For femte år i træk har FIFA pålagt medlemslandene at offentliggøre, hvor mange penge landets klubber og spillere i de bedste rækker betaler fodboldagenter per kalenderår.

I 2019 lød de samlede udbetalte honorarer til fodboldagenter fra danske klubber og deres spillere på 75.021.764 kroner. Det er en stigning på 13,4 procent i forhold til 2018, hvor det samlede beløb var 66.125.548 kroner.

FC København topper igen i år listen med en samlet udgift til agenterne på 34,3 millioner kroner. På andenpladsen følger FC Midtjylland med 6,8 millioner kroner efterfulgt af OB med lige knap 3,1 millioner kroner. AaB og Brøndby IF slutter top fem af ved at have betalt agenthonorarer for henholdsvis 2,3 og knap 2,1 millioner kroner.

Den komplette opgørelse over agenthonorarer i 2019 kan ses her.

FIFA har siden 2015 pålagt de nationale fodboldforbund at offentliggøre, hvor mange penge forbundets klubber og deres spillere i de bedste rækker betaler fodboldagenter for at skabe en vis transparens for agentområdet.

Siden 2018 har FIFA varslet nye regler og operationelle rammer for området for fodboldagenter på grund af behov for endnu større transparens og yderligere regulering af transfersystemet. De nye rammer skal blandt andet sikre, at agenternes vederlag fremadrettet skal udbetales igennem et nyoprettet FIFA Clearing House, ligesom implementeringen vil medføre restriktioner på repræsentations- og vederlagsområdet.

Formålet med restriktionerne er at hæve de professionelle og etiske standarder, give pengestrømmene en større grad af transparens og bevare fodboldens integritet såvel som offentlighedens opfattelse af integritet. Du kan læse mere om dette lige her.

Reglerne på agentområdet forventes justeret med udgangspunkt i følgende principper:

  1. Større gennemsigtighed og beskyttelse af spillerne
  2. Oprettelse af et nyt licenssystem
  3. Nye retningslinjer, der forbyder interessekonflikter i sager med dobbeltrepræsentation
  4. Alle betalinger til agenter skal foregå via FIFA Clearing House
  5. Kommissions-loft

DBU følger FIFA’s igangværende arbejde med de nye regler for fodboldagenter tæt. De nye rammer med et opdateret regelsæt for fodboldagenter forventes at blive vedtaget endeligt i foråret 2021 for derefter at træde i kraft i september 2021. 

Generel information om fodboldagenter og DBU’s regler for disse kan findes her.

Tidligere agentopgørelser:
2018
2017
2016
2015