DBU vil tackle ludomani

Ny spillepolitik skal stoppe ludomani. Sammen med Team Danmark, DIF, ADD, Center for Ludomani og en række andre idrætsforbund sætter DBU fokus på sport og pengespil.

Trænere og ledere skal klædes bedre på til at tackle uhensigtsmæssig gamblingadfærd blandt unge elitesportsfolk. Det er udgangspunktet i en ny indsats mod ludomani, som DBU deltager i.

Sport og gambling hænger sammen. Odds, livebetting og sponsorater skaber underholdning, øget interesse og penge til foreningslivet. Og gambling er ofte også en del af sporten for mange udøvere - også i fodbold. Det fungerer, så længe det sker med omtanke. Desværre viser undersøgelser, at særligt unge talenter er i risikozonen for at udvikle ludomani.

En af de parter, der arbejder for at stoppe den udvikling og forebygge, at flere unge mennesker udvikler ludomani, er Center for Ludomani. Og man ser frem til samarbejdet med DBU, Team Danmark, Danmarks Idrætsforbund, Anti Doping Danmark og en række andre specialforbund, der skal sætte tydelige rammer for spillekulturen i sportsmiljøerne og derigennem at sikre et sundt og fokuseret elitesportsmiljø. Elitesport er nemlig et højrisikomiljø, hvad angår ludomani, og Center for Ludomani ser mange sportsatleter i sit behandlingstilbud. Årsagerne til atleternes gambling kan være spillekulturen i sportsmiljøet, og at atleterne har en stor viden om og interesse for sport. Tilgængelighed af pengespil er en vigtig faktor i forhold til spilleproblemer, og oveni dette er risikoen for, at personer med en tidlig spilledebut udvikler spilleproblemer senere hen øget. Derfor er spillekulturen i sportsmiljøerne rigtig vigtig at gøre noget ved. 

”Elitesportsudøvere er særligt sårbare for ikke at kunne kontrollere deres spil, og derfor er det vigtigt, at der sættes grænser for spillet. Vi er rigtig glade for, at forbundene med spillepolitikken signalerer, at spil ikke kun er for sjov. Derudover er elitesportsudøverne rollemodeller for andre unge. Vi håber derfor, at indsatsen både vil styrke atleternes trivsel og give øget fokus på sporten samtidig med, at de sætter et godt eksempel for de sportsinteresserede drenge. Alt for mange unge under 18 år gambler, og personer med spilleproblemer er ofte startet i en ung alder. Den udvikling vil vi gerne sætte en stopper for.” Henrik Thrane Brandt, Souschef og behandlingsleder hos Center for Ludomani

En sportsmand, som har oplevet spilleproblemerne på egen krop er den tidligere fodboldspiller Mads Beierholm – superligaens yngste målscorer: ” Der er rigtig mange der spiller ude i fodboldmiljøerne og som ung sportsmand kan det være svært at kende grænsen. Jeg har selv oplevet at spillet kan få konsekvenser for karrieren og jeg ved at flere trænere og atleter kan have problemer med spil. Det er derfor vigtigt at man står sammen som forbund og klubber og får gjort noget ved det.” Mads Beierholm, tidligere professionel fodboldspiller

DBU er med i indsatsen omkring spillepolitikken for at bidrage til, at andre fodbolddrenge ikke får samme oplevelse som Mads: ”Det her handler først og fremmest om, at vi skal passe på de unge fodboldspillere. Vi ved, at der er udfordringer; og vi ved, at det kan have personlige konsekvenser og fjerne fokus fra det, det bør handle om; nemlig det sportslige og det sociale.” Kim Hallberg, Elitechef DBU

DBU introducerer løbende spillepolitikken i elite og talentmiljøerne i løbet af 2017 for både klubber og landshold.

Se spillepolitikken
Læs mere om ludomani og elitesport på www.spiltilstregen.dk 
Find gode råd og værktøjer til trænere, spillere, sportschefer og forældre på www.sportogpengespil.dk/ 

Hvad er en spillepolitik?

Spillepolitikken sætter rammerne for ansvarlig gamblingadfærd som elitesportsmand.

Det indebærer bl.a. at:
  • Trænere har et særligt ansvar for ikke at opfordre til pengespil og nuancere diskussionen om emnet overfor spillerne.
  • Pengespil hører ikke hjemme i forbindelse med konkurrencesituationer.
  • Pengespil må ikke blive en begrænsning for atleternes sportslige udvikling og bør derfor minimeres til træning og på træningslejre. Her skal fokus være på sporten.
  • Det understreges at børn under 18 ikke må spille pengespil
Skriv en kommentar

Skriv kommentar (Kræver login)

0

Ingen kommentarer endnu - skriv den første