Målsætninger til gavn for dansk fodbold:


Foto: www.fodboldbilleder.dk


DBU har arbejdet med begrebet "Ligalandsholdet" siden 1983. Ligalandsholdets aktiviteter indgår i landstrænerens samlede udviklingsarbejde med A-landsholdet.

Holdet udtages ad hoc-mæssigt med henblik på en træningstur til udlandet i januar.

I 2018 går turen til Abu Dhabi, hvor 23-mandstruppen er en blanding af Liga - og U21-landsholdsspillere.

DBU betragter Ligalandsholdets aktiviteter som en investering i udviklingen af de pågældende spillere med henblik på og til gavn for A-landsholdet samt spillernes respektive klubber og den enkelte spiller. 

Den langsigtede målsætning med investeringen i Ligalandsholdet omfatter yderligere en række parametre, der prioriteres højere end eksempelvis at udtage det alt andet lige sportsligt stærkeste hold samt holdets isolerede resultater fra dets kampe under træningsturene.

DBU fokuserer på følgende fem delmål for Ligalandsholdet:

  • Gennem træningerne og kampene at give landstræneren mulighed for at vurdere den aktuelle standard og potentiale blandt de formodet bedste spillere fra fortrinsvis Superligaen med henblik på eventuel senere udtagelse til A-landsholdet.

  • Benytte træningerne og kampene til at introducere spillerne til A-landsholdets spilsystem for at optimere deres eventuelle senere deltagelse på A-landsholdet.

  • At sikre denne gruppe af primært hjemlige spillere international erfaring på landsholdsniveau til brug i eventuelle senere kampe på A-landsholdet samt deres klubhold.

  • At bibringe spillerne inspiration og erfaring fra træning og kampe på internationalt niveau, som de bevidst og ubevidst kan bruge i hjemlige og internationale turneringer til gavn for dem selv og deres respektive klubber.

  • At vurdere de enkelte spilleres evne til at fungere i en social sammenhæng.
Placeringen af træningsturene til klimatisk varmere himmelstrøg end i Danmark i januar skyldes indholdet i træningerne, muligheden for at gennemføre af træninger og kampe på fortrinsvis naturgræs midt i den danske vinterperiode samt at give spillerne indtryk af de fysiologiske udfordringer i at spille i ekstrem varme i kampe, der alt andet lige ikke har resultatmæssig betydning.

Eksempelvis deltog Ligalandsholdet i Kings Cup-turneringen i Bangkok i Thailands fugtige varme i februar 1998 forud for VM-slutrunden i Frankrig i juni måned samme år, hvor A-landsholdet spillede i mere end 35 graders eftermiddagsvarme i kampene mod Sydafrika i Toulouse og mod værtsnationen Frankrig i Lyon. Ved VM-slutrunden i Japan og Sydkorea i 2002 samt ved EM-slutrunden i Portugal i 2004 spillede det danske landshold ligeledes i temperaturer, der lå væsentlig over selv de varmeste sommerdage i Danmark.

Det mest konkrete eksempel på det sportslige udbytte af investeringen i Ligalandsholdet kom i 1992, hvor ni af de 16 spillere på Ligalandsholdsturen til Emiraterne og Oman i februar fire måneder senere var med i A-landsholdstruppen, der vandt Europamesterskabet. Det var Mogens Krogh, Kim Christofte og John "Faxe" Jensen, alle Brøndby IF, Kent Nielsen, AGF, Morten Bruun, Silkeborg, Torben Piechnik, B 1903, Henrik Larsen, Pisa/Lyngby, Lars Elstrup, OB, og Torben Frank, Lyngby.
Idet målsætningen med Ligalandsholdet ikke er at stille med det alt andet lige sportsligt stærkeste landshold, betragtes kampene som hovedregel som uofficielle landskampe (ikke A-landskampe).

I enkelte tilfælde har DBU indvilget i, at kampenes status har været som officiel A-landskamp på grund af sammensætningen af den aktuelle trup til den eller de pågældende kampe. Disse kampe er derfor opført som A-landskampe i DBUs Landsholdsdatabase.

Det internationale fodboldforbund, FIFA, vil fra årsskiftet 2007 ikke registrere Ligalandsholdets kampe som officielle A-landskampe, hvilket forbundet ellers ved tidligere lejligheder har gjort på foranledning fra det arrangerende fodboldforbund, hvorfor kampene derfor har indgået på FIFAs Coca Cola World Ranking List.


Skriv en kommentar

Skriv kommentar (Kræver login)

0

Ingen kommentarer endnu - skriv den første