Mogens Kreutzfeldt stopper

En institution omkring landsholdet forsvinder, når landsholdslæge Mogens Kreutzfeldt til sommer skifter DBUs adidas-tøj ud med kontortøjet hos SEB Pension efter 25 år som læge for landets bedste fodboldspillere.

Landsholdenes læge gennem 25 år, Mogens Kreutzfeldt, har valgt at fortsætte sin karriere udenfor sportens verden i det private erhvervsliv.
 
Mogens Kreutzfeldt har parallelt med sine opgaver for DBU gennem årene blandt andet drevet privat praksis, kursusvirksomhed, været vagtlæge ved Det Kongelige Teater, hjulpet sine gode venner blandt politiets motorcykelbetjente og påtaget sig en række internationale opgaver.
 
 
Fra landshold til pensioner
 
Han har desuden gennem en årrække arbejdet for forsikringsbranchen, og har gennem det seneste år været tilknyttet SEB Pension. Det er denne stilling, virksomheden nu opnormerer som skræddersyet til Mogens Kreutzfeldt.
 
”Jeg havde egentligt tænkt mig, jeg ville have fortsat sammen med Morten Olsen til VM-slutrunden i 2010. Men da jeg fik tilbudet omkring juletid, stod det klart for mig, at det var det rigtige valg på det rigtige tidspunkt med nye, spændende udfordringer. Og så skulle det jo ikke være de sidste to et halvt år, der skal skille mig fra en stilling med store perspektiver i,” fortæller Mogens Kreutzfeldt fra Gorica i Slovenien, og uddyber:
 
”Jeg siger farvel til nogle enestående oplevelser og nogle fantastiske mennesker på og omkring landsholdet. Men jeg siger også ja til nogle andre gode mennesker, der har vist mig en stor tillid i en virksomhed med et fantastisk miljø. Og efter 25 år med rejser verden rundt, giver det mig også mere tid til familien derhjemme.”
 
 
Tragisk dødsfald gav ham chancen
 
Mogens Kreutzfeldt blev første gang tilknyttet DBU i 1983 som læge for det daværende OL- og U/21-landshold, som spillede deres kampe parallelt med og dagene inden A-landsholdet.
 
Han var derfor til stede og assisterede på Vasilij Levski stadion i Sofia i april 1989, da landsholdets daværende læge, Rasmus Bach Andersen, blev ramt af en blodprop på udskiftningsbænken under første halvleg og faldt om i omklædningsrummet efter pausen i VM-kvalifikationskampen mod Bulgarien.
 
Rasmus Bach Andersen døde den følgende dag, og derefter overtog Mogens Kreutzfeldt ansvaret for A-landsholdet fra hans ven og kollega.
 
Han har været med som læge i over 200 A-landskampe og været ansvarlig for sundhedssektoren under VM-slutrunderne i 1998 og 2002 samt EM-slutrunderne i 1992, 1996, 2000 og 2004.
 
Derudover har han i perioder også fungeret som læge for Kvinde A–landsholdet, og været med ved to EM- og to VM-slutrunder med dette hold, været med ved OL-slutrunden i 1992, og har fungeret som læge for den danske OL-delegation under to Olympiske Lege.
 
 
Oplevelserne
 
Mogens Kreutzfeldt har fungeret i et tæt samarbejde med DBUs seneste fire landstrænere fra Sepp Piontek og blandt andet sidste del af Dynamit-æraen i firserne, over Richard Møller Nielsen og Europamesterskabet i 1992 til Bo Johansson og VM-slutrunden i 1998 til det nuværende landshold under ledelse af Morten Olsen og dermed endnu en VM- og EM-slutrunde i starten af det nye årtusinde.
 
Mogens Kreutzfeldt vil helst huske tilbage på de positive oplevelser. Han vil ikke fremhæve specielle kampe eller slutrunder, men fremhæver selve sammenholdet og styrken i det, han selv kalder den lille familie omkring landsholdet i medgang og modgang.
 
Men der har også været negative oplevelser undervejs, og her husker Mogens Kreutzfeldt specielt semifinalen ved EM-slutrunden i 1992.
 
”Henrik Andersens knæskade er nok det voldsomste, jeg har oplevet. Rent medicinsk er det én ting at forholde sig til, men måden det skete på var jo en stor kontrast til hele den optur, vi oplevede under slutrunden,” husker Mogens Kreutzfeldt.
 
 
Respekteret
 
Mogens Kreutzfeldt bestrider fortsat en række tillidshverv, blandt andet som medlem af det europæiske fodboldforbund, UEFAs, medicinske komité og anti-doping panel og han er også den ene af tre dommere ved Danmarks Idræts-Forbunds dopingdomstol.
 
Han er med sit tillidsvækkende, diskrete og altid positive væsen en højt skattet læge for spillerne og kollega for trænerne, sundhedssektoren og den øvrige ledelse omkring A-landsholdt.
 
”Vi er kede af at miste en fagligt meget kompetent person, som også er højt respekteret udenfor DBU med sine tillidsposter hos UEFA. Og så har han gennem sine menneskelige kvaliteter været med til at skabe det socialt utroligt stærke miljø, vi har omkring holdet, og som absolut ikke må underkendes,” udtaler landstræner Morten Olsen, som stadig var aktiv som spiller i sine sidste landskampe, da Mogens Kreutzfeldt trådte til som læge for landsholdet.
 
”Vi føler os altid i trygge hænder hos Mogens, og vi har altid vidst, at han er til rådighed for os hele døgnet, hele året, uanset om det så er juleaften. Han er et enormt positivt menneske, som alle kan lide, og alligevel har han altid forstået at holde et professionelt forhold til os som patienter,” udtaler landsholdets anfører Jon Dahl Tomasson, og fortsætter:
 
”Det er et velkendt ansigt indadtil i gruppen og udadtil for DBU og landsholdet, som vi mister, når Mogens stopper, men hans valg er helt forståeligt.”
 
Mogens Kreutzfeldt er på 35. år gift med Helene, og de har sammen børnene Camilla og Joachim samt børnebørnene Matilde og Trille.
 
DBU vil benytte den kommende periode til at sondere mulighederne for at finde en kvalificeret afløser som læge for A-landsholdet og cheflæge for DBUs medicinske sektor.
Af: Jacob Wadland - 05. februar 2008, 03:20

Skriv en kommentar

Skriv kommentar (Kræver login)

0

Ingen kommentarer endnu - skriv den første