Adidas ny leverandør til DBU

DBU har indgået fire-årig samarbejdsaftale med Adidas om leverancer af fodbold- og fritidsbeklædning samt fodboldudstyr fra sommeren 2004.

Dansk Boldspil-Union (DBU) og Adidas har indgået samarbejdsaftale om levering af fodbold- og fritidsbeklædning til størstedelen af DBUs organisation for perioden 1. juli 2004 til 30. juni 2008.

Aftalen omfatter blandt andet kamp-, trænings- og fritidstøj samt andet fodboldudstyr til DBUs 12 landshold samt forskellige leverancer til blandt andet talentprojekterne, DBUs børne- og ungdomsaktiviteter såsom DBUs Fodboldskole og uddannelsessektoren.

Landsholdet får blandt andet sin helt egen, danske landsholdsdragt. De kommende spillerdragter vil således blive specielt designet til DBUs landshold, og DBU vil få indflydelse på designet, idet blandt andet spillerne og trænerne vil indgå i et samarbejde omkring funktionalitet og udformning. Det er ligeledes planen, at Adidas skal specialdesigne tøj til DBUs fire kvindelandshold.

Når aftalen træder i kraft næste sommer sker der en udskiftning på 5.000 beklædningsgenstande og en årlig leverance på 16.000 enheder alene til landsholdene og talentprojekterne. Dertil kommer yderligere 75.000 stykker tøj til DBUs mange børne- og ungdomsaktiviteter. 

Økonomisk er der tale om samarbejdsaftale, der er blandt DBUs absolut største.


Samarbejde skal styrke DBU

Aftalen omfatter tillige samarbejde omkring markedsføring og events, royalties for salg af fodboldudstyr med DBUs logo i detailhandelen samt et årligt kontant beløb, som i lighed med den nuværende aftale med Hummel, der udløber 30. juni næste år, efter ønske fra Adidas dog ikke vil blive oplyst.

”Det er meget tilfredsstillende for os, at vi har indgået en aftale med Adidas. Der er tale om verdens førende producent af fodboldudstyr, og det er vores opfattelse, at aftalen med Adidas kan være med til at positionere dansk fodbold yderligere i international sammenhæng”, udtaler DBUs generalsekretær Jim Stjerne Hansen om den kommende, fire-årige samarbejdsaftale.

”Aftalen omfatter ikke alene leverancer, men bliver i ordets rette forstand en samarbejdsaftale, hvor vi vil forsøge at videreudvikle de muligheder, der ligger i et samarbejde mellem to organisationer, der har et så bredt og veletableret fundament som Adidas og DBU”, understreger Jim Stjerne Hansen.


Økonomi og eksponering afgørende

Når Adidas kommer på bane i stedet for Hummel næste sommer, skyldes det blandt en række parametre primært eksponeringsmulighederne og økonomien i aftalen.

”Vi har været i dialog med fire etablerede og internationalt anerkendte producenter, og modtaget fire seriøse tilbud til en ny samarbejdsaftale. Adidas’ og Hummels tilbud var de mest interessante for os, og derfor fortsatte vi detaljerede drøftelser med de to firmaer”, forklarer Jim Stjerne Hansen, og fortsætter:

”For så vidt angår vores hovedkriterier til en ny aftale – blandt andet kvalitet, funktionalitet, design og leveringsdygtighed – er det vores indtryk, at Adidas og Hummel begge har et højt niveau. Derfor har øvrige parametre som international eksponering og ikke mindst samarbejdspartnerens kontante betaling for aftalen været afgørende.

Jeg er opmærksom på, at Hummel har strukket sig meget langt i deres økonomiske tilbud til os denne gang. Men vi er som bekendt i en situation, hvor der fra politisk hold tilsyneladende er en opfattelse af, at DBU i høj grad skal klare sig selv økonomisk. Og på det område er Adidas’ tilbud væsentligt højere end Hummels”.


Adidas verdens førende

”Vi har været meget tilfredse med vores aftaler med Hummel gennem årene. Hummel har understreget sin seriøsitet gennem sit tilbud om en ny aftale, og vi ser frem til at fortsætte det tætte samarbejde med Hummel forhåbentligt til og med en EM-slutrunde med dansk deltagelse i Portugal næste sommer.

Derefter glæder vi os til samarbejdet med Adidas, der med sit nationale og internationale niveau og førerposition som leverandør af fodboldudstyr kan være med til at styrke vores sportslige og merkantile ambitioner både herhjemme og i udlandet”, slutter Jim Stjerne Hansen.

Adidas blev grundlagt i 1920, og etablerede sig i Danmark tilbage i 1956.

Virksomheden har lignende aftaler med nogle af de mest fremtrædende fodboldforbund på verdensplan, herunder det franske, spanske, tyske og argentinske. Derudover har virksomheden aftaler med DBUs internationale paraplyorganisationer det europæiske fodboldforbund, UEFA, og det internationale fodboldforbund, FIFA, for så vidt angår UEFAs klubturneringer og de to forbunds slutrunder for landshold.

På klubsiden har Adidas sponsoraftaler med nogle af de førende europæiske klubber, blandt andet Real Madrid, AC Milan og Bayern München. Herhjemme spiller SAS Ligaklubberne AaB og Brøndby i Adidas.

Aftalen med Adidas omfatter derimod ikke fodbolde, idet DBU har en aftale med Select om levering af bolde.


Hummel siden 1979

Hummel er oprindeligt et tysk mærke, grundlagt tilbage i 1923.

I begyndelsen af 1970’erne etablerede de tidligere håndboldlandsholdsspillere Jørgen Vodsgaard og Max Nielsen mærket i Danmark, og købte senere retten til varemærket.

Op gennem 1970’erne og 1980’erne markerede Hummel sig stærkt på fodboldmarkedet med blandt andet involveringen af landsholdsspillerne Henning Jensen, Allan Simonsen og Frank Arnesen. 

Indtil 1978 havde DBU ingen sponsor- eller leveringsaftaler, men købte derimod udstyr fra en række forskellige leverandører og producenter af fodboldbeklædning til landsholdet, blandt andet fra de engelske mærker Umbro og Admiral.

Det var derfor naturligt for DBU at indgå sin første leveringsaftale med netop Hummel gældende fra den 1. januar 1979. Den første aftale byggede på levering af beklædning indenfor nogle aftalte økonomiske rammer, hvilket reelt viste sig meget uhensigtsmæssigt. I slutningen af firserne blev aftalen derfor ændret til såkaldte ”maksimumleverancer” til DBUs forskellige landshold på daværende tidspunkt.

Hummel havde i perioder i firserne og halvfemserne også aftaler med blandt andet Real Madrid, Tottenham, Verona, Udinese, Benfica og Feynoord.


Aftale udbygget gennem 25 år

Gennem årene er DBUs aftale med Hummel blevet udbygget til at omfatte en dialog med spillerne og trænerne om udformningen af spillerdragterne, faste leverancer til hele DBUs organisation, royalties af salget af landsholdsdragten samt et årligt, kontant beløb.

Hummels største markeder ligger i dag udenfor Danmarks grænser i primært Tyskland, Japan og Sydkorea, hvor virksomheden også ejer sit eget fodboldhold, Team Hummel Korea.

Hummel har udover aftalen med DBU kun aftale med et enkelt fodboldforbund, det litauiske. Herhjemme spiller SAS Ligaklubberne AGF og Frem i Hummel, der også sikrer udstyr til Silkeborg, AC Horsens, B 1909 og B 1913, Vejle, Brønshøj og Ølstykke.

DBUs nuværende aftale med Hummel, der blev indgået i 1995 med mulighed for en option, som Hummel benyttede sig af i 2000, udløber 30. juni næste år.

Det betyder eksempelvis, at lederne, trænerne og assistenttrænerne på DBUs Fodboldskole også vil blive ekviperet i Hummel hele næste Fodboldskole-sæson, ligesom deltagerne på skolerne vil modtage en Hummel t-shirt.

DBUs seks lokalunioner fortsætter også med den leveringsaftale, DBUs generalsekretær, Jim Stjerne Hansen, indgik på deres vegne med Hummel sidste år.

Hummel-tøjet på DBUs lager, der næste sommer skal udskiftes med Adidas, vil efter aftale mellem Hummel og DBU blive tilbudt de hjælpeprogrammer i primært tredjeverdens-lande, som Hummel og DBU i forvejen er involveret i.

Nike og Puma var de øvrige to sportsbeklædningsfirmaer, der afgav tilbud til DBU.


Yderligere fra pressemødet:

DBU præsenterer den nye samarbejdsaftale på et pressemøde onsdag eftermiddag.

Du kan læse yderligere reaktioner og kommentarer fra mødet fra Hummels direktør Søren Schriver, Adidas’ direktør Henning Jørgensen og DBUs generalsekretær Jim Stjerne Hansen her på siderne fra klokken 17.15.


Tekst: Lars Berendt

 

FAKTA:
Facts om Adidas:
Grundlagt i Tyskland: 1920
Grundlagt i Danmark: 1956
Antal medarbejdere internationalt: 8.000 (cirka)
Antal medarbejdere i Danmark: 42
Årsomsætning internationalt: 42 milliarder kroner
Årsomsætning i Danmark: 220 millioner kroner
Facts om Hummel:
Grundlagt i Tyskland: 1923
Grundlagt i Danmark: 1974
Antal medarbejdere internationalt: 270
Antal medarbejdere i Danmark: 50
Koncernomsætning nationalt/internationalt: 600 millioner kroner

 

Så meget beklædning bruger A-landsholdet (pr. år hvis ikke andet er angivet):
2 sæt spillertøj per kamp (trøje, shorts, strømper)
250 sæt træningstøj (t-shirts, shorts, strømper)
160 stk træningsdragter (overdel og lange bukser)
120 stk sweatshirts (bla. til opvarmning)
80 stk overtræksveste
50 stk paradedragter per 5. kamp (spillere, trænere, ledere)
40 stk sommerjakker
40 stk vinterjakker
35 stk vinterbukser
120 sæt regntøj (overdel og lange bukser)
120 sæt fritidsdragter
150 stk fritidsshorts
150 stk polo t-shirts

Dertil kommer ekstra leverancer til en trup bestående af 22 spillere og 22 trænere, sundhedssektor-personale, administrativt personale, ledere og sponsorrepræsentanter ved slutrunder.

Select leverer bolde til DBU

DBU har siden 20. oktober 1951 haft en aftale med Select om leverance af fodbolde til unionen.

Den dato tog det landsholdsmålmanden Eigl Nielsen og landsholdsanfører Knud Lundberg det meste af aftenen at overtale den daværende ledelse i Dansk Boldspil-Union til at spille med en ny, danskproduceret fodbold i landskampen mod Sverige den følgende dag.

Samarbejdet fik den bedst mulige start med den danske 3-1 sejr over arvefjenden foran 41.000 tilskuere i den hedengangne Kjøbenhavns Idrætspark. Eigil Nielsen var på daværende tidspunkt beskæftiget i sko- og læderbranchen for at finansiere sine studier i idrætspsykologi. Få år efter grundlagde han Select Sport.

Aftalen med Select omfatter levering af bolde til alle DBUs landshold og talentprojekter samt unionens børne- og ungdomsaktiviteter.

Efter Eigil Nielsens død den 7. september 2000 i en alder af 81 år, indgik DBU og Select i 2002 den første, skriftlige leveringsaftale nogensinde mellem parterne.

Aftalen med Select Sport gælder til udgangen af 2008.


Tekst: Lars Berendt

Skriv en kommentar

Skriv kommentar (Kræver login)

0

Ingen kommentarer endnu - skriv den første