Vigtig dom for dansk fodbold

OPDATERET: DBU særdeles tilfreds med placering af erstatningsansvaret i ”baneløbersagen”. Jurister vurderer de af præmisserne i dommen, der vedrører sikkerhedsniveauet i Parken.

Københavns Byret afsagde onsdag dom i den såkaldte "baneløbersag".
 
DBU havde rejst et erstatningskrav på 1.615.645 kroner mod den sidenhen også voldsdømte tilskuer.
 
Baggrunden var hans målrettede angreb på kampens tyske dommer, Herbert Fandel, i slutminutterne af EM-kvalifikationskampen mod Sverige lørdag den 2. juni 2007.
 
DBU blev som arrangør af kampen af det europæiske fodboldforbund dømt til at spille de efterfølgende to EM-kvalifikationskampe udenfor Parken samt idømt en bøde.
 
DBU har opgjort sit indtægtstab til minimum 1.615.645 kroner. De økonomiske konsekvenser ved ikke at deltage i den efterfølgende EM-slutrunde beløber sig imidlertid til et større, to-cifret millionbeløb.
 
”Det er en ulykkelig sag, som har fået et principielt vigtigt udfald for dansk fodbold. Det er overordentligt vigtigt, at vi har fået rettens ord for, at det er forbundet med et væsentligt erstatningsansvar at afbryde en fodboldkamp og dermed ødelægge oplevelsen for et millionpublikum og samtidig påføre arrangøren et stort indtægtstab,” udtalte kommunikationschef Lars Berendt efter dommen, og uddybede omkring størrelsen af erstatningen:
 
”900.000 kroner er signalmæssigt et markant beløb, som rent præventivt er af stor betydning for dansk fodbold. Vi er derimod ikke enige i rettens vurdering af sikkerhedsspørgsmålet i Parken, og derfor vil vi drøfte denne del af dommen i DBUs bestyrelse på lørdag.”
 
Dermed hentyder Lars Berendt til rettens betragtninger omkring udvist egen skyld, som i dommen er fastsat til cirka en tredjedel af DBUs oprindelige erstatningskrav.
 
DBU er således ikke enig i rettens vurdering af sikkerhedsniveauet i Parken til den pågældende kamp. Sikkerhedskonceptet – herunder antallet af vagter – var således godkendt af såvel politi som UEFAs repræsentant på organisationsmødet samme morgen, og baseret på de erfaringer og den historik, der havde været gældende ved internationale fodboldkampe i Parken indtil denne aften.
 
DBUs bestyrelse har allerede fredag haft mulighed for at drøfte dommen, og der var enighed om at lade DBUs interne jurist og eksterne advokat vurdere denne del af dommen, før DBU tager stilling til, hvordan fodboldforbundet formelt vil forholde sig til dommen.
 
Når denne anbefaling og beslutning foreligger om 10-12 dage, vil det blive meddelt her på siderne.
 
Retten har samtidig bestemt, at baneløberen skal dække DBUs udgifter til retsafgift (21.900 kroner) og udgifter til advokatbistand (fastsat af retten til 75.000 kroner).
 
Baneløberen har dog fået fri proces, og dermed dækker statskassen denne udgift.
 
Sagen blev indledt ved Københavns Byret tirsdag den 4. september samme år.
 
 
Baggrund:
 
DBU har rejst et erstatningskrav mod den sidenhen voldsdømte tilskuer for hans målrettede angreb på den tyske dommer, Herbert Fandel, i slutminutterne af EM-kvalifkationskampen mod Sverige lørdag den 2. juni 2007.
 
Sagen mod den nu 31-årige mand blev indledt ved Københavns Byret tirsdag den 4. september samme år.
 
Den pågældende blev i straffesagen af politiet tiltalt for vold og ulovlig indtrængen. Han blev i første omgang idømt 30 dages betinget fængsel og 40 timers samfundstjeneste for forsøg på vold samt for ulovlig indtrængen ved Byretten, men den dom blev af Landsretten senere skærpet til 20 dages ubetinget fængsel for vold og ulovlig indtrængen.
 
Den voldsdømte tilskuer påførte med sin handling DBU et indtægtstab på mindst 1,6 millioner kroner, som DBU har sagsøgt den pågældende for.
 
Københavns Byret har ved tidligere lejligheder fastslået skyldsspørgsmålet for overtrædelser af ordensreglementet til landskampe. Det er derimod første gang, at en tilskuer har begået en voldelig handling mod en af aktørerne, og at en tilskuerepisode ved en landskamp påfører det danske fodboldforbund et indtægtstab i millionstørrelsen.
 
Landsholdet var på tidspunktet for baneløberepisoden med i kampen om kvalifikation til EM-slutrunden i Schweiz og Østrig i sommeren 2008.
 
Idet kampen ikke blev gennemført, blev resultatet af kampen Danmark-Sverige fastsat af det europæiske fodboldforbund, UEFA, til 0-3.
 
 
Af: Jacob Wadland - 20. november 2009, 05:50

Skriv en kommentar

Skriv kommentar (Kræver login)

0

Ingen kommentarer endnu - skriv den første