Er sport reelt lige for alle børn?

20200701FB K414

Hvorfor har Danmark ikke en Zlatan ? Dette spørgsmål har været stillet af mange i forskellige sammenhænge. I dette indlæg af Kristoffer Henriksen og Louise Kamuk Storm kommer de to forskere fra Syddansk Univcersitet med deres bud på en del af svaret - herunder de potentielle talenttab, hvor miljø, familieøkonomi og etnicitet spiller en rolle.

Vi siger i Danmark, at vi er verdensmestre i talentudvikling. Vi siger, at idræt er for alle, også talentidræt. Men er vi også verdensmestre til at udvikle de talenter, der ikke kommer fra ressourcestærke familier?

I denne artikel fra Videnskab.dk sætter Kristoffer Henriksen, Ph.d., Professor ved Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet og sportspsykolog i Team Danmark samt Louise Kamuk Storm, Ph.d., Lektor ved Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet fokus på, hvorvidt verdensklasse kun er for de ressourcestærke familier og om de mange børn, der lever i fattigdom i Danmark, har de samme muligheder for at nå sportens stjernehimmel som deres kammerater fra mere ressourcestærke familier?

'Danmark har høj klasse, når det kommer til talentudvikling, men vi kan gøre det bedre. Vi har gode talentudviklingsmiljøer, men de bliver mere og mere krævende at være i. 

Tænk bare på alle de gange, der skal smøres ekstra store madpakker, transporteres til og fra træning og kamp, planlægges, så dagene med skole, træning og lektier går op. 

Tænk på, hvad det koster at deltage i kommunens talentprogram, blandt andet fordi man gerne vil tilbyde de unge en lækker tøjpakke. Det stiller store krav til talenterne og deres familier. 

De ressourcestærke vokser, alt imens vi afskærer en stor del af den danske ungdom fra at udvikle deres talent.'

 

LÆS ARTIKLEN HERUNDER:

Er sport lige for alle? Ikke når det gælder talentudvikling (videnskab.dk)