Thomas Sørensen ude af EM

Landstræner Morten Olsen har valgt landsholdets skadede førstemålmand, Thomas Sørensen, fra til EM-slutrunden som følge af den rygskade, han pådrog sig i landskampen mod Brasilien lørdag eftermiddag. Kasper Schmeichel ny målmand i EM-truppen.

Kasper Schmeichel erstatter Thomas Sørensen i EM-truppen. Foto: www.fodboldbilleder.dk


Thomas Sørensen kommer ikke med til EM-slutrunden i Polen og Ukraine.

Den forestående slutrunde ville have været den femte for landsholdets førstemålmand gennem de seneste 11 år.

Men usikkerheden om omfanget af den skade, han pådrog sig i landskampen mod Brasilien lørdag eftermiddag i Hamburg, er så stor, at landstræneren foretrækker at rejse til slutrunden med tre skadesfri målmænd.

Skaden opstod i forbindelse med brasilianernes anden scoring, hvor Thomas Sørensen bevæger sig i boldens første retning mod højre, inden boldens retning bliver ændret, da den rammer Niki Zimling, og Thomas Sørensen herefter vrider ryggen, da han forsøger at ændre retning fra højre mod venstre.

”Thomas har som bekendt pådraget sig en skade i ryggen. Den giver desværre større risiko for, at han ikke kommer sig i tide til at kunne være til disposition til kampene under slutrunden, end den giver forhåbning om, at han kommer sig over den i tide. Derfor ser jeg ingen anden løsning, end at vælge Thomas fra til truppen,” forklarer landstræner Morten Olsen, og uddyber:

”Det er en tung beslutning, som jeg har måttet træffe, og det er en alvorlig streg i regningen for os sportsligt. Dels er Thomas en fantastisk person og professionel at have i truppen, dels er hans rutine lige præcis, hvad vi har brug for i en slutrunde mod nogle de stærkeste hold i verden. Thomas var naturligvis skuffet over min beslutning, men han har forståelse for vores situation og min disposition.”

Landstræneren traf sin beslutning efter grundige overvejelser sent mandag aften og efter samtaler med såvel den medicinske stab som sine trænerassistenter og i god tid efter, skaden opstod, og der dermed ikke var tilstrækkelig bedring at konstatere hos målmanden.

Beslutningen kommer også indenfor den deadline tirsdag klokken 12.00, som de deltagende fodboldforbund har til at oplyse navnene på de 23 spillere til EM-slutrunden til det europæiske fodboldforbund, UEFA.

Skader, som efter en lægelig vurdering forhindrer en spiller i at blive spilleklar under slutrunden, vil dog indtil 24 timer inden det pågældende landsholds første kamp ved slutrunden kunne udløse en udskiftning af den skadede spiller med en ny spiller til truppen. UEFA har tirsdag formiddag endnu ikke oplyst DBU, hvorvidt denne regel også gælder spillere, der – som Thomas Sørensen - har pådraget sig en skade inden deadline for indgivelsen af den officielle trup. Med Morten Olsens konsekvente beslutning om at se bort fra den skadede målmand er denne dispensationsmulighed imidlertid overflødig.

”Jeg er dybt ulykkelig over det. Jeg har været med i det meste af kvalifikationen, og havde set frem til min femte slutrunde med landsholdet. Men jeg har også forståelse for, at det er en stor risiko at løbe med en skadet målmand allerede inden slutrunden er fløjtet i gang, og derfor respekterer jeg Mortens beslutning, selv om den gør ondt,” siger Thomas Sørensen, og uddyber:

”Jeg fylder 36 år under slutrunden, og mange vil måske spørge, om det så er afslutningen på min landsholdskarriere. Det har jeg sommeren til at tænke over, men min første tanke er, at jeg er klar til at tage kampen om pladsen i målet op igen efter sommerferien. Lige nu vil jeg sunde mig over skuffelsen, sørge for den rette behandling af ryggen - og så vil jeg ellers støtte mine kammerater på landsholdet så godt jeg kan hjemmefra under slutrunden.”

Thomas Sørensen tog afsked med truppen på et uformelt møde kort inden træningen tirsdag formiddag.

Thomas Sørensen blev klappet på banen til sin debut på landsholdet i EM play off-kampen mod Israel i Parken i november 1999, hvor han erstattede en skadet Peter Schmeichel. Han var sammen med Peter Kjær med som gardering for Peter Schmeichel ved EM-slutrunden i 2000, og havde overtaget pladsen som førstemålmand ved VM-slutrunden to år senere. Han var også med ved EM-slutrunden i 2004 og VM-slutrunden i Sydafrika for to år siden.

I februar opnåede han 100 landskampe for Danmark i venskabslandskampen mod Rusland i Parken, og dermed er han noteret for 101 landskampe.

Som den nye, tredje målmand til EM-truppen har Morten Olsen udtaget Kasper Schmeichel, 25 år, fra Leicester City.

”Når vi nu er tvunget til at se bort fra vores erfarne førstemålmand, er jeg til gengæld rolig ved at kunne udtage Kasper Schmeichel som ny målmand i truppen. Han har arbejdet dybt seriøst med sin udvikling som målmand, og vi har fulgt ham tæt i løbet af sæsonen for Leicester,” siger Morten Olsen.”

Kasper Schmeichel  spillede i løbet af halvandet år fra marts 2007 til oktober 2008 17 kampe for U21-landsholdet, og har en total på 26 ungdomslandskampe. Han blev i 2007 kåret som årets Arla Landsholdstalent for netop U21-landsholdsårgangen.

I perioden som ungdomslandsholdsspiller var han på kontrakt med Manchester City, men repræsenterede på udlånsaftaler også Bury FC, Falkirk FC, Cardiff City og Coventry City. Siden skiftede han til Notts County og Leeds United.

For et år siden deltog Kasper Schmeichel i træningerne med landsholdet og var med som gardering for Thomas Sørensen og Stephan Andersen til EM-kvalifikationskampen mod Island i Reykjavik den 4. juni 2011.

Kasper Schmeichel, som dermed kommer med i EM-truppen i 20-året for hans fars, Peter Schmeichels, medvirken til EM-triumfen ved slutrunden i 1992, vil deltage i landsholdets træninger fra onsdag eftermiddag.

 

Læs mere om Thomas Sørensen:

11 år som Danmarks nummer 1

Læs også:

EM-trup med navne og numre
Okore og Pedersen får de sidste EM-pladser
Rommedahl, Krohn-Dehli og Silberbauer i landsholdstruppen før tid
Anders Lindegaard i EM-truppen
20 EM-spillere

EM-truppen 2012

Se landsholdet træne

Billetsalg Danmark-Australien

Af: Lars Berendt - 29. maj 2012, 09:48