Hansen og Tykgaard avancerer

Kenn Hansen og Michael Tykgaard rykker begge en kategori op på UEFAs indrangeringeslister. Dermed er der større kampe på vej til begge dommere. Også to nye danske FIFA-dommere.

Kenn Hansen 2012

Foto: fodboldbilleder.dkJulen kommer tidligt i år for fire af de danske elitedommere.

Kenn Hansen og Michael Tykgaard har nemlig begge nu officielt fået den melding fra UEFA, at de er rykket en kategori op på indrangeringslisten, mens Anders Poulsen og Jens Maae har fået besked om, at de er blevet udnævnt til FIFA-dommere.

Kenn Hansen rykker op i kategori 1, mens Michael Tykgaard rykker op i kategori 2. For dem begge betyder det, at de i det kommende år kan se frem til flere internationale kampe med højere intensitet for ikke kun dommeren, men hele hans team.

Samtidig har FIFA valgt at fjerne kategorien ’Elite Development’ på grund af omstruktureringer. Dermed er Kenn Hansen nu indrangeret i den næstbedste kategori, som giver mulighed for blandt andet Champions League-gruppespil.

”Det er for vildt, at jeg nu er rykket op i den næstehøjeste kategori. Det er stort for mig, men også for resten af mit team, som har ligeså store aktier i oprykningen, og det beviser, at vores hårde arbejde bærer frugt. Min drøm er at blive blandt verdens bedste dommere, og med denne oprykning er jeg kommet et skridt nærmere,” siger Kenn Hansen og understreger, at oprykningen også kan være til gavn for dansk fodbold:

”Det vil give mere rutine til den danske dommerstand, fordi vi er op til seks dommere af sted til hver kamp, og den erfaring, som vi henter på de store stadions rundt omkring i verdenen, kan vi tage med hjem til Superligaen.”

Kenn Hansen debuterede på den internationale dommerscene i marts 2011 i U17-landskampen mellem Spanien og Belgien. I løbet af det sidste år er det blandt andet blevet til både en U19- og en U21-slutrunde og flere kampe i VM-kvalifikationen, Europa League-gruppespillet og Champions League-kvalifikationen.

Kenn Hansen er 33 år. Han blev superligadommer i 2008 og har siden dømt 81 kampe i den bedste danske række. I december 2010 blev han udpeget som FIFA-dommer i startkategorien, kategori 3, og allerede efter bare et år rykkede han op i kategori 2 og i år altså endnu en oprykning til kategori 1.


Mere international rutine

For 36-årige Michael Tykgaard, som debuterede internationalt i maj 2012, kan oprykningen til kategori 2 også betyde flere spændende opgaver som for eksempel Europa League-gruppespil, U-slutrunder og EM-kvalifikationskampe. Michael Tykgaard blev i december 2011 udnævnt til FIFA-dommer i kategori 3 og er nu, to år senere, avanceret til kategori 2 og har siden dømt flere U-turneringer, U21 EM- og Europa League-kvalifikationskampe.

Samtidig har FIFA valgt at udnævne de to dommere, Jens Maae og Anders Poulsen, til FIFA-dommere i startkategorien, kategori 3. Dermed er der nu syv danske FIFA-dommere.

Anders Poulsen er 32 år og har dømt i den bedste danske række siden 2011, hvor det er blevet til 38 kampe, mens 31-årige Jens Maae debuterede i Superligaen i 2012. Han har indtil nu dømt 26 kampe i ligaen og blev november kåret til ’Årets Dommer’.

Oprykningen af de to danske dommere og udnævnelsen af de to nye FIFA-dommere glæder også Kaj Østergaard, formand for DBU’s Elitedommergruppe:

”Vi er glade for den fremgang de danske dommere har haft på UEFAs indrangeringsliste, og samtidig er vi tilfredse med, at vi igen har fået to nye FIFA-dommere med på listen. Vi er sikre på, at alle de danske internationale dommere har en god mulighed for at opnå succes på internationalt plan”

Internationale dommere udtages af det internationale fodboldforbund, FIFA, og gives gennem deres udnævnelse ret til at bære FIFA’s emblem.

FIFA opererer ikke selv med en decideret indrangering, men følger typisk UEFAs indrangeringer.

UEFA’s kategorier hedder:

Elite Referees
Category 1
Category 2
Category 3
(Linjedommere inddeles ikke i kategorier)


Se listen over de danske dommere her

Af: Kristina Nikoline Tullin - 20. december 2013, 11:00