Beretninger fra en B1-træneruddannelse

 Det er hårdt, det er intensivt men også rigtigt sjovt og lærerigt. Det er blot nogle af de nøgleord som deltagere på Dansk Boldspil-Unions B1 træneruddannelse beskriver programmet med.

 
B1 er det første niveau af DBUs Træneruddannelser - på 40 timer får du et grundlæggende kendskab til de mange aspekter, som gør trænergerningen spændende, og giver dig mulighed for at udvikle dig både personligt og fagligt. Samtidig får du nogle konkrete værktøjer til at arbejde med hjemme i klubben.
 
I Valby Idrætspark mødte vi 20 deltagere mellem 20 og 50 år, der havde valgt at lade sig inspirere og udfordre på en af DBUs B1-uddannelser. Her er, hvad nogle af deltagerne fortæller om uddannelsen.
 
 
Deltager Brian Nissen:
 
Brian Nissen har været træner i otte år i BK Skjold. Han har ikke tidligere deltaget på en træneruddannelse, men har deltaget på DBUs Store Trænerdag. Han hørte om B1 i klubben.
 
”Jeg valgte B1, da jeg syntes, jeg manglede et uddannelsesmæssigt udgangspunkt for den træning jeg udfører hjemme i klubben. Jeg har masser af erfaring som træner, men mangler ny inspiration samt ’guiding’ for de ting, jeg allerede kan. Det gælder især det tekniske. Desuden er uddannelsen her en rigtig god mulighed for at blive både udfordret og inspireret.”
 
Det er især de mange små øvelser, træning med fodstillinger og opspil, der har været brugbare for Brian Nissen.
 
”Jeg har ved at deltage på B1 fået en solid baggrund for at udføre de mange tekniske øvelser. Jeg har set mange af teknikkerne før, men det er jo ikke altid de bliver udført på den rigtige måde. Det lærer du her. Uddannelsen har virkelig givet et nyt ’kick’, hvor man ser mange af de eksisterende træningsideer ud fra en ny indfaldsvinkel.”
 

Deltager Carina Kamper:
 
Også B1-uddannelsens eneste kvindelige deltager, Carina Kamper, mener at B1 giver et bredt og alsidigt indblik i trænerfagets mange facetter. Hun fandt kurset på hjemmesiden – www.dbu.dk.
 
”Instruktørerne har været rigtig gode, og det vi lærer er meget alsidigt, så det betyder ikke noget at jeg ikke normalt træner et hold. Jeg synes, der er en god fordeling mellem emnerne. Her tænker jeg på fordelingen mellem praksis og teori samt introduktionen til den mere fysiologiske viden. Kombinationen betyder, at man bliver opmærksom på, hvor meget også det fysiske betyder afhængig af, hvem man træner.”
 
Carina Kamper er endnu ikke træner i en klub, men vil meget gerne starte. Derfor startede hun på B1, da uddannelsen giver mange af de basiskompetencer, som der kræves for at være en god leder og træner. Jobbet som træner vil Carina Kamper i øvrigt kombinere med den civile udannelse som lærer.
 
”Det har været super hårdt men rigtig sjovt. Jeg er den eneste pige, men det har nu ikke haft nogen betydning. Det har også været meget lærerigt, da vi også internt har talt om vores egen erfaring. Jeg har helt sikkert fået masser af ny inspiration, og selv om man selv har spillet, er det godt at lære mere om, hvad der ligger bag de forskellige træningsøvelser," slutter hun.
 
Begge deltagere overvejer at fortsætte uddannelsesforløbet på B2, der varer 80 timer, og fortsætter med at udvikle deltagernes både praktiske og teoretiske viden, samt giver deltagerne yderligere viden om emnerne fysiologi, ledelse, fairplay og metode.
 
 
Læs mere om DBU B1-træneruddannelsen her

Tilmelding sker via DBUs kursussystem Fokus