Nye navne på Ligalandsholdet

Landstræner Morten Olsen har udtaget Ligalandsholdstrup med otte nye navne blandt truppens 20 spillere. 10 af spillerne - de potentielle og aktuelle A-landsholdsspillere fra SAS Liga-klubberne - har erfaring fra i alt 31 A-landskampe.

Søren Berg har indtil videre spillet seks kampe på Ligalandsholdet. Foto Per KjærbyeLandstræner Morten Olsen har otte nye spillere på Ligalandsholdet.
 
Casper Ankergreen, Brøndby, Chris Sørensen og Martin Borre, OB, Jerry Lucena, Esbjerg, Thomas Augustinussen, AaB, samt Anders Due og SAS Ligaens topscorer Mads Junker, begge FC Nordsjælland, er blandt de nye spillere i den kommende udgave af Ligalandsholdet.

"Jeg er da utrolig stolt over at blive udtaget. At komme på Ligalandsholdet er et personligt delmål, der bliver opfyldt, så det er jeg da rigtig glad for," lyder det fra en debutanterne, Casper Ankergren fra Brøndby IF.
Michael Gravgaard, FC København, har heller ikke tidligere optrådt på Ligalandsholdet, men han har til gengæld siden sommer opnået fem A-landskampe.

Holdkammerat fra FCK, Lars Jacobsen, har også tidligere været inde over A-truppen, dog uden debut. Han er utrolig glad for udtagelsen og ser frem mod turen til Hong Kong.

"Det er nogle utrolig spændende modstandere, vi skal møde i Hongkong. Især Sydkorea har et rigtig godt hold, som jeg glæder mig til at spille imod," lyder det fra Lars Jacobsen, FCK.

Begge slutter sig til en trup med yderligere 11 spillere, som alle tidligere har optrådt på Ligalandsholdet af spillere fra primært SAS Ligaen. Det er Jesper Christiansen, Bo Svensson og Michael Silberbauer, alle FC København, Morten Skoubo, Martin Retov, Thomas Rasmussen og Per Nielsen, alle Brøndby IF, Søren Berg og Ulrich Vinzents, begge OB, Jan Kristiansen, Esbjerg, samt Allan K. Jepsen, AaB.
 
Jesper Christiansen, Michael Gravgaard, Michael Silberbauer, Per Nielsen, Martin Retov, Thomas Rasmussen, Morten Skoubo, Søren Berg, Jan Kristiansen og Allan K. Jepsen har ligeledes tilsammen spillet 31 kampe på A-landsholdet.
 
 
Anders Due er yngste mand
 
Den 23-årige kantspiller Anders Due fra FC Nordsjælland bliver truppens yngste spiller.
 
Han har tidligere indgået i træningssamlinger på U/17- og U/19-landsholdene under Hans Brun Larsen og Per Andersen uden dog at spille kampe på nogle af ungdomslandsholdene. Og til stor ærgrelse for U/21-landsholdstræner Flemming Serritslev er han nu tre måneder for gammel til at komme i betragtning til det hold, der skal deltage i sommerens EM-slutrunde i Portugal.
 
”Han har udviklet sig enormt gennem det seneste års tid, og det bliver spændende at se ham sammen med sin klubkammerat Mads Juncker i international konkurrence,” udtaler landstræner Morten Olsen.
 
Anders Due er den anden spiller fra FC Nordsjælland i Ligalandsholdstruppen.  SAS Ligaens topscorer med 15 mål i efterårets 20 kampe, Mads Junker, er den anden.
 
 
Per Nielsen veteran med fem træningsture
 
Per Nielsen er truppens veteran. Træningsturen til januar bliver hans sjette optræden med Ligalandsholdet.
 
Han var første gang med ved US Cup i Californien i 1997, hvor han spillede alle tre kampe, ligesom han var med i alle tre kampe i Colombia, Equador og Venezuela i 1999, og han spillede to af kampene under den seneste Ligalandsholdstur til Californien i 2004. I mellemtiden betød skader på turene til Bangkok og Hong Kong i henholdsvis 1998 og 2003, at han kun spillede en enkelt kamp på herv af disse ture. Hans total er derfor 10 kampe på Ligalandsholdet.
 
Per Nielsen er noteret for ni A-landskampe med debut i august 2002 og seneste kamp i Kasakhstan i oktober i år. Han har spillet ikke mindre end 19 kampe for U/21-landsholdet mellem 1994-96.
 
 
Navn Klub Født P A U/21 Liga
Casper Ankergreen Brøndby IF 09/11-1979 0/0 3/0 0/0
Jesper Christiansen FC København 24/04-1978 2/0 5/0 1/0
Michael Gravgaard FC København 03/04-1978 Fo 5/3 0/0 0/0
Lars Jacobsen FC København 20/09-1979 Fo 0/0 26/0 1/0
Allan K. Jepsen AaB 04/07-1977 Fo 1/0 24/0 2/0
Per Nielsen Brøndby IF 15/10-1973 Fo 9/0 19/2 10/0
Bo Svensson FC København 04/08-1979 Fo 0/0 2/0 2/0
Chris Sørensen OB 27/07-1977 Fo 0/0 0/0 0/0
Ulrich Vinzents OB 04/11-1976 Fo 0/0 6/0 3/0
Thomas Augustinussen AaB 20/03-1981 Mi 0/0 20/5 0/0
Martin Borre OB 27/03-1979 Mi 0/0 2/0 0/0
Anders Due FC Nordsjælland 17/03-1982 Mi 0/0 0/0 0/0
Jan Kristiansen Esbjerg FB 04/08-1981 Mi 3/0 17/3 3/0
Jerry Ruben Lucena Esbjerg FB 11/08-1980 Mi 0/0 2/0 0/0
Thomas Rasmussen Brøndby IF 16/04-1977 Mi 2/0 0/0 3/2
Martin Retov Brøndby IF 05/05-1980 Mi 1/0 3/0 2/0
Michael Silberbauer FC København 07/07-1981 Mi 5/1 24/2 4/0
Søren Berg OB 15/05-1976 An 1/0 0/0 6/0
Mads Juncker FC Nordsjælland 21/04-1981 An 0/0 6/0 0/0
Morten Skoubo Brøndby IF 30/06-1980 An 2/0 8/3 1/0


De 20 spillere i truppen repræsenterer seks af de 12 klubber i SAS Ligaen.
 
Martin Borre gennemgik mandag en operation for brok, men forventes ifølge OB at genoptage træningen allerede om otte dage, og er derfor klar til træningsturen.
 
Andre tidligere A- og Ligalandsholdsspillere har ifølge landstræner Morten Olsen også været inde i billedet til den kommende udgave af Ligalandsholdet.
 
”Vi har haft endnu flere spillere med i overvejelserne, og de fortjener måske i lige så høj grad at komme med i truppen. Men dem har vi allerede et godt kendskab til, og derfor vil vi benytte lejligheden til at se nogle nyere navne bedre an,” forklarer Morten Olsen.
 
 
Carlsberg Cup i Hong Kong
 
Ligalandsholdets træningstur går til varmere himmelstrøg i Asien i den danske vinterpause.
 
DBU fik tidligt i sidste uge bekræftelse på perioden og destinationen for træningsturen og fredag også på de øvrige deltagere i Carlsberg Cup i Hong Kong. Her bliver to af modstanderne enten VM-deltagerne Sydkorea og Kroatien eller et udvalgt Hong Kong-hold.
 
Såvel Sydkorea som Kroatien forventes at stille med de stærkest mulige trupper, idet kampene indgår i de to landsholds forberedelser til VM-slutrunden i Tyskland til sommer.
 
”Carlsberg Cup er en god løsning for os. Vi har gode erfaringer fra Hong Kong i 2003, og med de tre modstandere får vi virkelig stærke sparringspartnere til de hjemlige spillere,” udtaler landstræner Morten Olsen.

"Ligalandsholdet er af rigtig stor værdi for de hjemlige SAS Liga-spillere. Det viser, at ikke kun U/21-landsholdet kan været et springbræt til A-landsholdet. Det samme kan Ligalandsholdet. Samtidig indgår spilleren i en social sammenhæng, der betyder, at når spilleren efterfølgende tager springet til A-truppen kender vi allerede spilleren. Og det er en stor fordel, da der ofte ikke er så meget tid," lyder det fra landstræneren.
 
Kampdatoerne i Carlsberg Cup hedder søndag den 29. januar og onsdag den 1. februar, og der indledes traditionen tro med to semifinaler, og derefter afsluttes med kampen om tredje- og fjerdepladsen samt finalen. Arrangørerne trækker lod til semifinalerne omkring 12. januar.
 
Det er muligt, at mellemlandingen i Bangkok vil blive benyttet til både træning og kamp under endnu varmere himmelstrøg end i Hong Kong, men den beslutning afhænger af en eventuel modstander.
 
 
Ligalandshold siden 1983
 
DBU har arbejdet med det såkaldte Ligalandshold – de aktuelle og potentielle A-landsholdsspillere fra primært SAS Liga-klubberne – siden 1983.
 
Den kommende træningstur kan dermed blive identisk med turen i 2003, hvor holdet startede med en 1-0 sejr over Thailand i Bangkok, og derefter tabte 0-1 til Iran og vandt 2-1 over et internationalt Hong Kong-hold i den tidligere britiske koloni.
 
Hvis Ligalandsholdet kommer til at spille og træne i Bangkok bliver det femte gang gennem tiderne, mens det bliver tredje gang i Hong Kong.
 
Sidste vintersæson lykkedes det desværre ikke DBU at sikre en træningstur, der havde tilstrækkelig sportslig værdi og fornuftig økonomi, idet DBU også havde forberedelserne til og VM-kvalifikationskampen mod Grækenland i Athen den 11. februar som bagkant.
 
 
Sydamerika, Indokina og Mellemøsten
 
DBU har til den kommende udgave af Ligalandsholdet været i kontakt om træningsophold og kampe i så forskellige lande som Colombia, Equador, Vietnam, Kina, Jordan og Saudi Arabien.
 
Forhandlingerne om et træningsophold og kampe i Saudi Arabien var længe den mest realistiske mulighed, men da DBU efter gentagne forsøg ikke kunne få de endelige bekræftelser på plads, blev det besluttet at takke ja til deltagelsen i Carlsberg Cup.
 
Derimod har Chile ikke været inde i billedet til Ligalandsholdet i år. Til trods for at det modsatte har fremgået hos adskillige medier.
 
Chile bliver – som oplyst allerede i sidste uge – til gengæld destination for U/21-landsholdet.
 
 
Fra 22. januar til 3. februar
 
Morten Olsen er gennem medierne opmærksom på, at nogle enkelte trænere og klubfolk har udtalt sig skeptisk om Ligalandsholdets træningstur. Dertil siger landstræneren:
 
”Som træner vil man selvfølgelig altid helst have alle spillerne til disposition. Men trænerne og klubberne er jo pavestolte, når de får udtaget spillere til landsholdet. Og de er almindeligt stolte, når de får spillere på Ligalandsholdet. Nogle klubber giver endda spillerne bonus, når de bliver udtaget. Derfor er kritikken til at bære.”
 
”Til denne sæson ligger det mest attraktive tilbud et par dage udover den tidligere officielle aftale, vi har med klubberne. Men det føler jeg mig overbevist om, at mine kolleger kan tilgive os,” slutter Morten Olsen med henvisning til, at den kommende træningstur går tre dage ind i februar måned.
 
For så vidt angår Ligalandsholdet i forhold til de danske klubbers deltagelse i Royal League blev det ved vedtagelsen af den nye skandinaviske klubturnering fastslået af DBUs bestyrelse, at forberedelserne til og kampene i denne turnering ikke måtte have negativ indflydelse på DBUs forskellige landsholdsaktiviteter.
 
Dertil kommer, at DBU i henhold til den seneste samarbejdsaftale med Divisionsforeningen har opfyldt sin informationspligt overfor klubberne.
 
Som det fremgår nedenfor, skal DBU senest den 1. november give besked til SAS Liga-klubberne om, hvornår Ligalandsholdets efterfølgende træningstur ligger. Det gjorde DBU i et orienterende brev til klubberne den 24. oktober, hvor det fremgik, at terminen for den forestående træningstur måske kunne variere med en dag eller to.
 
Med udrejse søndag den 22. januar og hjemkomst fredag den 3. februar om morgenen rækker den kommende træningstur et par dage længere, end den tidligere, formelle aftale (sidste 14 dage i januar) mellem DBU og Divisionsforeningen beskrev.
 
I den eksisterende aftale fremgår det imidlertid udelukkende, at DBU kan disponere over spillerne i en periode på ikke over 14 dage uden nærmere angivelse af datoerne.Reglerne - for brug af spillere på Ligalandsholdet:
 
 
I DBUs samarbejdsaftale med Divisionsforeningen, som senest blev indgået i foråret, fremgår blandt andet følgende for anvendelsen af spillere på DBUs forskellige landshold i pargraf 6.1:
 
A: ”Klubberne er forpligtet til at stille spillere til rådighed for DBUs forskellige landshold (U/16, U/17, U/18, U/19, U/20, U/21, Liga- og Alandshold)”
 
B: ”DBU vil i sin planlægning bestræbe sig på i videst muligt omfang at lægge landskampe på de datoer, der er anført i FIFAs internationale kampkalender.”
 
C: ”Der må imidlertid påregnes afvikling af en række specielt U/17-, U/18-, U/19- og U/20-landskampe på andre datoer og i andre perioder.
 
D: ”Parterne er enige om, at DBU i vinterperioden kan disponere over spillere til træningsophold og turneringer i indtil 14 dage.”
 
E: ”DBU vil søge at planlægge landsholdsaktiviteterne i vinterperioden det efterfølgende år, således at klubberne hurtigst muligt og senest den 1. november kan blive informeret om DBUs planer.
 
F: ”Parterne vil søge at bidrage til, at landstrænerne og klubtrænerne indgår i en tæt dialog om planlægningen og afviklingen af landskampe og klubkampe, således at hensynet til de danske landsholdsspilleres udviklingsmuligheder på klub- og landshold tilgodeses i størst muligt omfang.”
 
 
 
 
 
Ligalandsholdet – derfor investerer DBU i udviklingen af spillerne:
 
 
Læs om DBUs fem delmålsætninger med Ligalandsholdet her.
Af: Lars Berendt - 20. december 2005, 00:25

Skriv en kommentar

Skriv kommentar (Kræver login)

0

Ingen kommentarer endnu - skriv den første