”Nytænkning nødvendig for at bryde lydmuren”

DBU TRÆNERLOUNGE: FC Midtjylland blev søndag aften blevet hyldet som nye danske mestre for første gang. Kulminationen på et detaljeret og målrettet arbejde på at skabe en bæredygtig kultur på og uden for banen – og ikke mindst ved ’ikke at være og tænke som de andre’.



Erik Sviatchenko med beviset på FC Midtjyllands fremragende præstationer i Alka Superligaen. Foto: Fodboldbilleder.dk



FC Midtafrika, popsmart plastikklub, købeklub…

Kær fodboldklub har mange navne – i hvert fald når det gælder de netop nykårede danske mestre fra FC Midtjylland.

En ung klub, hvor ’ulveloven’ har sendt janteloven til tælling endnu længere ude på den jyske hede, og hvor høje ambitioner går hånd i hånd med det at turde tænke anderledes og gå sine egne veje. Men også en klub og et hold, hvor alle bidrager til fællesskabet – på og uden for banen.

”Man kan lave en masse flotte power point shows, og man kan bruge en masse flotte tillægsord, men det allervigtigste for os er, at vi gør det, vi siger – og det gør vi! For mig er det et valg med fravalg, men med en klar tydelighed.”

Cheftræner Glen Riddersholm er en træner med klare holdninger og stærke meninger. Ikke kun, når det gælder medieskabte ordkrige med kollegaer for åben skærm, men også i forhold til, hvad han mener er vejen til succes. En vej der ifølge ham selv hverken har været lige eller uden bump, men som har skabt et solidt fundament midt på den jyske hede.

”Det kræver selvfølgelig noget mod af mig som cheftræner at holde ved, også når resultaterne måske ikke går så godt. Men jeg tror på, at jo mere vi er på forkant med den menneskelige udvikling, jo bedre er vi også til at håndtere nogle af de små procenter, der kan flytte points og sejrene i en given retning. Det er det, jeg som træner og vi som klub tror på skaber succes!”

Fra adfærdsprofiler til attitude

“Winning is colorful,” kalder han det arbejde, der blev påbegyndt efter han overtog chefstolen i 2011 – samme år som klubben havde udmeldt, at det første mesterskab skulle være hjemme.

Det skete som bekendt først her i 2015 – for klubben som for cheftræneren handlede det dengang da også om i lige så høj grad at skabe en stærk og bæredygtig kultur i klubben som at sætte årstal for klubbens første DM-guld. En plan og en detaljeret struktur, der på sigt skulle give succes og stabilitet både på banen, samt i transfervinduet, hvor videresalg af spillere fortsat er afgørende for klubbens overlevelsesgrundlag.

”Vi har som klub sat gang i rigtig mange ting. På den måde sikrer vi os også, at sideløbende med at man gerne vil have et hold til at præstere med nogle klare normer og værdier, så arbejder vi også med at udvikle de enkelte spillere på flere parametre. Vi er ikke et koncepthold på den måde, at konceptet er over spilleren, men vi har nogle klare retningslinjer for, hvordan vi gerne vil spille - med respekt for, at vi får den enkelte spillers særkendetegn mest muligt frem,” siger Glen Riddersholm.

Sviatchenko: Skulle lære at give skideballer

En af dem der har været med på en stor del af FC Midtjyllands mentale rejse er nuværende viceanfører, Erik Sviatchenko, der siden 2012 har arbejdet struktureret med netop dette. Ifølge cheftrænerenen en person, der er meget spontan, idérig og nytænkende – persontræk, som måske ikke harmonerer specielt godt med samtidig at skulle være forsvarsspiller med stort F:

”Det handler så i stedet om, at vi formår at anvende de styrker på en anden måde. Så på grund af netop sin idérigdom er han for eksempel involveret meget i vores standardsituationer. Det giver et vigtigt medansvar og udnytter de sider, som ligger naturligt for ham.”

Og for midterforsvareren har det målrettede mentale arbejde gjort præstationerne mere stabile, men også udviklet spilleren og mennesket Erik Sviatchenko:

”Det har været et klart mål for mig i mit mentale arbejde at kunne styre mine naturlige adfærdstræk og ændre min mere naturlige adfærdsprofil. Jeg vil aldrig kunne ændre mig som person, og er af natur meget åben, nysgerrig og venlig. Men fodbold er jo enormt kompetitivt, så på banen havde jeg brug for meget mere fandenivoldskhed og at kunne give en skideballe. Så jeg har arbejdet meget med at blive mere struktureret og bevidst om, hvad jeg gør hvornår, og hvorfor – og ikke mindst at have en større vedholdenhed,” siger Sviatchenko,” der ofte mødes med klubbens mentaltræner før de daglige træningspas for at sikre fuld fokus på de opgaver, der venter i træningen.

Vi skal tænke nyt for at være bedre

For Sviatchenko og resten holdet har især arbejdet med adfærdsprofiler været en anderledes og udviklende rejse – og til tider udfordrende for en gruppe af spillere, der ’jo bare vil spille fodbold’. Men selv om den personlige kortlægning over for hinanden ikke er hverdagskost for fodboldspillere, talte resultaterne for sig selv og er ifølge viceanføreren en kæmpe gevinst for både den enkelte spiller, men også for holdet – og har været en afgørende faktor i klubbens første DM-titel.

Men - selv om der om kort tid vil stå klubbens første trofæ i pokalskabet, er der stadig meget arbejde i den 15 år gamle klub:

”Vi står nu med et DM-trofæ for første gang og har gjort det rigtig godt! Men hvis vi som hold og klub også skal bide skeer med de store i fremtiden, også i Europa, så kræver det, at vi fortsat arbejder stenhårdt med at sætte nye mål og dygtiggøre os hver i sær – naturligvis med en respekt for det eksisterende, samtidig med at vi formår hele tiden at se en fremgang. Det tror jeg, er det allervigtigste for os som spillere og klub!” siger Sviatchenko og uddyber:

”Midtjylland er en klub, hvor vi bliver nødt til at gøre nogle ekstra ting for hele tiden at kunne være bedre end de andre og forsøge at være et skridt foran. Og her tror vi på, at vi fortsat skal skrue på de parametre vi kan, for  hele tiden at kunne udvikle os som spillere og som hold.”

Og Riddersholm er enig – rejsen er kun lige begyndt.

”Vi vidste fra starten af, at hvis vi nogensinde skulle bryde igennem lydmuren i dansk fodbold på alle parametre, jamen så kunne vi ikke gøre det som andre havde gjort! Vi var nødt til at skabe vores eget og skabe og tænke i nye vaner. Og det har der været plads til i vores klub. Det betyder ikke, at vi bare har sat projekter i gang for projektets skyld, men altid tænkt over, hvordan de harmonerer med den retning vi gerne vil gå i.

Noget tyder på, at både spillernes og trænerens målrettede arbejde med videnskab og systematik og ikke mindst i udnyttelsen af de menneskelige ressourcer har været den rette opskrift på heden. Fakta er i hvert fald, at næsten 70 procent af spillerne i truppen i dag er ’af egen avl’, og at der i den kommende A-landsholdstrup mod Montenegro og Serbien er tæt på en tredjedel spillere med Midtjylland-baggrund.

Log ind