En landskamp med konsekvenser

Lørdagens landskamp mod Sverige resulterede i en række ubesvarede spørgsmål på såvel sportsligt som disciplinært plan. DBUs sportslige og administrative ledelse søgte at afdække disse på et pressemøde søndag.

Det var dagen derpå i Vedbæk.

Både DBUs sportslige og administrative ledelse havde søndag middag indkaldt til ekstraordinært pressemøde, hvor konsekvenserne af gårsdagens fodboldlandskamp mod Sverige stod som eneste punkt på dagsordenen.
 
En af aftenens hovedpersoner blev midtbanespiller, Christian Poulsen, der i det 88. minut fik rødt kort for et slag i maven på svenske, Markus Rosenberg.
 
Den danske midtbanespiller, der ellers er kendt for at være en rolig og stabil spiller, beklager dagen derpå sin handling over for såvel tilskuere, holdkammerater og folk omkring holdet. ”Christian er såvel en god som intelligent fodboldspiller, og han er klar over, at han gik over stregen. Han har sagt undskyld til hele holdet, og vi har naturligvis slået fast, at hans handling er uacceptabel. Holdet samt trænere og ledere kender de eventuelle konsekvenser af handlingen,” sagde landstræner Morten Olsen på dagens møde.
 
Hvad den disciplinære konsekvens bliver for Christian Poulsen vides endnu ikke. Generalsekretær, Jim Stjerne Hansen, sagde følgende om behandlingen af lignende disciplinære sager i UEFA regi.
 
”Man kigger på, hvad der leder op til handlingen, i dette tilfælde provokationen fra den svenske spiller. Dette tages med i bedømmelsen, det vil sige, at der sandsynligvis bliver tale om en straf for voldelig handling, men nedsat på grund af provokationen."
 
Status fra Vedbæk er, at både Christian Poulsen og Leon Andreasen har forladt landsholdslejren på grund af karantæner til onsdagens kamp mod Letland i Riga. Også Kasper Bøgelund har måttet forlade lejren på grund af en skade i lægmusklen.
 
 
Et rids i lakken for dansk fodbold
 
Det var dog en anden situation, der dominerede det meste af pressemødet. En dansk tilskuer løb i forbindelse med Christian Poulsens udvisning på banen, og rettede sin vrede mod dommeren, der derefter valgte at afbryde kampen ved resultatet 3-3.
 
”Det er en sort dag for dansk fodbold. De danske fodboldtilskuere har brugt mange år på at opbygge et godt renome i udlandet, og vi fik i går en ordentlig ridse i lakken. Der skulle kun en tosse til at ødelægge det for såvel de 42.000 i Parken, de mange fans i Fælledparken og tv-seerne hjemme bag skærmen. Det er trist,” konkluderede DBUs formand på dagens pressemøde.
 
DBU kan oplyse, at man i forlængelse af situationen i den kommende uge vil evaluere sikkerhedssituationen med Parken, der sammen med DBU skal sørge for at sikkerheden ved og omkring banen er i orden.
 
”Vi har som arrangør det overordnede ansvar for at sikkerheden omkring banen fungerer. Men det er klart, at vi efterfølgende vil tage en dialog med Parken om fremtidige sikkerhedsforanstaltninger. Det skal understreges, at vi gennem mange år har haft gensidigt tillidsforhold til publikum og derfor har valgt at have lave hegn omkring banen, og det har været det rigtige for os ind til nu, og vi håber at dette kan fortsætte. Men det er selvfølgelig noget af det, vi skal kigge nærmere på,” lød det fra DBUs generalsekretær, Jim Stjerne Hansen.

DBU kender endnu ikke konsekvenserne af dommerens beslutning om at afbryde kampen, og hvilke sanktioner som DBU eventuelt vil blive pålagt af UEFA. Sagen forventes ifølge Jim Stjerne Hansen først afklaret af UEFAs disciplinærkomite medio juli.
 
Flot start for stemningsafsnittet

Kampen mod Sverige var også startskuddet til det nye samarbejde mellem DBU og Danske Fodbold Fanklubber (DFF)omkring stemningstribune på DONG Energy tribunen. 

”Den nye stemningstribune består af tre afsnit. Børnetribunen hvor der var 500 børn og deres forældre samlet, som er placeret til venstre på tribunen. Roliganforeningens afsnit som er placeret bag målet, og den nye forsamling af DFF fans, fra SAS Liga og divisionsklubbernes fanklubber der placeret til højre for målet, ” forklarer kommunikationschef i DBU Lars Berendt.
 
”Ifølge alle vores oplysninger var tilskueren der løb på banen ikke fra nogle af disse grupperinger. Han kom fra anden række, og samtalte ikke med tilskuerne omkring ham, inden han løb på banen, ” uddyber Lars Berendt.

Desværre blev der for første gang kastet romerlys på banen af danske tilskuere under gårsdagens dramatiske kamp. Disse romerlys kom i tre omgange, og var i det nye afsnit med DFF fans. DBU er bekendte med de involveredes fanklub tilhørsforhold. I forhold til aftalen mellem DFF og DBU er der aftalt klare sanktionsmuligheder i tilfælde som disse.

”Udover episoderne med romerlys, levede det nye tiltag mere end op til vores forventninger, og stemningstribunen leverede virkelig en flot indsats på tribunen i både modgang og medgang,” udtaler Lars Berendt.

I Fælledparken festede op mod 30.000 glade svenske og danske fans, hvor DBU og Øresundsbron havde arrangeret fodboldfest for alle – med eller uden billet til Parken.
 
Dagen blev en glad oplevelse for langt de fleste af Fælledparkens gæster, men også her havde et fåtal af fans svært ved at opføre sig passende. Faktum er dog, at ’Fodboldfest i Fælledparken’ betegnes som en succes ifølge såvel sponsorer og arrangører.
Af: DBU Kommunikation - 03. juni 2007, 03:22