Tre nye FIFA-dommere

Succes for international dommer-strategi: DBU får Anders Hermansen, Peter Rasmussen og Thomas Vejlgaard som nye FIFA-dommere. Mister Kim Milton Nielsen og Knud Erik Fisker, der falder for aldersgrænsen. Også to nye FIFA-linjedommere.

Anders Hermansen bliver ny FIFA dommer i 2006DBU fastholder antallet af danske dommere med international status på syv i 2006.
 
Der sker til trods for, at de internationalt ansete dommere, Kim Milton Nielsen og Knud Erik Fisker, begge falder for aldersgrænsen.
 
Det internationale fodboldforbund, FIFA, har således imødekommet DBUs indstilling af SAS Liga-dommerne Anders Hermansen, Peter Rasmussen og Thomas Vejlgaard som nye dommere i internationale kampe.
 
Også blandt linjedommerne er der to nye navne, idet Martin Wulff og Henrik Malmberg kommer med på listen, mens Bo Blankholm Pedersen og Jørgen Jepsen begge ryger fra ved årsskiftet. Førstnævnte falder også for aldersgrænsen, mens sidstnævnte selv har valgt at stoppe.
 
 
Succes for international strategi
 
Bag udnævnelsen af de tre danske dommere ligger en klar strategi fra DBUs Elitedommergruppe for så vidt angår Danmarks internationale repræsentation.
 
Anders Hermansen blev således ny dommer i SAS Ligaen så sent som fra sæsonstarten sidste år, 2004/2005. Den 32-årige dommer fra København havde dengang kun dømt en enkelt sæson i landets næstbedste række, efter han i 2002 blev dommer i Danmarksturneringen. 

Oprykningen af Anders Hermansen skyldtes en erklæret målsætning fra DBUs Elitedommergruppe om at gennemføre et generationsskifte blandt dommerne i landets bedste række de kommende sæsoner.
 
Det skete dels for at sikre et kontinuerligt, højt niveau blandt dommerne i landets bedste række, dels for at sikre den flotte repræsentation af danske dommere hos netop UEFA og FIFA.
 
Gruppen havde konkret gennem hele foråret 2004 fokuseret på de mest talentfulde dommere i landets næstbedste række med henblik på at give én af dem chancen i landets bedste række allerede den efterfølgende sæson.
 
 
Forberedte generationsskifte
 
"Vi står overfor, at tre af vores topdommere falder for aldersgrænsen om to år. Derfor begynder vi allerede nu at koncentrere os om de unge dommere, der har talentet til at være med på højeste niveau herhjemme og internationalt", forklarede formanden for DBUs Elitedommergruppe, Kaj Østergaard, ved udnævnelsen af Anders Hermansen til SAS Ligaen for godt halvandet år siden.
 
Det skete med hentydning til, at netop Kim Milton Nielsen, Knud Erik Fisker og Knud Stadsgaard, nu alle er fyldt 45 år.
 
Elitedommergruppen havde allerede tidligere samme måned vurderet potentialet blandt de nuværende SAS Liga-dommere. Udvalget har blandt andet forholdt sig til de SAS Liga-dommernes alder i forhold til deres chancer for at opnå international status, og hvor længe de i forhold til aldersgrænsen kan fortsætte med at dømme i SAS Ligaen. På den baggrund arbejdede gruppen med en defineret profil for de kommende SAS Liga-dommere.
 
Idet gruppen ønskede at fastholde det velfungerende antal på 14 dommere til at dømme i SAS Ligaen, blev konsekvensen, at Steen Knudsen ved samme lejlighed blev rykket en række ned for at give plads til sin yngre kollega.
 
 
Kometkarriere for Hermansen og Rasmussen
 
Sæsonen inden, 2003/2004, var Peter Rasmussen, 30 år, den ene af årets to nye dommere i landets bedste række.
 
Han har ligesom Anders Hermansen haft en ekspres-karriere, efter han som 19-årig tog sin dommereksamen i 1994. I 2001 startede han i 2. Division og allerede sidste år dømte han i SAS Ligaen.

Den anden nye SAS Liga-dommer det år, Martin Wulff, 35 år, er ny på FIFAs linjedommer-liste fra 2006. Efter han tog sin eksamen i 1986, debuterede han i 2. Division i 1998, og har de seneste tre sæsoner dømt i SAS Ligaen. Henrik Malmberg, 34 år, bliver også ny FIFA-linjedommer.
 
Danmarks tredje nye FIFA-dommer bliver Thomas Vejlgaard, 33 år, som debuterede i SAS Ligaen 2002/2003. Han tog sin dommereksamen i 1988, og rykkede dermed op i den bedste række efter blot tre år som dommer i 2. og 1. Division.
 
Blandt DBUs kvindelige elitedommere fastholder Bettina Norman, der i øjeblikket har indstillet sin karriere på grund af graviditet, og Marianne Svendsen deres status som FIFA-dommere.
 
 
Farvel til Milton, Fisker og Poulsen
 
I stedet må FIFA og det europæiske fodboldforbund, UEFA, sige farvel til Kim Milton Nielsen og Knud Erik Fisker, der begge med årets udgang falder for den internationale aldersgrænse på 45 år.
 
Dertil kommer, at Elitedommergruppen ved indrangeringen til denne sæson valgte Tonny K. Poulsen fra til opgaverne i landets bedste række, og som en konsekvens deraf dermed mistede én af sine syv FIFA-dommere.
 
For Martin Wulff betyder indrangeringen som FIFA-linjedommer, at han frivilligt må vinke farvel til sin nationale dommerkarriere i SAS Ligaen. FIFA tillader således ikke, at linjedommerne optræder som dommere i den bedste nationale række for i stedet at sikre, at de fungerer som linjedommere på højeste niveau.
 
Martin Wulff skifter derfor fløjten ud med flaget i SAS Ligaen fra nytår. Det forventes, at hans plads i SAS Ligaen fordeles blandt de øvrige 14 dommere.

SAS Liga- og FIFA dommere- og linjedommere 2005-2006/2007:
 
 
SAS Liga-dommere:
 
Claus Bo Larsen
(FIFA Top Class Referee)
Kim Milton Nielsen
(FIFA Top Class Referee, indtil nytår)
Knud Erik Fisker
(FIFA Category 2, indtil nytår)
Nicolai Vollquartz
(FIFA Category 2)
Michael Svendsen
(FIFA Category 4)
Emil Laursen
(FIFA Category 4)
Anders Hermansen
(FIFA, fra nytår)
Peter Rasmussen
(FIFA, fra nytår)
Thomas Vejlgaard
(FIFA, fra nytår)
Martin Wulff
(stopper som dommer i SAS Ligaen til nytår)
Knud Stadsgaard
 
Rene Christensen
 
Lars Christoffersen
(ny i SAS Ligaen 2005/2006)
Henning Jensen
(ny i SAS Ligaen 2005/2006)
Henrik N. Kragh
(ny i SAS Ligaen 2005/2006)
 
 
 
FIFA Linjedommere:
 
Bo Abildgaard
 
Bill Rene Hansen
 
Ole V. Hansen
 
Torben Jensen
 
Anders Nørrestrand
 
Jesper Petersen
 
Henrik Sønderby
 
Palle Udsen
 
Jørgen Jepsen
(indtil nytår)
Bo Blankholm Pedersen
(indtil nytår)
Henrik Malmberg
(fra nytår)
Martin Wulff
(fra nytår)
 
 
Kvinde Elite:
 
Betina Norman
(FIFA)
Marianne Svendsen
(FIFA)
Af: Lars Berendt - 07. november 2005, 10:09

Skriv en kommentar

Skriv kommentar (Kræver login)

0

Ingen kommentarer endnu - skriv den første