Årets En Del af Noget Større-initiativ

Fire initiativer kæmper om årets 'En Del af Noget Større-Pris'. Afstemningen er lukket, vi afslører vinderen i marts måned.

Collage Pris

VINDER: ’Fodbold for Fremtiden’

Depression, en kaotisk barndom eller en ødelagt skulder. Det er eksempler på, hvad der kan stå i vejen for, at unge kan forsørge sig selv. ’Fodbold for Fremtiden’ er Haderslev Kommune og Haderslev Fodboldklubs stærke initiativ, som skal hjælpe de unge med at komme i job eller uddannelse. De unge snører støvlerne og løber på banen flere gange om ugen, de bliver en del af et fællesskab med andre unge, og de kommer til samtaler og får hjælp til, hvad de skal sigte efter fremover. Alt dette er medvirkende til, at de unge får et netværk, større selvtillid og ultimativt kan komme ud af offentlig forsørgelse. Projektet er støttet af VELUX FONDEN.

’Brug bolden – fodbold for demente’ 

En gruppe demensramte i Aarhus Kommune mødes hver uge for at lade bolden rulle i den lokale fodboldklub ASA. De kalder sig selv for ’Demenslandsholdet’, og det er en gave for de demensramte at komme ud af døren og møde andre i samme båd. De har et stærkt fællesskab, både til træning og til en kop kaffe, efter træningen er slut. Deltagerne oplever ikke kun at få gode kammerater på banen, for både krop, hjerne og humør bliver skarpere, efter de er begyndt at spille demensbold hver uge.

Fodbold og træneruddannelse for sårbare unge 

Autisme, ADHD og asperger. Det er diagnoser, som gør, at nogle unge har svært ved at pakke tasken og møde op til træning i fællesskab med andre på 'almindelige' fodboldhold. I Nørrebro United har man taget de sårbare unge under vingerne på holdet 'Nørrebro United Warriors', da en diagnose ikke skal være en hindring for at være en del af klubben. Der er plads til, at unge fra lokale STU (Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse) skoler kan træne og spille turnering. Desuden har Nørrebro United i samarbejde med DBU København og Hans Knudsens Instituttet givet nogle af STU-eleverne træner- og kamplederuddannelser. Flere af de unge er i dag hjælpetrænere i klubben.

Lyngby Boldklubs Samarbejdsskoler

Superligaklubben Lyngby Boldklub har ikke kun øjnene på bolden. Derfor vil klubben gerne ud i lokalsamfundet og er nu gået sammen med ti skoler i nærområdet. Det har eksempelvis betydet, at klubben har kunnet invitere unge med på lægterne – men med det benspænd, at besøget på stadion ikke kun er ren fornøjelse. Således har genbrug og genanvendelse været en del af et skoleprojekt, man har lavet motionsfodbold ’Fodbold Fitness’ på et gymnasium, og i andre forløb har de unge givet Lyngby Boldklub ideer til, hvordan klubben bliver mere bæredygtig.