Sådan kan du forbedre din søgning

Denne hjælp introducere nogle yderligere søgebegreber, som vi stiller til rådighed for at du kan opnå gode søgeresultater i DBUs Web-Univers.

Det er nemt at søge: Du skal bare skrive det, du tænker på, i søgefeltet og trykke på Enter eller klikke på knappen Søg, så søger du i DBUs Web-univers efter sider, der er relevante for din søgning.

Søgningen fremfinder som udgangspunkt de sider, der indeholder alle ordene i din forespørgsel. Du har dog mulighed for, at forbedre din søgning yderligere, ved at angive mere nøjagtige udtryk eller begrænsninger for din søgning. Dette kan gøres ved nogle af de eksempler, som er beskrevet herunder.

Husk, at selv meget øvede brugere kun anvende disse muligheder få gange, da det for det meste er nok at foretage en helt normal søgning.

 

 • Almindelige ord - Søgemaskinen ignorerer almindelige ord og tegn som f.eks. 'her', 'en' og 'til' samt enkeltstående tal og bogstaver, fordi de har tendens til at sænke søgehastigheden uden at forbedre resultaterne. Hvis et almindeligt ord er vigtigt for, at fremfinde de ønskede resultater, kan du medtage sådanne ved at indsætte et plustegn ("+") foran det. Plustegnet skal Indsættes med et mellemrum foran tegnet "+", men ikke efter det. Hvis du f.eks. ønsker at søge efter sider om Fodboldskole i Region 1 skal du skrive følgende Fodboldskole Region +1.

 

 • Udvidelse af din søgning - Du kan udvide din søgning ved brug af operatoren OR. Hvis du f.eks. vil søge efter en fodboldskole i enten København eller på Sjælland, skal du søge på: fodboldskole København OR Århus

  Søgemaskinen returnerer herefter kun søgeresultater om Fodboldskole, der indeholder ordet "København" eller "Århus."


 • Ekskludering af ord - Hvis dit søgeord har mere end en betydning, har du selv mulighed for at præcisere din søgning. Dette gøres ved at tilføje et minustegn ("-") foran ord, der er relateret til den betydning, du ønsker at undgå. Du skal huske at indsætte et mellemrum før minustegnet, men ikke efter.

  Hvis du f.eks. ønsker at foretage en søgning på Spanien og vil udelukke søgeresultater om Verdensmesterskab eller Afrika, skal du angive følgende søgning: Spanien –Verdensmesterskab -Afrika

  Søgemaskinen returnerer herefter kun søgeresultater om Spanien, der ikke indeholder ordet "Verdensmester" eller "Afrika."


 • Søgning på udtryk - Du kan søge på bestemte udtryk ved at indsætte udtrykket i anførselstegn. Søgemaskinen returnerer herefter kun sider, der indeholder det nøjagtige udtryk, du har skrevet.

  Hvis du f.eks. skriver søger på følgende udtryk "Finn Laudrup", behandler søgemaskinen den som en søgning på netop dette udtryk, og undlader herunder søgninger på "Michael Laudrup", "Brian Laudrup", "Andres Laudrup" eller "Mads Laudrup".


 • Datointervaller - Søgninger efter sider indenfor en speciel dato kan også være nyttige. Du kan præcisere din søgeforespørgsel til et bestemt datointerval. Dette kan gøres ved at skrive følgende

  • Søgeordet
  • Søgeoperatoren daterange:
  • Startdatoen
  • To punktummer
  • Slutdatoen

  Husk ikke at tilføj mellemrum mellem søgeoperatoren og datointervallet. Hvis du f.eks. ønsker at søge efter en side om Europamesterskabet, der blev skrevet eller redigeret inden for en bestemt toårs periode, kan du skrive følgende:
  Europamesterskab daterange:1991-01-01..1993-01-01

  Den tidligste dato, du kan bruge i din søgning med datointerval, er den 1. januar 1990, og den sidste dato er den 9. november 2034.

 

 • Metadata - Søgninger efter sider med specielle karakteristikas kan være nyttige når du skal fremfinde dine søgeresultater. Du kan eksempelvis søge efter sider, der omfatter dine søgeord i bestemt metadata. Hvis du vil bruge søgning med metadata, skal du indtaste:

  • Søgeordet
  • Operatoren inmeta:
  • Navnet på metadataene eller metatagget
  • Operatoren ~
  • Én metadata værdi

  Eksempelvis kan du søge på sider om Fodboldskole, som kun fremgår i sidens titel, ved at indtaste følgende:
  Fodboldskole inmeta:title~Fodboldskole

 

 • Yderligere søgemuligheder
  Søgemaskinen understøtter flere søgemuligheder, som giver dig mulighed for at begrænser din søgning til at fremfinde et mindre antal af sider og derved netop det resultat du søger. Når du anvender disse søgemuligheder, skal du ikke tilføje et mellemrum mellem søgeoperatoren og søgeordene.


  Søgeoperator Beskrivelse

  allintitle:

  Begrænser søgningen til sider, som indeholder alle søgeordene i browser-titlen

  Eksempel:
  Hvis du skriver allintitle:beach soccer i søgefeltet, returneres kun sider, der indeholder både "beach" og "soccer" i browser-titlen.

  allinurl:

  Begrænser søgningen til de sider, som indeholder søgeordene i internetadressen.

  Søgeoperatoren kræver ikke, at søgeordene skal være placeret ved siden af hinanden på siden, og ej heller, at ordene skal vises i en bestemt rækkefølge.

  Søgeoperatoren fungerer på ord i internetadressen, ikke internetadressen komponenter som f.eks. tegnsætningstegn.

  Skråstreger ("/") vil eksempelvis blive ignoreret.

  Eksempel:
  Hvis du skriver allinurl:boern_og_unge events_og_staevner i søgefeltet, returneres kun sider, der indeholder både "boern_og_unge" og " events_og_staevner" i internetadressen.

  Hvis du skriver allinurl:boern_og_unge/events_og_staevner i søgefeltet, returneres de samme sider, som i det foregående eksempel. Skråstregen i søgeordet ignoreres helt.

  filetype:

  Begrænser søgningen til bestemte filtyper, f.eks. Word-dokumenter´, Excel-regneark eller PDF-filer.

  Eksempel:
  Hvis du skriver fodboldskole filetype:pdf i søgefeltet, returneres der kun pdf-filer om fodboldskoler

Skriv en kommentar

Skriv kommentar (Kræver login)

0

Ingen kommentarer endnu - skriv den første