Ny turneringsstruktur for pige- og kvindefodbold

DBU har vedtaget en ny turneringstruktur for kvinde- og pigefodbolden, som skal sikre højere niveau og bedre udvikling for både bredde- og elitespillere. Ændringer kommer blandt andet på baggrund af dialogmøder med klubber landet over med pige-og kvindefodbold, elite og bredde. Lokalunionerne under DBU arbejder nu på implementeringen af de nye ungdomsårgange.


Den nye struktur betyder blandt andet ny aldersinddeling i ungdomsrækkerne. Foto: DBU

DBU´s bestyrelse har vedtaget en ny turneringsstruktur for kvindefodbolden. Ændringerne har været undervejs siden foråret 2015, hvor faggrupper og lokalunionerne under DBU sammen med pige- og kvindeklubber fra hele landet har været i dialog om nye turneringsstrukturer i kvinde-DM og U18-rækken.

De nye tiltag betyder blandt andet, at der nu tillades op til fire andethold i kvindernes 1. division hvis holdene sportsligt kan kvalificere sig til det. Desuden ændres pointtildelingen i slutspillet i kvindeligaen og 1. division.  

For ungdomsrækkerne bliver U18 den ældste årgang i stedet for U19. Det betyder samtidig, at U17 DM licensrækken fra sommeren 2016 ændres til U18 DM licensrække. Ændringen skal blandt andet være med til at sikre en bedre aldersinddeling og en bedre overgang fra ungdomsspiller og til senior, fortæller formand for DBU´s kvindeelitegruppe, Mette Bach Kjær.

”Vi har været i dialog med breddeklubberne og lokalunionerne under DBU om, hvordan vi bedst muligt kan matche de bedste elitespillere og få en bedre sammenhæng mellem elite og bredde. Resultatet er blevet den nye aldersinddeling fra ungdom til senior, der nu går fra at være U19 til U18,” fortæller Mette Bach Kjær, der glæder sig over ændringerne, der i høj grad er tilvejebragt i et godt samarbejde mellem DBU´s Kvindeelitegruppe, lokalunionerne, Kvindedivisionsforeningen og ikke mindst, klubberne.

”Processen i de her ændringer er et glimrende billede på de resultater, vi kan skabe, når alle interessenter arbejder tæt sammen på tværs af elite- og breddefodbold. Ændringer i strukturen kommer til at gavne både spillere og trænere ude i klubberne landet over – både i de højeste rækker og for breddespillerne,” siger Mette Bach Kjær.

FAKTA: Ændringerne i strukturen for kvinde- og pigehold,- hvis ikke andet nævnt, gældende fra sæson 16/17.

3F-ligaen:
 • Formel ændring af navnet ”Elitedivision” til ”Kvindeliga”
 • Efter ombrydning til slutspillet får holdene point efter følgende skala: Nr. 1 får 10 point, nr. 2 får 8 point, nr. 3 får 6 point, nr. 4 får 4 point, nr. 5 får 2 point og nr. 6 får 0 point
 • I en forsøgsordning fra sæson 2017/18 frem til og med sæsonen 2019/2020 tillades, at der maksimalt må deltage to andethold, hvis førstehold spiller i kvindeligaen, i hver pulje i 1. division
 • Klubbers andethold kan ikke deltage i kvalifikationsligaen, hvor der spilles om oprykning til kvindeligaen.

Ungdomsrækkerne:
 • U18 bliver den ældste årgang i stedet for U19
 • U18 bliver den nye DM-licensrække.
 • Der indføres en U16-pigerække i lokalunionerne under DBU
Af: Mia Kjærgaard - 04. februar 2016, 11:20

Skriv en kommentar

Skriv kommentar (Kræver login)

10

 • Ja, kommunikation er svært. formålet med denne melding er åbenbart, at vise at der sker noget fremfor HVAD der sker. Der skulle blot eet lille afsnit som beskrev PRÆCIS hvad konsekvensen for rækkerne bliver. Jeg forstår det sådan, at såvel U19 som U17 udgår, men at vi nu skal have U16 og U18. Er det korrekt?

  Det kunne også være fornuftigt med en beskrivelse af HVORFOR det gavner eliten og bredden - postulatet fra Mette kommer til at stå alene. Måske er jeg enig, men hvor skulle jeg vide det fra. Fx. begrundelsen for at indføre U16. I KBU betyder det så at årgangene hedder U13-U15-U16-U18 og det kan da give problemer for U16 gruppen, som sine steder bliver meget smal.

  Så kom nu - giv en fyldig beskrivelse af beslutning, konsekvens og rationalet for beslutningen.
  18. februar 2016, 16:22    
  lundstrøm


 • I har været flittige med spørgsmålene til denne artikel og vi har derfor samlet et par konkrete svar fra DBU´s bestrylse:

  - Ændringerne komme på baggrund af manglende opbakning fra klubberne til U19 Piger. Der var i 2015 kun 24 deltagende hold fordelt over hele landet.

  - På baggrund af ovenstående blev der i efteråret 2015 foretaget en analyse udført af bredden og Kvindeelitegruppen, som efterfølgende blev diskuteret gennem flere møder med repræsentanter fra både bredde og elite. Outputtet på disse møder blev, at der var stor opbakning til at ændre Pige-årgangene fra U19-U17 til U18-U16.

  - Forslagene er efterfølgende blevet klart vedtaget på DBU Jyllands og DBU Fyns delegeretmøder.

  - De øvrige lokalunioner under DBU har via bestyrelser givet opbakning til ændringerne.

  I er velkomne til at kontakte miak@dbu.dk, hvis I ligger inde med yderligere spørgsmål til artiklens indhold.

  Mvh Mia Kjærgaard, DBU Kommunikation
  18. februar 2016, 13:58    
  Kristina Nikoline Tullin


 • Jeg ved DBU melder mere ud i løbet af den kommende tid, for jeg har skrevet til det. Og det var det svar jeg fik!

  Jeg håber lidt man laver Øst rækker for pigerne i U14-U16-U18(+DM)

  Og så laver Øst rækker i 8 mands også! Og spørgsmålet er, om man ændrer til lige årgange hele vejen ned, hvilket vel ville være klogt nok.

  For bredden må U16 være en positiv ting, som Sofie nævner, så gør det, at holdene ikke "splittes" før efter skolens afslutning. Men man kunne godt have overvejet en U19 række, som dækkede over 98-99-00.

  Venter spændt på at høre mere!
  12. februar 2016, 22:48    
  John Petersen


 • Hvordan lyder aldersinddelingen for U18 piger? Er det 2 eller 3 årgange? 99/00 eller 98/99/00?
  10. februar 2016, 15:11    
  Claus Westergaard


 • Hvordan lyder aldersinddelingen for U18 piger? Er det 2 eller 3 årgange? 99/00 eller 98/99/00?
  10. februar 2016, 15:03    
  Claus Westergaard


Vis alle kommentarer