Ny satsning skal fastholde og udvikle i nærområderne


DBU og 23 klubber vil fra ultimo januar sikre, at unge fodboldspillere med særlige forudsætninger får flere bedre fodboldtimer i benene samtidig med, at de fastholdes i deres lokale nærområde. Det sker gennem et nyt storstilet partnerklubsamarbejde, der skal skabe bedre lokale træningsmiljøer fordelt over hele landet.


”Det handler mere om at være på en træningsbane med alderssvarende kvalitetstræning end om at sidde i en bil!”

Så klart kan det siges, når det kommer til DBU og klubbernes nye samarbejde gennem projekt TOP-center, der har fokus på spillerudvikling på U10-U12 drengeårgangene.

Omkring 600 drenge fra hver årgang vil fra årsskiftet kunne få ekstra træning til at supplere deres normale fodboldtræning i klubben. Målsætningen med projektet er, at tiltaget bliver bredt ud til hele fodboldddanmark gennem uddannelse og kendskab - og dermed skabe yderligere grobund for gode og sunde træningsmiljøer rundt omkring i klubberne

I alt 23 klubber er sammen med DBU ansvarlige for oprettelsen 29 TOP-centre med henblik på at optimere U10-U12 spillerudviklingen i hele Danmark samt  give børn med særlige fodboldforudsætninger mulighed for at kunne få flere bedre fodboldtimer. Dermed sikres både en udvikling af det enkelte barn samtidig med, at de også fortsat kan være sammen med fodboldvennerne i deres egen lokale klub. En klub, hvor træningsmiljøet ligeledes vil få mulighed for at blive løftet via TOP-center projektets fodboldfaglige output undervejs.

Se her listen over TOP-centre (kort) og partnerklubber (liste)

Nøgleordene er derfor ifølge DBU’s talentudviklingschef, Flemming Berg, fodboldfaglighed og fastholdelse:

”Med denne satsning håber vi på sammenm ed klubberne at kunne løfte fodbolden nærområderne, samtidig med, at vi sikrer, at det enkelte barn fortsat fastholdes i sin egen lokale klub. Ved at udnytte allerede eksisterende gode træningsmiljøer i de større klubber, kan vi styrke både en rigtig god spillerudvikling for den enkelte, samt optimere og løfte de træningsmiljøer, som det enkelte barn er en del af til gavn for mange flere. Vi ser det klart som en win-win for alle parter,” siger Flemming Berg.

Og netop sammenhængskraften mellem klubberne i nærområdet og DBU via de talenttrænere, der skal kvalitetssikre og støtte projektet, er afgørende, for at Danmark fortsat kan sikre, at spillere med særlige forudsætninger fortsætter i fodbolden.

For at imødekomme udfordringer med unge spillere, der tidligt skifter til større klubber, og samtidig undgå at børnene skal køre langt for at få ekstra træning, har DBU sat klare rammer op for både de enkelte TOP-centre og de partnerklubber, der udpeger de enkelte spillere

 • Der må max. være 45 minutters kørsel fra barnets bopæl til TOP-centret
 • TOP-center klubben garanterer, at barnet kan fortsætte i sin normale klub
 • 50 procent af spillerne i hver årgang SKAL været fra andet halvår
 • Barnet er sikret minimum en træningsperiode på 12 måneder i TOP-centret

”Ved at opstille en tydelig og gennemsigtig ydre ramme med en klar retning for spillerudvikling og optimering af lokale træningsmiljøer, skaber vi også en præmis i vores samarbejde med klubberne. I samarbejdet både mellem store og små klubber men også imellem de større klubber, kan vi være med til at skabe et fodboldfagligt rum, hvor alle parter har spillerudvikling i fokus og et udgangspunkt i børnenes forudsætninger og behov," slutter Flemming Berg.

Læs mere her


'Bedre lokale træningsmiljøer' (22. juni 2017)

Af: DBU Kommunikation - 08. november 2017, 15:04

Skriv en kommentar

Skriv kommentar (Kræver login)

6

 • Kære DBU
  Synes det er rigtig fint der er et TOP-center for drengene, men hvordan får vi et lignende initiativ for pigerne? Der henvises til Lene Terp og det er meget fint, men hvis I vil noget seriøst med pigerne skal de have samme træningsvilkår eller bliver forskellen aldrig mindre for pige og drenge fodbold. Så hvordan får vi fat i Lene Terp og får gang i det samme? vh Daniel bestyrelsessuppleant BK Hekla
  11. marts 2018, 14:56    
  Daniel Johnny Lord


 • Kære DBU - er der etableret noget lignende for de dygtige pigespillere i samme årgang ?
  04. februar 2018, 12:18    
  Martho


 • @Lars Josefsen. Tak for spørgsmålet! Vi er enige i, at det er et spændende tiltag, der sammen med andre tiltag skal medvirke til at øge fokus på og kvalitet i træningsmiljøet for aktuelt i dette tilfælde drengefodboldspillere i U10-U12 .

  Selve TOP-center tilbuddet er træning for ca. 600 drengespillere i årgang U10, U11 og U12. I alt trænes med ca. 1.800 drengespillere. TOP-center tilbuddet er ikke rettet mod pigespillere, men på pigesiden foregår der parallelt et arbejde med talentudviklingschef Lene Terp i spidsen for udviklingen af pigetalentsiden. MVH DBU

  20. november 2017, 14:20    
  piasschou


 • @kevinj. Tak for spørgsmålet! Spillerne kommer ind på TOP-centrene via centrenes Partnerklubber. Det foregår i et aftalt samarbejde mellem Partnerklub og TOP-center. Aftalens ramme og præmisser er opsat af DBU, mens selve aftalen afstemmes og defineres lokalt mellem parterne. Grundlæggende kan spillerne enten indstilles af Partnerklubben eller på forespørgsel af TOP-center. Indstilling af spiller kan kun ske gennem Partnerklubbens officielle kontaktperson, det samme gælder for TOP-centrets forespørgsel. MVH DBU
  20. november 2017, 13:46    
  piasschou


 • Hvordan kommer den enekelte spiller med på et top center? Er det spillerens træner der udtager/indstiller spilleren? Eller hvordan udvælges spillerne?
  09. november 2017, 18:29    
  Kevinj


Vis alle kommentarer