Jesper Grønkjær på Ligalandsholdet

20 spillere fra otte SAS Ligaklubber samt en svensk og norsk klub til Ligalandsholdets træningstur til Thailand i januar. 16 spillere med A-landsholdserfaring signalerer en trup, der er målrettet VM-slutrunden. Læs alt om DBUs investering i Ligalandsholdet.

Landstræner Morten Olsen har udtaget en trup på 20 spillere til vinterens træningstur for de aktuelle og potentielle A-landsholdsspillere i form af det såkaldte Ligalandshold.

Spillerne repræsenterer otte danske SAS Liga-klubber, mens to af dem til dagligt spiller i henholdsvis IFK Göteborg i Allsvenskan og Rosenborg BK i den norske Tippeligaen.

”Vi fornemmer en stigende forståelse for betydningen af Ligalandsholdets træningsture og det udviklingspotentiale, der ligger i det for såvel spillerne som for vores A-landshold herhjemme. Det har også været positivt med opbakningen fra både Göteborg og Rosenborg, da jeg ringede og spurgte dem om muligheden for at få henholdsvis Kim Christensen og Kris Stadsgaard med på Ligalandsholdet,” udtaler Morten Olsen med henvisning til, at blandt andet frigivelsen af Kim Christensen til det danske Ligalandshold fra hans svenske klub overlapper med et par dage i forhold til klubbens planlagte opstart efter vinterpausen.

Ligalandsholdets træningstur vil traditionelt omfatte en række træningspas med hovedvægten lagt på teknisk og taktisk træning med typisk mange afbrydelser med  coaching og instruktion samt kampe på internationalt niveau.

Ligalandsholdet deltager igen i den kommende udgave i den traditionsrige Kings Cup-turnering, som Ligalandsholdet i øvrigt vandt sidste gang i januar i år, med deltagelse af værtsnationen Thailand samt Polen og VM-deltagerne Nordkorea.


Tre venstre backs

Kim Christensen bliver den ene af truppens to målmænd med Stephan Andersen, Brøndby IF, som den anden.

Til centerforsvaret har Morten Olsen tre spillere i skikkelse af Anders Møller Christensen, OB, Chris Stadsgaard, Rosenborg BK, og Jim Larsen, Silkeborg IF.

Det bliver Anders Møller Christensens fjerde træningstur med Ligalandsholdet, som han spillet alle hidtidige syv kampe for på de tre tidligere træningsture til henholdsvis USA, El Salvador og Honduras, Bahrain og Qatar samt Thailand. Efter den anden træningstur fik han debut på A-landshold, hvor han i alt har optrådt seks gange, herunder tre af landsholdets fire VM-kvalifikationskampe dette efterår.

Kris Stadsgaard får med udtagelsen mulighed for at revanchere sin debut på A-landsholdet mod Chile i august, hvor han kun havde været på banen i ét minut, før han måtte se Alexis Sánchez score chilenernes sejrsmål.

Jim Larsen blev hentet ind som gardering i truppen til den sidste VM-kvalifikationskamp mod Ungarn, efter Per Krøldrup forlod lejren med en skade, og han sad på bænken i hele kampen.

Landstrænerens udfordring på pladsen som venstre back på A-landsholdet kommer også til udtryk i sammensætningen af Ligalandsholdstruppen, hvor tre spillere kandiderer til pladsen som permanent afløser for Niclas Jensen, der spillede sin sidste af 62 landskampe for halvandet år siden mod Tjekkiet i Herning.

Leon Jessen, FC Midtjylland, og Michael Lumb, AGF, fik deres landsholdsdebut mod henholdsvis Sydkorea og USA for to uger siden, mens Michael Jakobsen allerede har spillet fem landskampe efter debuten på Malta i marts i år.

William Kvist, FC København, er med sine 11 A-landskampe og fem Ligalandskampe et godt bud på højre back.


A-landsholdsdebutanter i angrebet

Til midtbanen har landstræneren udtaget Årets SAS Liga-spiller, Jakob Poulsen, AGF, der spillede sig til en stamplads på A-landsholdet efter sin deltagelse på den seneste Ligalandsholdstur. Han spillede begge kampe på træningsturen i januar, og spillede 10 af landsholdets 11 kampe fra februar og frem til november.

Mikkel Thygesen, FC Midtjylland, og Søren Rieks, Esbjerg fB, har også begge fået deres landsholdsdebut efter forudgående deltagelse på Ligalandsholdet med Rieks som matchvinder i kampen mod Nordkorea i Kings Cup tidligere i år.

Peter Nymann, Esbjerg fB, var med på Ligalandsholdet for snart tre år siden som OB-spiller, mens Martin Ørnskov, Silkeborg IF, er helt ny på seniorlandsholdene.

De mere deciderede angrebspladser går til Jesper Bech, Silkeborg IF, Johan Absalonsen, OB, Martin Bernburg, Morten ”Duncan” Rasmussen og Michael Krohn-Dehli, alle Brøndby IF, samt Jesper Grønkjær, FC København.

Jesper Bech fik i sidste måned sin anden landskamp på tre år, mens Johan Absalonsen fik sin debut mod Sydkorea og scorede mod USA fire dage senere, og de er begge tidligere Ligalandsholdsspillere med henholdsvis deltagelse på to og en enkelt træningstur.

Brøndby-trioen har ligeledes alle spillet A-landskampe og Ligalandsholdskampe og har alle tre erfaring med Ligalandsholdet.


Trup målrettet VM-slutrunden

Veteranen Jesper Grønkjær, FC København, er med sine 32 år og sine imponerende 64 ungdomslandskampe og 76 A-landskampe truppens absolutte veteran.

Det bliver første gang, Jesper Grønkjær deltager på Ligalandsholdet efter han i februar 1999 gik direkte fra U/21-landsholdet til debut på A-landsholdet måneden efter. Og derefter indledte sin professionelle karriere i udlandet hos Ajax Amsterdam.

”Der kommer flere og flere spillere fra SAS Ligaen ind på landsholdet gennem Ligalandsholdet, måske fordi der er færre danske landsholdsspillere i udlandet, og dermed har Ligalandsholdet vist sig givtigt for dansk fodbold,” udtaler Jesper Grønkjær, og uddyber:

”Det er faktisk første gang, jeg reelt har været i betragtning til Ligalandsholdet. Og et træningsophold under varmere himmelstrøg og en VM-slutrunde et par måneder længere fremme er helt sikkert en chance, jeg ser meget frem til.”

Udtagelsen af spilleren med den store, internationale erfaring er samtidig et udtryk for den mere kortsigtede målsætning med dette års udgave af Ligalandsholdet – den forestående VM-slutrunde i Sydafrika til sommer.

”Vi har kun én enkelt kamp med A-landsholdet i marts, inden vi skal udtage truppen til VM-slutrunden, og derfor er vi i højere grad end normalt nødt til at have et specifikt fokus på slutrunden til sommer med dette års træningstur med de aktuelle og potentielle landsholdsspillere fra hovedsageligt vores danske klubber,” forklarer landstræner Morten Olsen, og konstaterer:

”Jesper (Grønkjær, red.) er en kvalitetsspiller, som har al den erfaring, vi kan ønske os. Alderen og skader satte sine naturlige spor hos ham i efterårets tætte program, og derfor vil træningsturen tidligt i det nye år give os et bedre billede af hans kvaliteter. Ligesom jeg er sikker på, at et træningsophold i det thailandske klima midt i den danske vinter kan bekomme ham vel, og han samtidig vil være en stor inspiration for de øvrige og mindre erfarne spillere.”

Jesper Grønkjær er sammen med William Kvist de eneste spillere fra FC Københavns regerende mesterhold og pokalvindere til dette års træningstur. Deres deltagelse afhænger dog af deres klubholds skæbne i Europa League. Hvis FC København går videre til de afsluttende runder i det nye år, vil Grønkjær og Kvist blive erstattet af to andre spillere i Ligalandsholdstruppen.


11 spillere fra Liga- til A-landsholdet i år

Af de 21 spillere fra Ligalandsholdstruppen, der forrige gang var på træningstur til Oman, Qatar og Bahrain fik et rekordstort antal på 15 af dem markeret sig så positivt under træningerne og i kampene, at de i løbet af kalenderåret 2008 opnåede udtagelse til A-landsholdstruppen.

Den seneste udgave af Ligalandsholdet bestod af 20 spillere, hvoraf de 11 af dem har været med inde omkring A-landsholdet i løbet af året. Enten som en del af bruttotruppen eller med spilletid i én eller flere af kampene.

Det gælder målmand Kim Christensen, IFK Gøteborg, forsvarsspilleren Anders Møller Christensen, OB, midtbanespilleren Jakob Poulsen, AGF, samt angriberne Jonas Borring, FC Midtjylland, Søren Rieks, Esbjerg fB, Martin Bernburg, Michael Krohn-Dehli og Morten Rasmussen, alle Brøndby IF, Jesper Bech, Silkeborg IF, samt Michael Lumb, AGF, og Johan Absalonsen, OB, som fik deres debut så sent som i sidste måned.

Og fra den kommende Ligalandsholdstrup har 14 af spillerne haft spilletid i én eller flere af årets 11 landskampe.

Der er Stephan Andersen, Anders Møller Christensen, Chris Stadsgaard, Leon Jessen, Michael Lumb, Michael Jakobsen, William Kvist, Jakob Poulsen, Søren Rieks, Jesper Bech, Johan Absalonsen, Martin Bernburg, Morten ”Duncan” Rasmussen samt Jesper Grønkjær.

Og Kim Christensen, Jim Larsen og Michael Krohn-Dehli har siddet på bænken.


Forberedelse til VM-slutrunden

Med afrejse ved midnatstid mandag den 11. januar omfatter træningsturen 13 hele dage, idet truppen returnerer klokken halv syv om morgenen mandag den 25. januar.

Udover de vigtige træningspas i et klima, der giver trænerne mulighed for at inkludere en række tekniske og taktiske detaljer i træningerne, vil træningsopholdet også omfatte denne gang tre kampe i et nyt liga-system for Kings Cup-turneringen, hvor det danske Ligalandshold er forsvarende titelholder.

Modstanderne bliver værtsnationen Thailand samt Polen og VM-deltagerne Nordkorea.

Udover de langsigtede målsætninger med træningsturen vil et væsentligt delmål være næste sommers VM-slutrunde i Sydafrika.

Efter de to venskabslandskampe mod Sydkorea og USA i henholdsvis Esbjerg og Århus i sidste måned ligger der kun én international landskampdato onsdag den 3. marts, inden VM-truppen skal udtages og mødes i træningslejr i Helsingør i slutningen af maj og derefter spille en eller et par venskabslandskampe.

DBU har allerede modtaget en række tilbud på mulige modstandere til en landskamp den 3. marts, men har endnu ikke indledt forhandlingerne.

Ligalandsholdet er en landsholdsaktivitet, der indgår i samarbejdsaftalen mellem DBU og Divisionsforeningen.

Samarbejdsaftalen er i øjeblikket under forhandling.


Truppen:
Ligalandsholdet 2010


Læs også:
Alt om Ligalandsholdet


Nyheder:
To udlandsprofessionelle på Ligalandsholdet
Ligalandsholdet tilbage til Thailand

 


 

Af: Lars Berendt - 01. december 2009, 02:21

Skriv en kommentar

Skriv kommentar (Kræver login)

0

Ingen kommentarer endnu - skriv den første