Dennis Rommedahls landskamp nummer 75

Morten Olsens opfindelse: Dennis Rommedahl bliver i aften 13. spiller med 75 landskampe. Var i startopstillingen i sine første 32 landskampe i træk, har været med i 74 af landsholdets seneste 83 kampe, kun startet på bænken i 13 af kampene.

Dennis Rommedahl er Morten Olsens ”opfindelse” på A-landsholdet.
 
Han havde udstået sin værnepligt med 15 kampe på U/21-landsholdet i perioden 1996-99.
 
En lejeaftale med den mindre kendte hollandske klub, Waalwijk i sæsonen 1997-98 pegede ellers i nedadgående retning tidligt i den lynhurtige wings karriere.
 
Men han kom tilbage på PSV Eindhovens hold igen den følgende sæson, og hans stabilitet kombineret med Morten Olsens indgående kendskab til hollandsk fodbold sikrede ham sin første kamp på A-landsholdet i landstrænerens egen debut.
 
 
Tre kapitler på landsholdet
 
Det var venskabskampen mod Færøerne i Torshavn den 16. august 2000.
 
Og den blev indledningen på det første kapitel i Dennis Rommedahls foreløbige landsholdskarriere.
 
For med debuten på Færøerne var han med på landsholdet det følgende tre og et halvt år, hvor han ikke alene var med i samtlige 38 landskampe men var i startopstillingen i de første 32 kampe i træk.
 
Derefter begyndte konkurrencen om wingpladserne på landsholdet at blive intensiveret, og til EM-kvalifikationskampen mod Norge i Parken i juni 2003 måtte Dennis Rommedahl for første gang tage plads på bænken.
 
Med Jesper Grønkjær og Martin Jørgensen til disposition efter skadespauser og formsvigt var der pludselig tre kandidater til de to pladser på fløjene, og til kampen mod Norge tabte Dennis Rommedahl ”fløjkrigen”, da Morten Olsen valgte at starte med Martin Jørgensen og Jesper Grønkjær.
 
Et valg, der efterfølgende ikke kunne sættes spørgsmålstegn ved, for med sit mål efter kun fem minutters spil sikrede Jesper Grønkjær den vigtige 1-0 sejr, og der blev først plads til Dennis Rommedahl 20 minutter før tid.
 
Dermed var der taget hul på det andet og mest ustabile kapitel i Rommedahls landsholdskarriere med plads i startopstillingen i blot seks af de 22 landskampe i denne periode. Han blev brugt som indskiftningsspillere 12 gange, og var helt udenfor landsholdet i fire kampe.
 
For sceneskiftet var det samme i de efterfølgende tre kampe mod Luxembourg, Finland og Rumænien, hvor Rommedahl hver gang kom på banen som indskiftningsspiller i stedet for Grønkjær.
 
I den afgørende EM-kvalifikationskamp mod Bosnien i Sarajevo blev han også skiftet ind, denne gang som erstatning for kampens danske målscorer, Martin Jørgensen, der dermed var med til at sikre EM-deltagelsen i Portugal i sommeren 2004.
 
 
Skadespause
 
Dennis Rommedahl var midlertidigt tilbage i startopstillingen mod England på Old Trafford i november 2003.
 
En skade tvang ham dog ud allerede efter 20 minutters spil, og det blev starten på en længere skadesperiode over vinteren, som holdt ham udenfor såvel hans klubhold som landsholdet i flere måneder. På landsholdet betød det, at han gik glip af venskabskampene mod Tyrkiet i februar og Spanien i marts 2004.
 
Da han gjorde comeback i truppen mod Skotland i april, var det igen til en startopstilling med Jesper Grønkjær og Martin Jørgensen, som han senere i kampen afløste.
 
Med Martin Jørgensen skadet til de to sidste kampe mod henholdsvis Estland ude og Kroatien hjemme inde EM-slutrunden i 2004, var vejen til startopstillingen atter banet for Dennis Rommedahl, som holdt pladsen fra start i slutrundekampene mod Italien og Bulgarien i Jesper Grønkjærs fravær i den første af kampene.
 
 
Ud med tidlig skade igen
 
Igen tvang en skade tidligt i kampen Dennis Rommedahl fra banen i utide allerede efter 23 minutters spil af kampen mod Bulgarien, hvor Jesper Grønkjær gjorde det fremragende som indskifter med scoringen til slutresultatet 2-0.
 
Dennis Rommedahl var derfor tilbage på bænken, men kom på banen i stedet for Martin Jørgensen i sidste puljekamp mod Sverige, og i EM-kvartfinalen mod Tjekkiet erstattede han Jesper Grønkjær med et kvarter igen ved stillingen 0-3.
 
I venskabskampen mod Polen i august 2004 kom han ind i stedet for Jesper Grønkjær, i VM-kvalifikationskampen mod Ukraine sad han på bænken under hele kampen, mod Albanien erstattede han Henrik Pedersen fra starten af anden halvleg, mens han i kampene mod Tyrkiet og Georgien begge gange erstattede Kenneth Perez.
 
Derefter var han med fra start i sin jubilæumskamp nummer 50 mod Grækenland i Athen i februar 2005, inden han var helt udenfor truppen i den efterfølgende kvalifikationskamp mod Kasakhstan.
 
Til gengæld var han tilbage fra start i den langt vanskeligere udekamp i Ukraine fire dage senere. Og kampen i Kiev blev dermed indledningen til det tredje og aktuelle kapitel i Årets Spillers foreløbige karriere i rødt og hvidt.
 
For med denne kamp har han kun med en enkelt undtagelse sunget med på nationalmelodien fra banen i de 22 landskampe, han har været til disposition i.
 
Med startplads mod Finland og Albanien var det mere eller mindre tilfældigt, at Dennis Rommedahl først fik de sidste 45 minutter i den meriterende 4-1 sejr over England i Parken i august 2005, hvor Jesper Grønkjær i stedet spillede hele første halvleg.
 
Til gengæld var han helt udenfor i de tre venskabslandskampe sidste forår på grund af skader, men var med igen fra starten af den igangværende EM-kvalifikationsturnering.
 
 
Med fra start hver gang igen i to år
 
Efter hans fremragende åbningsmål på Island satte en forstrækning ham midlertidigt udenfor i kampen mod Nordirland på hjemmebane.
 
Til gengæld blev det med fraværet af Rommedahl i den målløse kamp mod nordirerne sidste efterår tydeligt for selv hans største kritikere på både tilskuerpladserne og pressepladserne, hvordan hans betydning for landsholdet havde udviklet sig markant, og han gjorde en forskel i 4-0 ude over Liechtenstein fire dage senere.
 
En muskelskade i maveregionen gjorde ham ukampdygtig mod Tjekkiet i Prag for ét år siden, men siden er det blevet til en startplads igen i årets hidtidige 11 landskampe.
 
Dermed har Dennis Rommedahl været i landsholdets startopstilling i alle de 20 landskampe, han har været til disposition til siden venskabslandskampen mod England i august 2005. Faktisk er det kun skader i fem landskampe siden marts 2006, der har holdt ham udenfor landsholdet og startopstillingen de seneste 24 kampe.
 
Det bringer hans total op på 74 landskampe før kampen mod Slovenien onsdag aften, hvoraf de første 37 var i træk og de første 32 var i startopstillingen. Han har været med til at vinde de 44 af kampene, spillet 17 uafgjort og tabt 13. Han er blevet brugt som indskifter i kun 13 af kampene, og er blevet udskiftet 33 gange. I de 74 kampe har landsholdet en samlet målscore på 139 mål mod 73. Dennis Rommedahl har scoret de 16 af målene.
 
 
Fra Høje Gladsaxe til London
 
Dennis Rommedahl, 29 år, er opvokset i Søborg nord for København.
 
Han startede sin aktive karriere i den lokale boligforeningsklub Høje Gladsaxe-Idrætsforening, og skiftede derefter til den mere veletablerede Gladsaxe-Hero ovre på den anden side af Gladsaxevej.
 
Derfra gik turen en kort periode til B93 på Østerbro og videre til Lyngby FC, der blev sidste stop inden skiftet til PSV Eindhoven og en karriere i udlandet, som i sommeren 2004 bragte ham til Charlton Atlethics i London, som han returnerede fra til Ajax Amsterdam denne sommer.
 
Dennis Rommedahl vil efter kampen mod Slovenien blive hyldet for sit jubilæum af landsholdstruppen med spillere, trænere, sundhedssektor og ledere.
 
Og før landskampen mod Tjekkiet på SAS Arena onsdag den 26. marts får publikum chancen for at hylde den 13. danske landsholdsspiller, der opnår 75 eller flere landskampe.
Af: Lars Berendt - 06. februar 2008, 06:50

Skriv en kommentar

Skriv kommentar (Kræver login)

0

Ingen kommentarer endnu - skriv den første