FIFA tester teknologi i Silkeborg og Farum

Det internationale fodboldforbund, FIFA, har valgt Superligakampene Silkeborg-SønderjyskE og FC Nordsjælland-Horsens til at teste mållinje-teknologi med chip i Select-kampbolde og magnetfelter på målstolperne.

Det internationale fodboldforbund, FIFA, kommer som oplyst i april til Danmark for at teste den såkaldte GoalRef-teknologi i to Superligakampe.

FIFA har valgt kampene Silkeborg IF mod SønderjyskE i næstsidste spillerunde søndag den 20. maj kl. 16.00 og FC Nordsjælland mod AC Horsens i sidste spillerunde onsdag den 23. maj klokken 20.00 til den afsluttende test af teknologien.

GoalRef er udviklet af en dansk producent, og har gennem en indbygget chip i kampbolden og et magnetfelt rundt om målstolperne til formål rent objektivt at kunne afgøre, hvorvidt bolden har passeret mållinjen.

Det er på baggrund af det danske forskningsprojekt og anvendelsen af de dansk producerede test-fodbolde fra Select Sport, at FIFA har henvendt sig til DBU som partner til at gennemføre testen af GoalRef-systemet.

Teknologien har været gennem en indledende testfase for at afprøve nogle forudsætninger. Anden fase af testene omfatter først en bane-test med blandt andet skud på tomme mål, på en væg og på en målmand, dernæst ved specielle træningssituationer med mange spillere i målfeltet samt laboratorietests med simulerede forhold som regn, røg, tåge, varme og fugtighed samt eventuel påvirkning fra mobiltelefoner og andre, mulige magnetiske forhindringer som tv-kameraer og elektroniske reklameskilte samt tests af de ure, dommerne skal udstyres med for at modtage signalerne.

For at sikre, at alle eventualiteter er afdækket i de to testfaser, vil afslutningen af anden testfase bestå i en test i to kampe på højt niveau.

Det vil kun være målene på Silkeborg Stadion og Farum Park, der som led i testen vil være synligt anderledes end de normalt installerede mål. De har den nye teknologi indbygget, men har naturligvis standardstørrelsen på 7,32 gange 2,44 meter.

Idet der er tale om tests, og de foranstaltes af FIFA, vil resultaterne ikke have indflydelse på gennemførelsen af kampene. De vil udelukkende blive afviklet i overensstemmelse med den nuværende version af Fodboldloven og de gældende, disciplinære bestemmelser.

Det schweiziske testinstitut, EMPA, der forestår testene, vil præsentere resultaterne for The International Football Association Board, IFAB, som er øverste myndighed for Fodboldloven, på et møde i Kiev den 2. juli, hvorefter IFAB vil afgøre, om teknologien skal implementeres som en del af Fodboldloven.

FIFA, det engelske fodboldforbund, The FA, som medvirker til testen af den såkaldte HawkEye-teknologi, og DBU vil også blive orienteret om testresultaterne.

I givet fald vil FIFA formulere standarderne for teknologien, som herefter vil indgå i FIFA’s licenseringsprogram, der er åbent for alle producenter.

Læs også:
FIFA tester mållinje-teknologi i Danmark

Yderligere oplysninger og video om mållinjeteknologi:
FIFA

Af: Lars Berendt - 16. maj 2012, 09:42