Svendsen og Larsen fløjter af

Topdommerne Michael Svendsen og Claus Bo Larsen dømmer mandag 2. Pinsedag deres sidste superligakampe efter henholdsvis 13 og 19 sæsoner i landets bedste række. Fortsætter som dommerudviklere.


Foto: www.fodboldbilleder.dk


Superligaen mister ved sæsonafslutningen dens to mest erfarne dommere.

Michael Svendsen, 45 år, og Claus Bo Larsen, 47 år, er begge faldet for aldersgrænsen, og dømmer derfor i øjeblikket på dispensation.

Mandag 2. Pinsedag dømmer de begge for sidste gang på topplan, når Michael Svendsen dømmer kampen mellem FC Midtjylland og AGF på MCH Arena, mens Claus Bo Larsen er ansvarlig for kampen mellem FC København og SønderjyskE i Parken.


200-kamps jubilæum i afskedskamp

Michael Svendsen blev rykket op i landets bedste række i sæsonen 2000/2001, hvor han debuterede med kampen mellem Viborg og Haderslev.

Han er derfor i gang med sin 13. sæson i Superligaen, og med 199 superligakampe står han foran et flot jubilæum med sin superligakamp nummer 200 lige præcis i sin afskedskamp på MCH Arena mandag eftermiddag.

”Jeg har haft en lang og spændende karriere, og har haft chancen for både at opleve udviklingen i Superligaen og dømt internationale kampe. Og jeg har været glad for at kunne give lidt tilbage til mine yngre kolleger her i de senere sæsoner, hvor mit fokus har været på kampene herhjemme,” fortæller Michael Svendsen, som i otte sæsoner fra 2004 til 2011 også havde status af international FIFA-dommer, og fortsætter:

”Vi har nogle dygtige, yngre dommere, som allerede er rykket op i Superligaen, og vi har endnu yngre talenter, som er klar til at gribe chancen. Derfor er jeg glad for at kunne slutte min karriere et år efter, jeg ellers faldt for aldersgrænsen. Jeg har været afklaret med mit stop siden efteråret.”

”Det er et spændende miljø at være en del af, og jeg vil ikke kun takke mine kolleger men også spillerne, trænerne og lederne ude i klubberne for et godt samarbejde gennem årene,” slutter Michael Svendsen.


Legenden Larsen

Claus Bo Larsen er med sine 19 sæsoner i landets bedste række og et utal af internationale kampe blevet en legende i dansk fodbold.

Claus Bo Larsen har været dommer i Superligaen siden 1994, hvor han debuterede i kampen mellem Næstved og Silkeborg. Med kampen på mandag bliver det til 329 kampe i den bedste danske række. Dermed er han en af de dommere, som har dømt flest Superligakampe i sin karriere. 

Hans præstationer bragte ham imponerende fire år i træk 2007 til 2010 kåringen til Årets Dommer ved Dansk Fodbold Award. 

I 1996 blev han udnævnt til FIFA-dommer, og har siden dømt 66 kampe i de europæiske klubturneringer. Blandt andet Super Cup-finalen i 2008 mellem Manchester United og Zenit Skt. Petersborg. Han nåede en semifinale i Champions League i 2009 mellem Manchester United og Arsenal.

Claus Bo Larsen faldt i 2010 for den internationale aldersgrænse for dommere på 45 år og måtte derfor trække sig som FIFA-dommer.

Da han dømte sin sidste internationale kamp i december 2010 mellem AC Milan og Ajax, var han indrangeret i UEFAs højeste kategori for dommere, Elite Class referee. 


Stor international anerkendelse

Claus Bo Larsen har gennem sin internationale karriere nydt stor anerkendelse i udlandet. 

Således bad det engelske fodboldforbund, the FA, specifikt om at få påsat ham til venskabslandskampen mellem England og Frankrig på Wembley i november 2010, som en cadeau til den danske topdommer og dermed en anerkendelse af hans høje, faglige niveau. 

Karrieren har også budt på noget så sjældent som ligakampe i andre, nationale turneringer end den danske.
I 2007 accepterede DBU således en invitation fra det ukrainske fodboldforbund om at stille en dansk dommerkvartet til rådighed til kampen i den bedste ukrainske række mellem rækkens daværende nummer tre, Dynamo Kiev, og det suveræne tophold, FC Shaktar Donetsk.
 
DBUs Elitedommergruppe udpegede ved den lejlighed Claus Bo Larsen, som fik Bill Rene Hansen og Henrik Sønderby som linjedommere og Emil Laursen som fjerdedommer til kampen.

Invitationen til dommeropgaven i den ukrainske liga i november 2007 kom mindre end en måned efter, at Claus Bo Larsen af det russiske fodboldforbund var blevet bedt om at dømme en tilsvarende, vigtig kamp i den russiske liga mellem topklubberne Zenit St. Petersborg og CSKA Moskva. 


Da Claus Bo Larsen i 2010 faldt for den internationale aldersgrænse, fortsatte han med at dømme i Superligaen, da DBU samme år indførte en dispensationsmulighed, som gjorde det muligt at give dispensation til op til to dommere at fortsætte på højeste niveau efter de var fyldt 45 år, men dog maksimalt til man fylder 50 år. 

Han har derfor nu dømt på dispensation de seneste tre sæsoner, og er ligesom Michael Svendsen helt afklaret med situationen.

”Det har været 20 fantastiske år. Jeg har været privilegeret at få lov at være med i Superligaen og internationalt i alle de år, jeg har simpelthen nydt hvert et sekund. Og jeg er hverken bitter eller ked af at skulle stoppe, det er helt mit eget valg, og 20 år er nemlig på den anden side set også rigeligt,” fortæller Claus Bo Larsen fra sit firmas, Blue Water Shipping, domicil i Esbjerg, hvor han netop har haft det lokale superligaholds spillere til undervisning i … Fodboldloven.


Fortsætter som dommerudviklere

”Nu er det på tide at give plads til nogle af de nye, og jeg er meget glad for at kunne fastholde min kontakt med fodboldmiljøet ved at fungere som dommerudvikler og dermed betale tilbage for al det, jeg har lært af de gamle gennem årene, og som fodbolden har givet mig,” slutter Claus Bo larsen.

Til trods for deres pensionering som aktive dommere på topplan tager hverken Michael Svendsen og Claus Bo Larsen således afsked med dommerarbejdet.

De har begge tilbudt at stille sig til rådighed for dommerudviklingsarbejdet i det danske fodboldforbund, og det hilses velkomment af DBU’s Elitedommergruppe.

”Det er naturligvis trist at tage afsked med to så erfarne og kompetente dommere. Men vi vil hellere glæde os over deres fremragende indsats gennem rigtig mange sæsoner og for, at både Michael og Claus har stillet sig til rådighed i sæsonerne efter, de faldt for aldersgrænsen,” forklarer formanden for DBU’s Elitedommergruppe, Kaj Østergaard, og uddyber:

”Det har dels sikret kvaliteten under det generationsskifte, vi løbende gennemfører i vores bedste rækker, dels har det gjort indslusningen af yngre kolleger rigtig fornuftig. Og vi er ikke mindst glade for, at de begge vil stille deres store erfaring til rådighed i udviklingsarbejdet med de yngre dommere.”


Af: Lars Berendt - 17. maj 2013, 15:26