmes i de tre rækker.

Casper Thorsøe Jr., Chris Johansen og Morten Krogh bliver nye dommere i 1. Division, hvor Lars Ø. Poulsen falder for aldersgrænsen, mens Ole Kronlykke har valgt linjedommervejen, og indrangeres som divisions-linjedommer.

Benjamin Leander, Benjamin Willaume Jantzen, Jesper Nielsen, Martin Rasmussen og Sandi Putros bliver nye dommere i 2. Division, hvor de afløser Casper Kristensen, som overgår til divisions-linjedommer, og Reto Hurt, som gruppen har valgt fra som divisionsdommer.

Sidsel Fabricius Rasmussen bliver ny dommer i Kvinde 1. division.

Tre nye linjedommere

Også blandt linjedommerne i Superligaen er der udskiftning.

Martin Wulff valgte at indstille sin karriere som FIFA- og DBU-linjedommer kort før sæsonafslutning. Han indledte sin karriere som dommer, og dømte i perioden 2003 til 2006 i Superligaen, inden han valgte flaget fremfor fløjten, hvilket fik FIFA til at udnævne ham til international FIFA-linjedommer allerede samme år.

I løbet af sine seks sæsoner som linjedommer nåede han 83 kampe i 1. og 2. division og ikke mindre end 158 kampe i Superligaen, og sammenlagt var han dommer eller linjedommer i over 300 danske og internationale kampe.

”Vi mistede en dygtig og meget loyal linjedommer med Martins pludselige beslutning om at stoppe sidst på sæsonen. Vi respekterer selvfølgelig fuldt ud hans personlige overvejelser, og håber til gængæld, at vi på et tidspunkt måske kan få ham tilbage i en ny, motiveret rolle som udvikler af vores dommere og linjedommere. Martin har nogle faglige og menneskelige egenskaber, som vi sætter meget stor pris på,” udtaler Kaj Østergaard.

Med oprykningen af Amir Sabic, Daniel R. Nørgaard og Jannik Vinther bliver antallet af linjedommere i Superligaen dermed sat op fra 20 til 22.

DBUs Elitedommergruppe har også valgt at udnytte muligheden for dispensation fra aldersgrænsen blandt linjedommerne, hvor den tidligere FIFA-linjedommer Torben Jensen for anden sæson i træk fortsætter på dispensation som linjedommer i Superligaen.

Ni af Superligaens linjedommere - Anders Nørrestrand, Derya Oguz, Heine Sørensen, Henrik Kristensen, Henrik Sønderby, Jakob Bille, Lars Hummelgaard, Lars Rix og Niels Høg – har FIFA-status.

Oversigt:

Du kan se hele listen over dommere og linjedommere i Danmarksturneringen her:

Elitedommere og –linjedommere, efterår 2012

Læs også:

Laursen og Hermansen stopper


Baggrund:

Påsætningen af dommerne til kampene i Superligaen sker ud fra tre kriterier.

DBUs Elitedommergruppe udarbejder forud for hver halv-sæson en skabelon med påsætning af dommere, linjedommere og dommerudviklere til kampene i hver af de fire rækker.

Denne skabelon følges, såfremt der ikke er forhold som nedenfor beskrevet, der taler for én eller flere aktuelle afvigelser fra eller ændringer til skabelonen.

Gruppen benytter et rotationsprincip, som har til formål at sikre en hensigtsmæssig fordeling af de seks Superliga-kampe i hver runde mellem de 13 dommere.

Dertil kommer en vurdering af den enkelte dommers aktuelle niveau. Dommerne i Superligaen vurderes og evalueres således af en dommerudvikler efter hver enkelt kamp.

Udviklernes vurderinger ligger herefter til grund for påsætningen til den efterfølgende weekends runde i Superligaen og også til en mulig efterfølgende midtuge-spillerunde.

Påsætningen foretages af DBUs Elitedommergruppe, der ud fra en faglig vurdering dermed har mulighed for at påsætte dommerne til de opgaver, de vurderes bedst egnede til på det pågældende tidspunkt.

Denne løbende vurdering kan også omfatte påsætninger af de enkelte dommere til kampe på andre niveauer end Superligaen - i 1. Division eller 2. Division - for derved at give den pågældende chance for at genfinde det niveau og den kvalitet, Elitedommergruppen forventer af dommerne i Superligaen.

Derudover tager gruppen hensyn til dommernes ønsker om fridage af erhvervsmæssige eller private årsager og til eventuelle internationale opgaver.

Elitedommergruppens evaluering af den enkelte dommers indsats forbliver en intern dialog mellem udvalget og dommeren.

Enkelte dommere har frabedt sig at dømme ét bestemt hold, som de privat har en tilknytning til, og som efter deres egen opfattelse i andres øjne vil kunne udgøre et habilitetsproblem.

Undtagelse for reglen om påsætning op til hver enkelt spillerunde i Superligaen er midtugerunderne. Af praktiske årsager – dommernes frihed fra civilt arbejde, transportarrangementer med mere – foretages påsætningerne til midtugekampene i forbindelse med den foregående weekendrunde.

Uanset spilleprogrammet i de tre sidste runder af Superligaen påsættes dommerne og linjedommerne før hver enkelt runde. I de to sidste spillerunder skal alle seks kampe i Superligaen i øvrigt spilles samtidigt.

Påsætningen af liniedommerne og dommerudviklerne foretages af administrative årsager forud for hver halvsæson.

Indrangeringen af dommerne i Superligaen, 1. Division og 2. Division foretages af Elitedommergruppen én gang årligt, typisk i juni måned.

DBUs Elitedommergruppe består af de tidligere danske og internationale topdommere, Kaj Østergaard (formand), Jørn West Larsen, Peter Mikkelsen og Preben Worsøe samt Jan Carlsen, der tillige er gruppens lovfortolker.

 

Af: Lars Berendt - 26. juni 2012, 12:57