Fodbold og sundhed på skoleskemaet

Skolereformen stiller krav om mere sundhed og bevægelse på skoleskemaet, og en lang række undersøgelser viser, at det er godt for elevernes læring. Men hvordan gør man det i praksis? Det har DBU sammen med KOMPAN og Syddansk Universitet et godt bud på.

Foto: DBU

I samarbejde har DBU, KOMPAN og Syddansk Universitet udviklet tre fagdage med fokus på foreningsliv, trivsel samt sundhed gennem kost og bevægelse for både indskoling og udskoling.

Succesfuld pilot

De tre fagdage er netop testet på 10 danske skoler og er nu klar til at blive tilbudt alle landets skoler og klubber.

Tilbagemeldingerne har været meget positive hos de skoler, der har testet forløbet. Derfor glæder DBU og KOMPAN sig til at kunne tilbyde konceptet, der har fået navnet ’Hovedet, Kroppen, Klubben’, til endnu flere lærere, elever og klubber.

”Vores ambition er at gøre det let at sætte sundhed, trivsel og foreningsliv på skoleskemaet, og det lader til, at vi er lykkes med dette. Samtlige lærere, der deltog i pilotforløbet, vurderer således de tre fagdage til at være lige så gode eller bedre end tilsvarende materialer på markedet, og derudover vil de alle anbefale ’Hovedet, Kroppen, Klubben’ til andre lærere”, lyder det fra DBU’s projektleder, Tina Enestrøm.

Samspil mellem skole og fodboldklub

Med skolereformen blev det et lovkrav, at skolerne skal åbne sig mod det omkringliggende samfund, eksempelvis gennem samarbejde med foreningslivet. Flere undersøgelser peger dog på, at det har været svært for både skoler og foreninger at finde vej til samarbejdet, men med ’Hovedet, Kroppen, Klubben’ gøres det nu nemmere.

Den ene fagdag afvikles nemlig i samspil med den lokale fodboldklub. Her bliver eleverne præsenteret for idrættens foreningsliv af to DBU-instruktører og en repræsentant fra den lokale klub.

Som en unik del af forløbet skal udskolingseleverne selv prøve kræfter med det frivillige arbejde i rollen som trænere for de yngre elever – og særligt den del har vakt begejstring hos eleverne og ikke mindst hos lærerne, som så nye sider af deres udskolingselever. Blandt tilbagemeldingerne lød det blandt andet, at de ældre elever havde det sjovt med de små elever, og ville ønske, at de selv havde prøvet det som yngre. 

Ansøgningsproceduren til efterårssæsonen er i fuld gang, og både klubber og skoler kan ansøge.

Har du lyst til at høre mere om ’Hovedet, Kroppen, Klubben’, kan du kontakte
Projektleder, Tina Enestrøm, fagdage@dbu.dk, 4326 2222

Interesserede skoler og klubber kan læse mere og tilmelde sig på www.dbu.dk/fagdage

’Hovedet, Kroppen, Klubben’:
- Består af en Trivselsdag (Hovedet), en Sundhedsdag (Kroppen) og en ’Åben Skole’ dag (Klubben). 
- Sundheds- og Trivselsdagen afvikles af skolen egne lærere, der bliver udstyret med udførligt undervisningsmateriale
- ’Åben Skole’ dagen varetages af to instruktører fra DBU
- Kombinerer klasseundervisning og praktiske øvelser.
- Opfylder en række kompetence, færdigheds- og vidensmål fra henholdsvis Idræt, Biologi samt Sundheds- og Seksualundervisning og Familiekundskab (SSF)
- Er udviklet af DBU i samspil med KOMPAN og Syddansk UniversitetAf: DBU Kommunikation - 15. august 2017, 14:27

Skriv en kommentar

Skriv kommentar (Kræver login)

0

Ingen kommentarer endnu - skriv den første