Flere, bedre og gladere talenter

I samarbejde med Team Danmark lancerer DBU i dag udgivelsen af ”Aldersrelateret Træning”. Udgivelsen er en manual, der skal hjælpe trænerne i klubberne til at udvikle spillerne i forhold til det alderstrin, de er på. Både landstræner Morten Olsen og direktør for Team Danmark, Michael Andersen er særdeles positive overfor projektet.

I dag præsenterer DBU sit nye talentudviklingsmateriale ”Aldersrelateret træning – forsvarlig og målrettet træning af børn og unge”, som er udarbejdet sammen med Team Danmark.

Træningen af børn fra 5 – 14 år skal være bedre og sjovere – og børnene skal udvikle deres kompetencer på de rigtige tidspunkter i forhold til deres udvikling. Trænerne skal niveaudele og selektere med omtanke og med henblik på at udvikle. Ikke for at vinde børnefodboldkampe nu og her. Det er filosofien i det nye talentmateriale.

Landstræner Morten Olsen er med på dagens præsentation, som foregår i forbindelse DBU’s ”Store trænerdag” i Brøndby. Han er begejstret for det nye materiale og understreger, at det er vigtigt, at metoderne i talentudviklingen hele tiden bliver opdateret og forbedret: 


Hvad skal man træne hvornår

”Udgivelsen af ”Aldersrelateret Træning” skal ses som en revidering af talentudviklingen. Som alle andre forhold i samfundet forandrer fodbolden sig også. Derfor skal vi også se på den måde, vi træner vores talenter på. Vi tror, det er vigtigt at sætte den enkelte spiller i centrum, og det mener vi, at den nye udgivelse vil være med til at gøre. Aldersrelateret træning er jo helt basalt en udgivelse, der fremhæver, hvad børn skal træne på de enkelte alderstrin, i den proces det reelt er at skabe dygtige fodboldspillere,” siger landstræneren og fortsætter

”Vi ved, at det tager ca. 10.000 timer at ”uddanne” fodboldspillere. Og med ” Aldersrelateret Træning” er der nu skabt mulighed for at få sat system i udviklingen og øge bevidstheden hos trænerne og dermed også spillerne om, hvad man skal træne hvornår og hvorfor, så vi sikrer en forsvarlig men også målrettet talentudvikling,” siger Morten Olsen. 


Fodbolden skal gå forrest

Team Danmark er i øjeblikket i gang med at udvikle aldersrelaterede træningsprincipper sammen med 13 forskellige idrætsgrene. Team Danmarks direktør Michael Andersen - der også deltager ved dagens præsentation - er meget tilfreds fodboldens nye talentmateriale. Han lægger ikke skjul på, at fodbolden med næsten 200.000 danske ungdomsspillere er en vigtig medspiller, når kulturen i dansk talentudvikling skal udvikles.

”Fodbold har et stærkt tag i de unge idrætsudøvere. Derfor har fodbolden også særligt ansvar for at gå forrest i udviklingen af talentarbejdet. Og det synes jeg fodbolden gør i det nye materiale. Hvis dansk fodbold fortsat skal være med på allerhøjeste internationale niveau, så er idrætsspecifik talentudvikling et nøgleord. Unge talenter er ikke ’små voksne’. De skal trænes, coaches og guides i forhold til deres alderstrin, og det stiller store krav til den gode talenttræner – både sportsligt og menneskeligt,” siger han. 

Peter Rudbæk har som træneruddannelseskonsulent i DBU været stærkt involveret i samarbejdet med Team Danmark om udviklingen af "aldersrelateret træning":

”Vi er rigtig stolte af, at vi på Store Trænerdag kan lancere ’Aldersrelateret Træning’, der er et meget aktuelt og relevant tema for alle trænere i Danmark. I ’Aldersrelateret Træning 1', som den nye manual hedder, forsøger vi at give svar på en masse spørgsmål, som trænere, ledere og forældre ude i klubberne kommer ud for, når de skal træne børn. Det er ikke en facitliste, men et slags opslagsværk for alle trænere, der træner børn fra 5-14 år,” siger Peter Rudbæk. 


Fakta om fodboldens ”Aldersrelateret træning”:

”Aldersrelateret Træning” vil kunne downloades i pdf-format

Manualen kan desuden købes via DBU.dk for 85 kr., se købsvejledning her 

Derudover vil samtlige deltagere på Store Trænerdag og alle deltagere på DBUs trænerkurser også få et eksemplar af manualen udleveret. 

DBU forventer i efteråret 2008 at udgive ”Aldersrelateret træning 2”, som fokuserer på talenttræningen af de ældre spillere – dem i aldersgruppen 14 – 21 år.
 

Af: Søren Willeberg, Team Danmark / Marc Thevis, DBU - 30. april 2008, 03:27

Skriv en kommentar

Skriv kommentar (Kræver login)

0

Ingen kommentarer endnu - skriv den første