Program for VM-kvalifikationskampene på plads

2010 FIFA World Cup: Fodboldforbundene fra Portugal, Sverige, Ungarn, Albanien, Malta og Danmark forhandlede sig søndag til rette om programmet for de 30 kampe i den europæiske VM-kvalifikationsgruppe 1. Nyhed med kommentarer fra landstrænerne følger.De seks fodboldforbund planlagde VM-programmet på et møde i Fodboldens Hus i Brøndby. Foto: Per Kjærbye

Fodboldforbundene fra Portugal, Sverige, Ungarn, Albanien og Malta mødtes søndag morgen hos Dansk Boldspil-Union (DBU) til forhandlinger om programmet for den kommende VM-kvalifikationsturnering.
 
De seks forbund blev i løbet af fem timer enige om programmet for den europæiske kvalifikationsgruppe 1. Dermed imødekommer gruppedeltagerne det internationale fodboldforbund, FIFA’s, deadline, som senest er fastsat til onsdag den 16. januar. Alternativt ville programmet være blevet fastlagt gennem lodtrækning.
 
FIFA har afsat 12 spilledatoer til kvalifikationskampene i Europa, som skal spilles i perioden fra lørdag den 6. september 2008 til onsdag den 14. oktober 2009. Derefter er datoerne lørdag den 14. og onsdag den 18. november 2009 fastsat til de to gange fire play off-opgør mellem de otte ”bedste to’ere”.
 
 
2010 FIFA World Cup Qualifiers,
European Zone, Group 1:
 
Lørdag
6. september 2008:
Ungarn-Danmark
 
 
Malta-Portugal
 
 
Albanien-Sverige
 
 
 
Onsdag
10. september 2008:
Portugal-Danmark
 
 
Sverige-Ungarn
 
 
Albanien-Malta
 
 
 
Lørdag
11. oktober 2008:
Danmark-Malta
 
 
Sverige-Portugal
 
 
Ungarn-Albanien
 
 
 
Onsdag
15. oktober 2008:
Malta-Ungarn
 
 
Portugal-Albanien
 
 
 
Onsdag
11. februar 2009 (X):
Malta-Albanien
 
 
 
Lørdag
28. marts 2009:
Malta-Danmark
 
 
Portugal-Sverige
 
 
Albanien-Ungarn
 
 
 
Onsdag
1. april 2009:
Ungarn-Malta
 
 
Danmark-Albanien
 
 
 
Lørdag
6. juni 2009:
Sverige-Danmark
 
 
Albanien-Portugal
 
 
 
Onsdag
10. juni 2009:
Sverige-Malta
 
 
 
Lørdag
5. september 2009:
Ungarn-Sverige
 
 
Danmark-Portugal
 
 
 
Onsdag
9. september 2009:
Albanien-Danmark
 
 
Malta-Sverige
 
 
Ungarn-Portugal
 
 
 
Lørdag
10. oktober 2009:
Portugal-Ungarn
 
 
Danmark-Sverige
 
 
 
Onsdag
14. oktober 2009:
Portugal-Malta
 
 
Sverige-Albanien
 
 
Danmark-Ungarn
 
 
 
Lørdag
14. november 2009:
Play off-kampe
 
 
 
Onsdag
18. november 2009:
Play off-returkampe
 
(X: Officiel dato for venskabslandskampe.)
 
 
Forud for drøftelserne blev der opnået enighed om, at man skulle forsøge at undgå, at hold skal spille to hjemmekampe i samme dobbeltrunde samt, at de tre topseedede hold, Portugal, Sverige og Danmark, ikke skulle mødes indbyrdes i mere end én kamp i samme spillerunde.
 
På mødet blev forbundene tillige enige om en række principielle forhold. Eksempelvis at alle kampe skal spilles på naturgræsbaner, at udebaneholdet skal tildeles mindst 60 minutters træningstid på kampbanen senest 24 timer inden kampstart samt, at de forbund, der aftaler at spille deres indbyders kampe på datoer for venskabslandskampe, skulle have mulighed for det.
 
Forbundene blev også enige om forholdene omkring indkvartering og transport for udebaneholdene og håndtering af besøgende trænere, der blev udvekslet oplysninger om og regler for tv- og kommercielle rettigheder samt farver på spillertøj og alternative spillerdragter. Deltagerne blev enige om, at hjemmeholdene spiller i deres førstevalg.
 
Repræsentanterne bekræftede også FIFA’s regler om advisering af stadion senest 90 dage og starttidspunkt senest 60 dage før de pågældende kampe.
 
Kampene skal spilles indenfor en afstand på maksimalt 150 kilometer fra en international lufthavn. Kun Malta og Danmark benytter samme stadion til deres kvalifikationskampe på hjemmebane, mens Albanien spiller i to forskellige byer, Ungarn har to forskellige stadioner i Budapest, Portugal lægger deres kampe i flere forskellige byer og Sverige typisk spiller i enten Stockholm eller Gøteborg.
 
De seks forbund blev også enige om, at det gæstende forbund kan erhverve sig op til 10% af stadionkapaciteten til medrejsende tilskuere.
 
Det portugisiske fodboldforbund var repræsenteret af landstræner Luiz Felipe Scolari, assistenttræner Flacio Teixeira og direktøren for forbundets landsholdssekretariat, Carlos Godinho. Fra det svenske fodboldforbund var landstræner Lars Lagerbäck, assistenttræner Roland Andersson, landsholdsadministrator Lars Richt samt generalsekretær Sune Hellströmer kommet over Sundet søndag morgen.
 
Det ungarske fodboldforbund var repræsenteret af dets formand Istvan Kisteleki og direktør for dets internationale afdeling Gusztav Bienerth, Albanien ligeledes af dets formand Armand Duka samt landstræner Arie Haan, mens Malta mødte med dets landstræner Dusan Fitzel, assistenttræner Ivan Vella og formand Joseph Fifsud
 
DBU var repræsenteret af landstræner Morten Olsen og generalsekretær Jim Stjerne Hansen, der nu har forhandlet programmerne for landsholdets seneste fem kvalifikationsturneringer sammen, samt forbundets kontorchef Steen Dahrup.
 
Forhandlingerne startede søndag morgen klokken 09.00, og sluttede med et forhandlingsresultat efter frokost klokken 14.15.
 
DBU har to gange tidligere været vært for planlægningsmøder i forbindelse med kvalifikationsturneringer, som begge er resulteret i et forhandlingsresultat.
 
Senest var 14. februar 2006, hvor fodboldforbundene fra Letland, Liechtenstein, Spanien, Sverige og Nordirland i løbet af blot tre timer forhandlede sig til rette om programmet for EM-kvalifikationskampene i pulje F, som blev spillet fra sommeren 2006 til november sidste år.
 
Første gang var forud for VM-kvalifikationsturneringen i 1992-93, hvor repræsentanterne for fodboldforbundene i Letland, Litauen, Nordirland, Irland, Spanien og Danmark dengang nåede til enighed i løbet af en dags forhandlinger ved et møde på Hotel Mercur i København.
 
Derimod var forhandlingsmøderne om programmerne til kvalifikationsturneringerne til VM-slutrunden i 2002 og EM-slutrunden i 2004 forgæves, og blev i begge tilfælde fastlagt gennem lodtrækning.
Af: Lars Berendt - 06. januar 2008, 02:41

Skriv en kommentar

Skriv kommentar (Kræver login)

0

Ingen kommentarer endnu - skriv den første