Store Trænerdag 2008

Det blev ved med at strømme ind af døren, så man til sidst frygtede, der ikke ville være plads nok. Men det lykkedes at få det rekordstore antal fremmødte trænere indenfor til den 5. Store Trænerdag, der blev afholdt af DBU på Brøndby Stadion i samarbejde med SBU og Dansk Træner Union, DTU.

 
Det næste skridt for børnefodbolden
 
Dagen, der er blevet til på Morten Olsens initiativ, var samtidig med til at markere lanceringen af den længeventede manual, “Aldersrelateret Træning.” Udgivelsen er et opslagsværk til træningen af de 5 til 14-årlige, og det var en stolt og glad Thomas Frank, medforfatter og nyudnævnt U/17-landstræner, der præsenterede værket for de fremmødte:

“Med udgivelsen bliver der lagt endnu et lag på udviklingen af børnefodbolden herhjemme, der blandt andet har set initiativer som 'Holdninger & handlinger' og 'Den nye vej'. Det her er vores bud på en børnetræning, der både er forsvarlig og samtidig målrettet til børnene. “Aldersrelateret Træning” er bygget op, ud fra den viden, vi har om, hvad der er væsentligt at træne på hvilket stadie af børns udvikling. På den måde tror vi også, at vi kan hæve udviklingen af spillere på samtlige parametre med mange procent.“

Til selve dagen var alt lige fra den frivillige forælder-træner til SAS Ligatrænere samlet. Og dermed var dagen også som skabt til lanceringen af “Aldersrelateret Træning.” :“Jeg synes, det er fantastisk, at vi kan samle over 500 trænere lige fra U/5-trænere til A-landstræneren, og samtidig er det jo en enestående mulighed for komme ud med nye tiltag som dette,” vurderede Thomas Frank.

 
Fra teori til praksis
 
Efter introduktionen af udgivelsen var det tid til at gå fra teori til praksis. En særdeles engageret ungdomsafdeling fra Lyngby BK - med en ligeså engageret Claus Frank i spidsen for trænerne på banen  - tydeliggjorde perspektiverne i den nye måde at træne på. Og træningen, der bl.a. indeholdt over 50(!) U/10-spillere på en banehalvdel, gjorde et stort indtryk på de fremmødte. Her blev der vist et utal af øvelser baseret på stationstræning. 

“Det er inspirerende at se, hvordan man kan strukturere en træning med så mange spillere, for det vi oplever lige nu, er at vi får flere medlemmer men  ikke flere baner. Og det, der foregår på banerne, er også klasse. Der er fokus på de rigtige ting, og spillerne bliver trænet på den rigtige måde - blandt andet gennem Horst Wein-spil og masser af berøringer på bolden,” udtalte Mounir Akhiat, nyligt fuldtidsansat breddechef Hvidovre IF.

Også for forælder-træner for U/6 i Hvidovre IF, Thomas Laurenborg var dagen et positivt indspark.

“Der er ingen tvivl om, at nøglen til at få det her til at lykkes også ligger i at planlægge træningen ordentligt, og det synes jeg, er én af de ting, jeg hæfter mig særligt ved. Jeg glæder mig i hvert fald til at komme hjem til træningsbanen og få prøvet nogle af tingene fra min notesblok af.”

 
Implementering


I mange klubber er man i gang med at ændre hele strukturen og måden at træne børnefodbold på allerede. Og det er en udvikling DBU og Thomas Frank sætter pris på. Så meget, at DBU fremadrettet vil hjælpe med implementeringen via kurser til efteråret.

“Det gode ved det her projekt er, at man fra DBUs side følger op med kurser med baggrund i “Aldersrelateret Træning”, hvor man dermed tilbyder hjælp med at integrere den her nye form for træning i klubberne. Man er dermed med til at skabe en positiv spiral for udviklingen af fodboldspillere på alle niveauer.”

 
Inspiration fra Morten Wieghorst 


Efter en velfortjent frokost var det så tid til, at Morten Wieghorst gav prøver fra den daglige træning af SAS-liga mandskabet fra FC Nordsjælland. Og selvom der er langt fra børnefodbold-træning til SAS-Ligaen, er der mange paralleller i den spillestil FCN har, til den man prøver at fremelske med “Aldersrelateret Træning.” 

Der blev især arbejdet med begreberne possession, omstillingsspil, pasninger og bevægelse. U/18 Liga-førerholdet fra Hvidovre IF agerede medier på banen.
 
Træningen tog udgangspunkt i øvelser, hvor spil-principper og relevans var særdeles tydelige. Med stor indlevelse dirigerede Morten Wieghorst spillerne gennem de spændende og dynamiske øvelser. Og selvom et par af øvelserne tydeligvis var nye for spillerne, lykkedes det via god coaching og progression i øvelserne at få udført en inspirerende træning. 

Da klokken nærmede sig 14.00, var dagen ved at være ovre, og de mange trænere kunne med hovederne fyldte af inspiration og et eksemplar af “Aldersrelateret Træning” i hænderne begive sig videre til dagens sidste punkt, pokalfinalen i Parken.
 
Mere om “Aldersrelateret Træning” her

Se aldersrelaterede træningsøvelser i LyngbySe også sammenfatningen/øvelser af de tidligere afholdte ’Store Trænerdag 2004’ her,’Store Trænerdag 2005’ her, Store Trænerdag Øst 2006 her, samt øvelser fra Store Trænerdag 2006 her. Læs mere om Store Trænerdag 2007 Øst her og Store trænerdag 2007 Vest her

Skriv en kommentar

Skriv kommentar (Kræver login)

0

Ingen kommentarer endnu - skriv den første