DBU's holdninger til børne- og ungdomsfodbold

I 2018 lancerer DBU et opdateret hæfte, vi kalder 'DBU’s holdninger til børne- og ungdomsfodbold'. Det bygger oven på konceptet 'Holdninger & Handlinger – den nye måde at tænke og spille børne- og ungdomsfodbold', som vi har arbejdet med siden 2006. 

Udgangspunktet var i sin tid – og er stadig – at gøre op med den traditionelle måde at spille fodbold på blandt børn og unge. DBU’s holdninger skal betragtes som et værdigrundlag, der skal sikre sunde og udviklende trænings- og kampmiljøer i børne- og ungdomsfodbolden.

I opsummeret form baserer holdningerne sig på, at spillet skal foregå på børnenes og de unges præmisser ved, at:
 • Al træning skal være med bold
 • Der spilles på små områder med mange boldberøringer
 • Banens dimensioner tilpasses aldersgruppen
 • Målene kan have tre forskellige størrelser
 • Boldens størrelse og vægt tilpasses
 • Weekendstævner erstatter turnering
 • Oplevelsen er inde – resultater og stillinger er ude
 • Der afholdes ikke mesterskaber for børn under 12 år
 • Spillerne følger deres kammerater og inddeles i rene årgange – ikke efter færdigheder
Se hæftet ved at klikke på billedet herunder.


Skriv en kommentar

Skriv kommentar (Kræver login)

9

 • Hej DBU, vil lige spørger om DBU,s holdning mht. Træner på holdet som har sin egen privat akademiet. Dette er afgørende for mange ting der sker på holdet. Fra udvalgt til kamp eller udvalg af holdet. Jeg har hørt at det er ikke tilladet, men det sker og den har haft konsekvenser for os.
  Mvh.
  26. januar 2019, 22:26    
  Beni


 • Hej DBU

  Er der nogle regler omkring skrueknopper til en U11 årgang ? Må de det ?

  bh
  Jan, Skovshoved IF, U11
  25. oktober 2018, 13:17    
  Jan K. Villadsen


 • Hej DBU
  Jeg har spørgsmål vedr. U12 turneringer. Vi har oplevet at modstanderen stille op med spillere fra deres U12 SU hold. Vi er selv på C-niveau. Kan man indsende en protest imod det ?? har været inde og læse reglerne og synes de er svært at gennemskue.

  Lennardt
  11. oktober 2018, 12:50    
  Nenad Radulovic Nielsen


 • Hej Strandrider

  Tak for din henvendelse og input til debatten!

  Som jeg læser din kommentar, så er den opdelt i to - og du må undskylde, hvis dette ikke er tilfældet.

  Det første går på, at vi skal være opmærksom på, at "ro på sidelinjen" ikke kun gælder i børnekampe, men også i ungdomskampe, så man undgår fjernstyring og unødvendig råben fra træneren.

  Dernæst påpeger du, at termen "God træneradfærd" (s.16) ikke uddybes og eksemplificeres, så at dette kan tolkes i subjektive retninger.

  Det er begge gode pointer, som vil blive adresseret i detaljeret grad i det arbejde, der foregår i øjeblikket, hvor Holdningerne i ovenstående udgivelse vil blive beskrevet i endnu mere udførlig grad. Arbejdet vil udmønte sig i udgivelsen og formidlingskampagnen, "Det Gode Fodboldmiljø", og vil beskrive Holdninger og Værdier til Klub-, Trænings- og Kampmiljøer for børne-, ungdoms- og seniorspillere.

  Fordi selvfølgelig skal der være klarhed omkring disse ting, så både trænere og forældre ikke er i tvivl om, hvad man - fra DBUs side - mener, skaber gode miljøer.

  Jeg håber du følger med over efteråret, hvor udviklingen af Det Gode Fodboldmiljø forsætter indtil det er klart til endelig udgivelse til årsskiftet.

  Mange hilser,
  Kristian Koefoed/DBU Bredde
  31. juli 2018, 17:15    
  Kristian Koefoed


 • Det er mit klare indtryk, og overbevisning, at fjernstyring heller ikke bør foregå under ungdomskampe. Alligevel er afsnittet omkring 'ro på sidelinjen' placeret så det umiddelbart (kan) læses som om det kun gælder børnefodbold; - det gjaldt i øvrigt også 2012-udgivelsen. "God træneradfærd" som nævnes på side 16 er jo dybt subjektiv. - Hvis man mener at "man skal råbe efter børnene; ellers lærer de ikke noget", så 'er det jo god træneradfærd, i den specifikke persons bevidsthed. Hvis man skal overbevise forældre - elelr andre - om at de skal holde sig i ro under kamp og træning, er man bagud på point når fjernstyring ikke helt eksplicit adresseres under både børne- og ungdomsfodbold. - Det gøres jo også i http://infolink2003.elbo.dk/dbujylland/Dokumenter/doc/11780.pdf
  18. juni 2018, 08:11    
  Strandrider


Vis alle kommentarer