Sådan udvikler vi talenterne

I samarbejde med Team Danmark lancerer DBU i dag ’Aldersrelateret træning 2’ - en manual, der skal hjælpe trænerne i klubberne med at målrette træningen af talenterne på eliteniveau. Et afgørende skridt for talentudviklingen i dansk fodbold, lyder det fra både landstræner Morten Olsen og Michael Andersen, direktør for Team Danmark.

Sidste år præsenterede DBU i samarbejde med Team Danmark ’Aldersrelateret træning 1 - forsvarlig og målrettet træning af børn og unge’. I dag præsenterer DBU så sit nye talentudviklingsmateriale ’Aldersrelateret træning 2 – målrettet træning af eliteungdomsspillere’, der henvender sig til trænerne af elitespillere i alderen 14-21 år.

’Aldersrelateret træning 2’ er seneste brik i den målrettede plan for talentudvikling i fodbolden, og med til at sikre en rød tråd i talentarbejdet.
 
”Vi vil udvikle og skabe spillere med klasse og kvalitet. I aldersgruppen 14-17 år er nøgleordet perfektionering, og i aldersgruppen 18-21 år er nøgleordet optimering i kamp og konkurrencesituationer. Vi ønsker bevidst læring – at spilleren er i stand til at tænke, beslutte, handle og reflektere,” lyder det i starten af den nye manual.
 
Og landstræner Morten Olsen er ikke i tvivl om, at de seneste års mange DBU-tiltag, der forbedrer træningen af børn og unge, er med til at skabe en rød tråd i dansk talentudvikling – ikke kun på papiret, men også på banen:
 
”Vi skal både på klubplan og i forbindelse med landsholdene uddanne gode fodboldspillere, og med aldersrelateret træning viser vi, hvilken form for fodbold vi går efter. Vi vil gerne skabe en vis tydelighed i vores talentudvikling og sætte fokus på den individuelle uddannelse af spilleren. Vores mål er, at vi kollektivt får nogle gode fodboldhold, som består af individualister med gode kompetencer,” lyder det fra den danske landstræner, der sammen med en stor del af DBUs landstrænergruppe torsdag er med på Store Trænerdag i Brøndby.
 
’Aldersrelateret 1’ er allerede distribueret i tæt på 10.000 eksemplarer i fodbolddanmark. Og det glæder landstræner Morten Olsen, der håber, at også 2’eren vil blive taget godt imod, da trænerne er helt afgørende for at sikre flere og bedre talenter til dansk fodbold.
 
”Aldersrelateret træning handler jo om for hver årgang og for hver række at få givet spilleren nye kompetencer. Vi startede sidste år med den første del af aldersrelateret træning, og nu lancerer vi så nummer to, der følger op til de ældre spillere, hvor der er mere fokus på præstationerne i konkurrencesituationerne. Det er jo et redskab, som både spiller og trænere kan bruge til at se, jamen, hvad skal man egentlig kunne i en årgang, og hvad er nødvendigt at fylde på for at sikre, at spillerne bliver godt uddannet til topfodbold,” siger Morten Olsen, der er glad for, at DBU viser hvilken vej, når det gælder uddannelse af fodboldspillere i Danmark:
 
”Der vil selvfølgelig altid være mange meninger om fodbold, og hvordan man skal spille fodbold, men DBU viser med ”Aldersrelateret træning 1 og 2” samt DVD’en ”Spillestil & roller”, hvad vi tror på i forhold til nutidens men især fremtidens fodboldspillere. Vi har sat fokus på en form for fodbold, der er motiverende, og det er jo det, det hele handler om - de unge mennesker og deres fortsatte lyst og evne til at udvikle sig som spillere,.” slutter landstræneren.
 
Fodbolden har højt ambitionsniveau
 
”Aldersrelateret Træning 2” er ligesom førsteudgaven skabt i samarbejde med Team Danmark. Team Danmark er i øjeblikket i gang med at udvikle aldersrelaterede træningsprincipper sammen med 16 forskellige idrætsgrene. Og Team Danmarks direktør Michael Andersen – der også er med på dagens trænerdag – er godt tilfreds med det høje ambitionsniveau, som fodbolden har:
 
”Hvis dansk fodbold fortsat skal være med på allerhøjeste internationale niveau, så er idrætsspecifik talentudvikling et nøgleord. Talenterne skal trænes, coaches og guides i forhold til deres alderstrin, og det stiller store krav til den gode talenttræner. Der sker utroligt meget fra du er 14 til du er 21 – både sportsligt og menneskeligt – og det er helt afgørende at spillerne får de rigtige vækstbetingelser i de år, hvor de specialiserer sig – og hvor det bliver afgjort, hvem der er i stand til at tage skridtet fra talent til topspiller,” siger Michael Andersen.
Peter Rudbæk har som træneruddannelseskonsulent i DBU været stærkt involveret i samarbejdet med Team Danmark:

”’Aldersrelateret træning 2’ er DBUs bud på, hvordan bør træne spillere på eliteniveau med udgangspunkt i alderstrin og niveau. Vi giver et bud på, hvordan man bedst muligt uddanner spillere og vi mener, at det er vigtigt også fra DBUs side at komme med et bud på en samlet og målrettet plan for, hvordan vi gerne vil uddanne spillere i Danmark. Vi vil gerne sikre en ’rød tråd’ og en fælles retning for, hvilke temaer der er specielt vigtige i dansk talentudvikling. Det giver også trænerne et bedre indblik i, hvad der forventes i alderen 14-21 år,” siger Peter Rudbæk, der dog understreger, at Aldersrelateret træning ikke er en facitliste, men et opslagsværk for trænerne.
På dagens Store Trænerdag er talentudvikling i fokus og her vil 556 trænere fra alle niveauer af den danske trænerverden – fra SAS Liga-trænerne til børnetrænerne – se aldersrelateret træning udført i praksis.

Fakta:
Samtlige deltagere på Store Trænerdag og alle deltagere på DBUs trænerkurser får et eksemplar af manualen, som også fra mandag den 25. maj kan købes via DBU for 150 kroner.


Læs mere baggrund om aldersrelateret træning på www.teamdanmark.dk
 
Læs også ’Flere, bedre og gladere talenter’ - /nyheder/2008/april/flere_bedre_og_gladere_talenter
Sådan spiller de danske landshold - http://www.dbu.dk/news/newsShow.aspx?id=238884

 
Yderligere oplysninger:
Peter Rudbæk, træneruddannelseskonsulent i DBU, tlf.: 43 26 22 36
Michael Andersen, direktør Team Danmark, tlf.: 51 26 60 62.

 

 

Af: Pia Schou Nielsen/Søren Willeberg, Team Danmark - 21. maj 2009, 10:55

Skriv en kommentar

Skriv kommentar (Kræver login)

3

 • Bogen Aldersrelateret Træning 2 kan nu hentes som pdf-fil. Klik på billedet på litteraturlisten.
  30. august 2018, 09:58    
  Kit Vagner


 • Aldersrelateret Træning 2
  - målrettet træning af eliteungdomsspillere
  kan man ikke også downloade i PDF format ??
  23. august 2018, 23:08    
  Jan


 • Det ville være dejligt hvis man også kunne downloade Aldersrelateret træning 2 i PDF-format.
  21. marts 2014, 20:07    
  Talktalk