Velkommen på landsholdet

Velkommen på landsholdet

KÆRE SPILLER, FORÆLDRE, KLUB OG UDDANNELSESINSTITUTION

Her kan du læse vigtig information, der er værd at vide, i forbindelse med deltagelse på et ungdomslandshold.

 

TILSIGELSE & SPILLERANSVAR 

Forud for hver samling, hvad enten det er en træningssamling eller i forbindelse med landskampe, sendes en tilsigelse på mail til alle udtagne spillere, samt alle involverede klubber (som udgangspunkt ca. 2.-3 uger før samlingens første dag). I denne vil der fremgå datoer, tidsrum, program og andre praktiske informationer.

Det er vigtigt, at spilleren og evt. forældre læser tilsigelsen igennem og spilleren selv besvarer afsenderen af denne mail, så landsholdskoordinatoren ved, at spilleren har modtaget informationen og deltager i landsholdsaktiviteten. Derudover skal spilleren sende tilsigelsen videre til sin uddannelsesinstitution, samt koordinere lektier/afleveringer med skolen i forbindelse med landsholdssamlingen.

Det er vigtigt, at det er spilleren, der tager ansvar for deltagelse i landsholdsaktiviteter. Dette gælder både bestilling af togbilletter og kommunikationen med landstræneren eller landsholdskoordinatoren, da dette er en del af udviklingen som landsholdsspiller. Derfor vil al information fra DBU blive sendt direkte til spilleren.

 

TRANSPORT- & REJSEBESTILLING

Er der spørgsmål til rejsen eller problemer med køb at togbilletter kan DBU’s rejsebureau kontaktes på rejser@dbu.dk eller på tlf.: 4326 5403 (hverdage mellem kl. 9.00 – 15.00). Når spilleren har modtaget tilsigelsen fra DBU og dermed kender mødetid og sted til en landsholdsaktivitet, skal hun selv bestille/planlægge transport til og fra samlingen. Vi opfordrer til at spilleren kommer med tog og selv køber sin billet via DSB App'en eller benytter sit rejsekort. Alle udlæg i forbindelse transport refunderes via DBU's afregningssystem Acubiz (læs hvordan under punktet "refusion og afregning").

Spillere under 16 år SKAL bestille/købe børnebilletter. Som identifikation i toget/bussen skal der fremvises sundhedskort sammen med billetten. Spillere mellem 16 og 26 år SKAL bestille/købe ungdomsbilletter. Som identifikation i toget/bussen skal fremvises Pas sammen med billetten.

Ved udlandsrejser er det nogle gange muligt at flyve indenrigs. Dette vil fremgå af tilsigelsen og skal aftales på forhånd med landsholdskoordinatoren. Flybilletter skal altid bestilles via DBU rejser.

 

REFUSION & AFREGNING

Har du udlæg som du skal have refunderet ifm. en landsholdssamling, skal du benytte DBUs rejseafregningssystem Acubiz, klik her for vejledning (KUN spillere kan få adgang).
Det kan være godtgørelse for kørsel i bil, eller hvis du selv har lagt ud for togbilletter ved brug af rejsekort eller billetkøb i DSB App'en. Kun togbilletter indkøbt som børnebilletter (til og med 15 år) og Ungdomsbilletter (fra 16-26 år) med vedhæftet bilag vil blive refunderet. Afregninger skal være tastet i Acubiz senest syv dage efter samlingen.
Godtgørelse for kørsel i bil kan kun ske, hvis tre eller flere spillere kører sammen i bilen medmindre andet er forhåndsaftalt med landsholdskoordinatoren. DBU udbetaler kørsel efter km-taksten 1,98 kr./km. og refunderer, hvad der svarer til prisen på en togbillet, hvis du kører i bil med én eller to spillere.

 

LANDSHOLDSAKTIVITETER

I enkelte tilfælde kan der være træningssamlinger af 1-3 dages varighed i Danmark, men størstedelen af aktiviteterne vil være landskampe på hjemmebane og/eller i udlandet.

U16-landsholdet deltager hver sommer i Open Nordic Tournament som afholdes på skift mellem de nordiske lande. Derudover deltager holdet i en UEFA Development turnering i foråret, samt et arrangement med to venskabskampe i løbet efteråret og et i løbet af foråret.

Både U17-landsholdet og U19-landsholdet deltager i UEFA’s turneringer. Derfor har disse to hold også en højere rejseaktivitet. Som oftest deltager begge hold i en EM-kvalifikationsturnering både forår og efterår. 3-4 uger inden disse turneringer spilles der som udgangspunkt forberedelseskampe/turneringer. Både kvalifikationsturneringerne og de forberedende kampe spilles i Danmark eller i et europæisk land. 

 

PAS, SUNDHEDSKORT & EU-SYGESIKRINGSKORT

Skal du spille for et dansk landshold skal du have et gyldigt dansk pas. Dit pas skal være gyldigt i mindst seks måneder ved afrejsetidspunktet til en rejse til udlandet, da mange lande kræver dette. Har du ikke et dansk pas og gerne vil spille for et dansk landshold skal du søge om dansk statsborgerskab, læs mere her.

Du skal medbringe det gule sundhedskort til samlinger i Danmark, hvilket giver dig ret til ydelser efter sundhedsloven. Det blå EU-sygesikringskort skal medbringes ved rejser til et EU-land, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz. OBS! Kortet er gratis og er gyldigt i op til fem år. Det er vigtigt, at kortet er gyldigt i hele den periode, hvor du opholder dig i udlandet – kortet giver dig ret til sygehjælp på lige fod med borgere i det land du besøger. Vær selv opmærksom på at forny både pas og EU-sygesikringskort inden udløb.

 

SKADER & SYGDOM

Det er vigtigt, at du er skadesfri og uden sygdom, når du møder ind til en landsholdssamling. Hvis du har oplevet sygdom eller småskader i perioden op til samlingen bedes du snarest og inden samlingens start kontakte landstræneren. Hvis du er det mindste i tvivl, skal du tage kontakt til landstræneren inden samlingen, for at få din fysiske tilstand afklaret.

 

MEDICIN & VACCINATIONER 

DBU er omfattet af Danmarks Idrætsforbunds og Anti Doping Danmarks Antidoping regler og tager stærkt afstand fra enhver brug af doping. Alle landsholdsspillere er forpligtet til at stille op til dopingkontrol under Anti Doping Danmark, UEFA eller FIFA. Spillerne vil løbende blive informeret omkring risikoen ved brug af doping, samt oplysning omkring procedureren mv. i forbindelse med dopingkontrol. Klik her og se hvordan en dopingkontrol foregår.

Spillere der dagligt benytter sig af medicin skal sikre sig, at dette IKKE står på WADA's liste over forbudte stoffer - det gælder for både klub- og landshold. Anti doping Danmark har udarbejdet en medicin-app, "Anti Doping Danmark" hvor du selv har mulighed for at tjekke din medicin. Hent den på din mobil, så har du altid styr på om din medicin er lovlig eller ej.

Hvis du anvender medicin, der står på listen over forbudte præparater skal du tale med din læge om at få ændret medicinen eller ansøge om en dispensation (TUE) til at benytte din nuværende medicin. Det er ALTID spillerens eget ansvar at have medicin og evt. papirer på plads. Hvis du tager nogen former for medicin, SKAL dette meddeles til DBU. Kontakt landsholdskoordinatoren, hvis du er i tvivl. 

Der er to vaccinationer der SKAL være i orden til alle landsholdsrejser. 1. Stivkrampe og Difteri: Vaccinationen indgår i børnevaccinationsprogrammet og er dækkende indtil 15 år. Herefter skal du have en revaccination - den dækker i 10 år. 2. Hepatitis A: Denne indgår ikke i børne vaccinationsprogrammet. Én vaccination dækker i 1 år, men det anbefales at gentage vaccinationen 6-12 måneder efter først stik, således at den dækker i 30-40 år.

 

KOSTTILSKUD

DBU tager afstand fra brug af præstationsfremmende midler jf. DBUs dopingpolitik , og DBU tager (som DIF og Team Danmark) ligeledes afstand fra generel brug af kosttilskud og opfordrer til, at spillere fokusere på at optimere træning, kost og restitution, før der gøres brug af kosttilskud. Hvis spilleren mener, at det kunne være relevant at supplere med et kosttilskud, bør der søges kompetent vejledning. Læs mere her

Antidoping Danmark har målrettet information til forældre, der har et barn, der dyrker eliteidræt. Materialet indeholder information om medicin, kosttilskud, whereabouts og dopingkontrol og giver også nogle konkrete eksempler på, hvordan du kan hjælpe dit barn igennem stressede og sårbare perioder – se materialet her

 

FORSIKRING

Alle spillere på DBU's landshold er ved samlinger i ind- og udland dækket af DIF's Idrætsrejseforsikring. Forsikringen dækker udgifter i forbindelse med sygdom, tilskadekomst, skade på bagage mm. Forsikringen dækker ikke private ejendele, disse ting dækkes normalt af spillerens egen private indboforsikring/rejseforsikring. DBU opfordrer alle spillere til at have egen forsikring og evt. dækket under familiens sundhedsforsikring. Er du i tvivl er du altid velkommen til at kontakte Landsholdskoordinatoren.

TØJ & UDSTYR

Alle spillere får udleveret tøj til træning og fritid ved indmøde til en landsholdsaktivitet og dette skal benyttes under hele samlingen.  Du skal ALTID medbringe fodboldstøvler til kunst og til tør og våd bane -  vær opmærksom på baneforhold i forhold til vejret samt hvilket underlag der spilles på. Udtyret skal altid være iorden - udover fodboldstøvler, gælder dette også handsker (for keepere) og rigtige løbesko skal ligeledes medbringes til hver samling.

På udlandsture skal min. et par støvler pakkes i håndbagagen, idet der altid er risiko for mistet bagage.

Som udgangspunkt får spillerne på U16, U17 og U19 udleveret en rygsæk og en støvlepose under samlinger med landskampe. Spillerne skal benytte rygsækken til håndbagage og til kamp/træning. Støvleposen benyttes til træning og kamp. Alt tøj, tasker mv. udleveret af DBU er kun til låns og skal afleveres retur, når aktiviteten slutter.

 

DATABESKYTTELSESFORORDRING (GDPR) 

Dansk Boldspil-Union (DBU) behandler som led i koordineringen og administrationen af U-landsholdene en række personoplysninger om dig, herunder også personoplysninger ifm. Covid-19 test og vaccination. Der indhentes samtykkeerklæringer på alle spillere  for udveksling af helbredsmæssige forhold i mellem klub og landshold. Oplysningerne behandles kun i det omfang, de er nødvendige for landsholdsaktiviteterne. Du kan finde yderligere information omkring behandling af personoplysninger i DBU, samt om DBU’s håndtering af helbredsoplysninger i DBU's privatlivspolitik til landsholdsspillere.

SPORT & PENGESPIL

I Danmark er det ulovligt og strafbart for børn og unge under 18 år at spille pengespil (alt spil om penge, fx sportsbetting, skrabelodder og poker). Derfor tillader DBU ikke spillere under 18 år at spille pengespil i forbindelse med DBU’s træningssamlinger og U-landskampe. Pengespil har endvidere den udfordring, at det beviseligt påvirker den mentale forberedelse og restitution negativt, hvorfor pengespil heller ikke tilrådes elitespillere ældre end 18 år – dette gælder også tiden mellem træninger og kampe. Vi fraråder også forældre i at have en spil-konto sammen med deres børn. For yderligere information se ”Spil til strengen”.

 

KOMMUNIKATION & SOCIALE MEDIER

Du kan følge alle U-landshold under træningssamlinger og turneringer på vores Facebookside „Ungdomslandsholdene - kvinder“.  U-landsholdene kan også følges på Instagram "Ungdomslandsholdene" (dog primært U17 og U19).Derudover har alle Landshold en Facebookgruppe til intern brug mellem spillere og ledere.  Alle forældre opfordres til at melde sig ind Facebookgruppen ”Forældregruppe – pigelandsholdene” - Her vil løbene komme relevant info til dig som forælder. 

 

SPILLERUDDANNELSE

På U-landsholdene har vi udover teknisk og taktisk træning også meget fokus på sportspsykologi, fysisk træning og bevægelighed, sportsernæring mv.  Vi har tilknyttet en fast Sportpsykologisk konsulent fra Team Danmark for U16, U17 og U19, som igennem forskellige temaer arbejder på at udvikle pigernes mentale færdigheder . Vi arbejder bl.a. med værdier, kommunikation, lifeskills, trivsel mv. Derudover har vi også et tæt samarbejde med Team Danmarks øvrige eksperter omkring bl.a. kost og ernæring, fysisk træning og dual career, hvilket kommer til udtryk via oplæg, minikurser og vejledning i løbet af landsholdsåret.

 

FORÆLDREROLLEN

Som forældre til en landsholdsspiller spiller du en vigtig rolle udenfor banen. Det gælder bl.a. i forhold til transport, kost, søvn, skole, planlægning, hvor I virkelig er en vigtig del af spillernes hverdag.

DBU opfordrer forældre til at følge det aktuelle landshold, både i Danmark og i udlandet. Billetter til kampe og andre spørgsmål omkring samlinger og landskampe skal ALTID gå igennem landsholdskoordinatoren. På længere ture kan der afsættes tid til forældrebesøg og disse skal respekteres. Forældre er ikke velkomne på spillerhotellet. Forældre skal desuden ALTID booke et andet hotel end der hvor holdet er bosat. 

 

UDDANNELSE & TEAM DANMARK

DBU prøver så vidt muligt at tage hensyn til spillerne, så landsholdsaktiviteter på skoledage begrænses. Der er dog altid afsat tid til lektier, når de enkelte landshold er samlet i en længere periode. Her vil der være ro til lektielæsning, mulighed for hjælp fra ledere eller direkte kontakt til lærerne, hvis dette er aftalt på forhånd. Derudover er der altid mulighed for dialog med den enkelte landstræner i forbindelse med spidsbelastninger både i skolen og på landsholdet. For spillerne er det vigtigt at få lavet en lektieplan men den enkelte skole, når man er væk i en længere periode med landsholdet. 
Hvis du er tilknyttet Landsholdsbruttotruppen, kan du blive Team Danmark godkendt, og dermed få mulighed for at gå i de populære Team Danmark klasser på både gymnasier og handelsskoler. Godkendelsen betyder bl.a., at du kan få erstatningstimer i de perioder du er væk med landsholdet, samt muligheden for at forlænge din uddannelse. Læs mere om en Team Danmark sportslig godkendelse her.

Du kan også finde mere information om bl.a. folkeskolens idrætsklasser, Efterskoleophold, ophold i udlandet og Team Danmark uddannelsesinstitutioner under Fodbold og uddannelse (siden er under udarbejdelse og forventes tilgængelig medio november). 

 

Vi glæder os til samarbejdet med spillere, forældre og trænere og du er altid velkommen til at kontakte den respektive landsholdskoordinator for spørgsmål eller yderligere oplysninger.

 

Opdateret august 2022

Jannie Ostergaard
Jannie Pedersen
U16 & U19 landsholdskoordinator Uddannelseskoordinator - civil uddannelse +45 4326 5467
Laura Christensen Hald (1)
Laura Christensen Hald
U17 landsholdskoordinator +45 4326 2222