Netop nu ruller fodbolden for alvor i det danske land. Børne-, ungdoms- og seniorrækkerne er i fuld gang, men selvom banerne er fyldt op med engagerede spillere, så kniber det mere med personen, der fløjter kampen i gang.

I dansk fodbold har det længe været et stort fokus på at få flere til at dømme fodbold. Uddannelsen er blevet mere digital og hurtigere at gennemføre, og dommerne har fået flere digitale værktøjer, hvor de blandt andet kan lave indberetninger og byde ind på ekstra kampe, når det passer dem.

Antallet af nyuddannede dommere går fremad i Danmark, men det går ikke hurtigt nok, og manglen på dommere er ikke kun et lokalt eller nationalt problem.

UEFA har derfor igangsat kampagnen ”Be a Referee”, der også sætter fokus på udfordringen og skal støtte de nationale forbund i jagten på flere dommere. UEFA anslår, at der i europæisk sammenhæng er en mangel på omkring 40.000 dommere til at dømme græsrodsfodbold.

”Dommerne er en afgørende del af hele fodboldfamilien. Vi er derfor glade for, at UEFA sætter fokus på en udfordring, som vi i DBU også er meget opmærksomme på. For eksempel er hver femte danske fodboldspiller pige- eller kvinde, og derfor har vi brug for, at særligt flere kvinder får interesse for at dømme fodbold,” siger DBU’s formand, Jesper Møller.

DBU igangsatte sidste år indsatsen Get Movin’ i samarbejde med Nordea Fonden med fokus på at få flere aktive piger og kvinder på og uden for boldbanerne. Her var der blandt andet et særligt fokus på at få flere kvindelige dommere med et ønske om at fordoble antallet. Der er også nedsat en kvindedommergruppe, der arbejder med at få flere kvinder til at få interesse for at blive dommer.

Det er et rigtig godt tidspunkt, at UEFA tager udfordringen med manglende dommere op, siger formand i DBU Bredde, Bent Clausen:

”Vi har brug for at endnu flere får lyst til at dømme fodbold, hvis vi skal møde den stigende efterspørgsel fra klubberne, der i disse år oplever historisk høje medlemstal. Dommergerningen er en unik lederuddannelse og en adgang til et stærkt fællesskab, der også kan overføres til livet uden for kridtstregerne,” siger Bent Clausen, og tilføjer: ”Lokalunionerne er meget optaget af at skaffe flere dommere og fastholde dem, der heldigvis allerede er i gang”.

Dommerudvalget og DBU Bredde har nedsat en arbejdsgruppe, der kigger på, hvordan sammenhængskraften mellem elitedommerne og dommerne ude i bredden kan styrkes. Det er arbejdsgruppens estimat, at der mangler mellem 800 og 1.000 dommere i Danmark.

”Vi oplever lige nu en spændende udvikling blandt vores elitedommere, der de seneste år har fået større opgaver internationalt. Det bunder i et højere niveau blandt vores dommere, og vi håber, at de kan være med til at inspirere endnu flere til at gribe fløjten. Vores fortsatte udvikling af dommerstanden starter helt ude i bredden,” siger Michael Johansen, der er formand for DBU’s dommerudvalg.

Hvis du vil vide mere, så kontakt din lokalunion:
Sådan bliver du dommer (dbu.dk)

Se UEFA's kampagnevideo her