C-uddannelsen styrkes med to nye kurser

Fra 2016 består DBU's C-uddannelse af 13 kurser. "Teknisk træning" og "Træning på tværs" er nye tilbud til børnetrænere, der ønsker at dygtiggøre sig.DBU's C-træneruddannelse er blevet opdateret med to nye kurser. Foto: www.fodboldbilleder.dk

De nyoprettede kurser ”Teknisk træning” og ”Træning på tværs” er fra 2016 del af DBU C-træneruddannelsen, som henvender sig til børne- og ungdomstrænere.

Dermed består uddannelsen af 13 kurser, der kommer vidt omkring emner, som kan ruste trænere til at håndtere fodboldhold bestående af alle årgange fra de yngste børn til ungdomsspillere.

Mange trænere har siden 2013, hvor C-uddannelsen blev indført, erhvervet sig en C-licens, og alene i 2015 var der 6.649 deltagere på kurserne i C-uddannelsen.

Træning i boldtekniske færdigheder

Som navnet afslører, handler ”Teknisk træning” om boldtekniske færdigheder i fodbold. På kurset lærer man at instruere sine spillere i færdigheder såsom spark og første boldberøring. Det gøres via instruktionsmomenter, der er trin-for-trin-gennemgange af, hvordan eksempelvis et vristspark udføres korrekt.

På kurset får træneren fyldt værktøjskassen op med praktiske instruktionsmetoder, og der lægges vægt på trænerens evne til at vise – ikke blot forklare – hvordan øvelserne udføres korrekt.

Kursusmaterialet består desuden af en række øvelser, hvor de boldtekniske færdigheder bringes i spil.

Træning på tværs af køn, alder, niveau og klub

Træning på tværs handler om fodboldtræning, der kan rumme alle børn og unge, og kurset giver viden om og inspiration til, hvordan den type træning rent praktisk kan foregå. På kurset får deltagerne desuden et indblik i ideerne og formålet bag træning, der går på tværs af køn, alder, fodboldmæssigt niveau og klub.

Trivsel, respekt og gode relationer er centralt for ”Træning på tværs”, der handler om at have blik for det enkelte barn og tilgodese alle spillere for at skabe det gode træningsmiljø for alle. Trænerens pædagogiske færdigheder er derfor et bærende element.

Ved at skabe trænings- og kampmiljøer, der fremmer trivslen i klubben, er målet med træning på tværs i et større perspektiv at fastholde spillere i fodbolden.

C-uddannelsens anbefalede kursusrække

Samtidig med implementeringen af de to nye kurser i C-uddannelsen er der sket en tilpasning af DBU’s anbefalede rækkefølge for uddannelsen. Rækkefølgen har til formål at sikre trænerens grundlæggende færdigheder, inden der tages hul på de mere specifikke områder.

Store Trænertræf/Store Trænerdag

Store Trænertræf/Store Trænerdag udgår af C-uddannelsen og overgår til at være en del af refreshen.

Overgangsordning

Hvis man før den 1. januar 2016 er påbegyndt sin C-uddannelse, kan Store Trænerdag/Trænertræf indgå i ens C-uddannelse, og der er ikke krav om at tage de to nye kurser. Man kan også vælge at deltage på de to nye kurser – og så behøver man ikke deltage på Store Trænerdag/Træf.

Hvis man allerede har færdiggjort C-uddannelsen, gælder de almindelige regler for refreshment.

DBU’s anbefalede rækkefølge ser nu ud som følger (klik på hver af kurserne for at læse om deres indhold):

 1. Børnefodboldens Basis
 2. Leg dig til landsholdet
 3. Fodbold og Motorik
 4. Teknisk træning
 5. Øvelsesgeneratoren
 6. Spilforståelse
 7. M0-træner
 8. Masser af mål
 9. Træning på tværs
 10. Teenagetræning
 11. Fodboldskader
 12. Ungdomskampleder
 13. Aldersrelateret træning for 9-14-årige

Læs også

DBU C-træner
Søg på fremtidige kurser i C-uddannelsen her

Af: Marie Lauridsen - 15. marts 2016, 08:01

Skriv en kommentar

Skriv kommentar (Kræver login)

0

Ingen kommentarer endnu - skriv den første