‘Fodbold For Hjertet’ skal give hjertepatienter et bedre liv

Palle Kjeldsen er én blandt ½ mio. danskere, som er ramt af en hjerte-kar-sygdom. Han bruger nu motionsfodbold til at få et bedre liv med både hjerteproblemer og diabetes. Og flere danskere skal samme vej, da motion forlænger liv og forebygger sygdom. Derfor vil DBU, Hjerteforeningen og SDU med støtte fra TrygFonden have mindst 800 danskere i gang med ‘Fodbold For Hjertet”.

hjerte Palle Kjeldsen (i gult) har hjerteproblemer, men oplever glæden ved at spille fodbold to gange om ugen på Frederiksberg. Foto: DBU
Bolden ruller for 73-årige Palle Kjeldsen og hans holdkammerater, som hver uge mødes om at spille fodbold på et hold, hvor de alle har skavanker. Han selv døjer med både hjerteproblemer og diabetes, men mødet med fodboldholdet for to år siden har gjort en kæmpe forskel for ham.  

"Jeg hverken kan eller vil løbe en tur, men det er sjovt at løbe efter en bold. Fodbolden har betydet alt for mig. Jeg har tabt otte kilo, og jeg tager ikke længere insulin for min sukkersyge. Mine børnebørn elsker, når morfar vil være med til at spille fodbold. Og det kan jeg nu,” fortæller Palle Kjeldsen, som også sætter stor pris på fællesskabet og sammenholdet med de andre mænd på holdet. 

Hjerte-kar-sygdomme kan forebygges med mere motion 
Hjerte-kar-sygdomme er den 2. hyppigste dødsårsag i Danmark, og hvert år dræber disse sygdomme tusindvis af danskere. Men mange sygdomstilfælde kan forebygges, og er man først ramt, kan motion forlænge livet: 

- Vi ved, at bevægelse og dét at holde sig i god fysisk form, er helt afgørende for, hvor godt og hvor længe man lever med sin hjerte-kar-sygdom. Kan vi skabe nogle gode motionsfællesskaber, er der større sandsynlighed for, at hjertepatienter kan høste gevinsterne af behandling og genoptræning, siger forebyggelseschef i Hjerteforeningen, Morten Ørsted-Rasmussen. 

‘Fodbold For Hjertet’ skal få flere hjerte-kar-syge i gang med motion 
‘Fodbold For Hjertet’ er et blivende træningstilbud, som i løbet af tre år skal få ti kommuner og 30 klubber til at tilbyde motionsfodbold til mennesker med hjerte-kar-sygdomme. Kommunerne får en vigtig rolle, da erfaringer viser, at det kan være svært for kommunerne at få fat i borgerne og få givet de rigtige motionstilbud. Her har fodbolden sin berettigelse: 

“De gode og varige motionsvaner er afgørende for risikogrupper, og vi ved, at motionsfodbold har et stort potentiale i forhold til fastholdelse for både nybegyndere og erfarne spillere. Det handler bl.a. om, at fodbolden kan give sammenhold, fællesskab samt god og varieret træning,” siger Kenneth Reeh, konstitueret direktør i DBU.  

‘Fodbold For Hjertet’ rulles efter en etableringsfase ud i de første tre kommuner. Foruden DBU og Hjerteforeningen, tager også Institut for Idræt og Biomekanik på SDU del i ‘Fodbold For Hjertet’ med en videreudvikling af Fodbold Fitness-konceptet til målgruppen. TrygFonden har støttet ‘Fodbold for Hjertet’.
Af: Anne Tjell, DBU Kommunikation - 24. januar 2019, 20:00

Skriv en kommentar

Skriv kommentar (Kræver login)

1

 • Jeg har i en periode læst om FC Prostata, og synes det er en rigtig god ide, det har givet mig en tanke om at starte noget lignende op, selv om man ikke har haft kræft. Jeg så i vores lokale avis Nordjyske Stiftstidende søndag d. 3. februar, en artikel med overskriften "Fodbold som medicin",
  i artiklen stod der noget om at DBU, Hjerteforeningen og SDU er gået sammen om at udvikle skræddersyede Fodbold Fitness-tilbud med "Fodbold for Hjertet".
  Har I noget materiale, som vi evt. kan printe ud og hænge op i vores klub, eller har I en ide til hvad kan vi gøre for at komme igang?
  Mvh.
  Finn Sørensen
  tlf. 21 75 71 74
  Kasserer i Skallerup-Vennebjerg Idrætsforening (SVIF)
  05. februar 2019, 19:14    
  Ukendt bruger