Thomas Helveg siger stop

Landsholdets kommende VM-kvalifikationsturnering bliver uden holdets mest erfarne spiller, Thomas Helveg, der siger stop efter tre EM-slutrunder, to VM-slutrunder og i alt 108 landskampe.

Han debuterede under Richard Møller Nielsen og har været med ved VM-slutrunder under både Bo Johansson og Morten Olsen.
 
Han er den danske landsholdspiller med tredjeflest kampe i træk, og er kun overgået af Peter Schmeichel i det samlede antal landskampe.
 
Men nu trækker Thomas Helveg selv stikket ud efter 108 landskampe over 14 år.
 
”Landsholdet har været en stor del af mit liv de sidste 14 år, så det er selvfølgelig en svær beslutning for mig, som jeg har tænkt meget over her i vinter,” siger Thomas Helveg.
 
”Udfordringen med at kvalificere os til VM-slutrunden i 2010 er også interessant. Jeg tror på, at vi har spillerne til at komme med til Sydafrika, og jeg ved, at jeg både fysisk og spillemæssigt stadigt kan tilføre holdet noget,” forklarer Thomas Helveg, men uddyber:
 
”Så selv om jeg stadig har ambitionerne, har jeg alligevel i løbet af vinteren haft en stigende fornemmelse af, at det her er det rigtige tidspunkt at sige stop på. Og at jeg efter 14 år kan se mig selv i spejlet og med god samvittighed sige, at det her var rigtige tidspunkt for mig at slutte på med landsholdet.”
 
 
Ingen oplagt afløser klar
 
Beslutningen kommer samtidig i god tid inden, landsholdets resterende fire forberedelseskampe forud for VM-kvalifikationsturneringen, der starter til september.
 
”Thomas har været en fantastisk vigtig spiller på landsholdet i næsten mere end én generation. Hans stabilitet været af stor betydning. Thomas leverer altid en indsats på højt internationalt niveau, hans overblik og overskud på banen og hans menneskelige kvaliteter gjorde ham til en naturlig anfører i mange af hans kampe,” udtaler landstræner Morten Olsen, og uddyber:
 
”Dåbsattesten har aldrig haft betydning, når jeg har udtaget spillere til landsholdet. Så selv man ikke kan betegne Thomas som en langtidsinvestering på landsholdet, så står vi foran nogle opgaver, hvor vi endnu ikke har fundet hans oplagte afløser, og derfor havde vi trænere langt fra afskrevet ham.”
 
”Men hans beslutning er forståelig. Og han har al mulig grund til at se tilbage på en fantastisk karriere på det danske landshold, hvor han til gengæld ikke altid har fået den kredit i offentligheden, han har fortjent for sin indsats og betydning,” slutter Morten Olsen, som Thomas Helveg telefonisk orienterede om sin beslutning.
 
 
Fra OB til OL og Udinese
 
Thomas Helveg var Viggo Jensens overraskende valg til OL-truppen i 1992.
 
Den daværende OB-spiller havde aldrig tidligere spillet på U/21-landsholdet, men da både holdkammeraten Steen Nedergaard og B 1903’s Diego Tur blev alvorligt skadet op til slutrunden - begge med brækkede ben – blev der pludselig brug for en ny forsvarsspiller.
 
Thomas Helveg spillede alle tre kampe i turneringen, og faldt derefter for aldersgrænsen.
 
På klubsiden bragte karrieren samme år den habile, talentfulde OB’er til Udinese i den italienske Serie A.
 
Daværende landstræner Richard Møller Nielsen, der var med ved OL-slutrunden som assistent for Viggo Jensen, fulgte backens udvikling tæt de følgende to sæsoner. Og gav ham debut på A-landsholdet i en venskabskamp mod Ungarn i Parken i april 1994. Hvorefter han var i startopstillingen i resten af årets seks kampe, inden han røg ud i periferien af holdet i 1995, hvor det kun blev til tre kampe.
 
Men Thomas Helveg vendte stærkt tilbage i 1996, hvor han startede inde i samtlige 10 landskampe. I 1997 var han med i alle seks landskampe, og i VM-året 1998 spillede han alle sæsonens 13 landskampe.
 
Da hans klubtræner, Alberto Zaccheroni, samme sommer skiftede til storklubben AC Milan, tog han sin første danske spiller med. Martin Jørgensen havde været Zaccheronis andet danske indkøb i Udinese, og tiden sammen i Udine har skabt et nært venskab mellem de to landsholdsspillere.


Raid på rekord

Thomas Helveg var også med i de tre første landskampe i 1999, men derefter satte en skade en stopper for hans raid på Marc Riepers daværende rekord på 38 landskampe i træk. Han var skadet til EM-kampene mod Hviderusland og Wales sidst på foråret 1999, og sluttede derfor med en total på 33 landskampe i træk.
 
Det er tre mere end landsholdets tidligere anfører, Lars Olsen, og dermed er Thomas Helveg den landsholdsspiller, der har spillet tredjeflest landskampe i træk. Jan Heintze har rekorden med 52 kampe.
 
Fra en placering som back blev han i en periode under landstræner Bo Johansson mest benyttet på midtbanen, men vendte i foråret 2000 tilbage på pladsen blandt de fire bageste.
 
Det var også fra den placering, han scorede sit første af sine to mål på landsholdet, da han nærmest fra midterlinjen lobbede bolden i mål bag Ghana’s målmand i EM-opvarmningskampen i 1996 i Parken.
 
Under VM-slutrunden i Frankrig i 1998 kom hans anden scoring, da han bankede bolden i nettaget i 4-1 sejren over Nigeria i ottendedelsfinalen på Stade de France.
 
 
25 landskampe på tre sæsoner
 
Helveg spillede sin landskamp nummer 50 i EM-opvarmningskampen mod Sverige i april 2000. Og blev i øvrigt den første fynbo nogensinde på listen over de 27 landsholdsspillere, der dengang havde spillet mere end 50 kampe. Siden er denne klub blevet forøget med yderligere to fynboer, Brian Steen Nielsen og Thomas Sørensen.
 
Sæsonen efter VM-slutrunden i Japan og Sydkorea var præget af skader og deraf følgende manglende spilletid hos såvel Milan som på landsholdet. Ulykkerne startede i ottendedelsfinalen mod England under VM-slutrunden, hvor Helveg blev ”sat af” og sendt ud over mållinien under det hjørnespark, der gav englænderne deres første scoring. Og Helveg en dyb flænge i knæet.
 
Tilbage efter den skade var der problemer med anklerne og derefter skulderen.
 
Formelt tilhørte Thomas Helveg den anden af de to store Milano-klubber, Inter, mens han spillede sine to sidste sæsoner for AC Milan på en lejeaftale, men i sæsonen 2002-2003 skiftede han Milans rød/sort-stribede trøje ud med Inters tilsvarende blå/sorte trøje.
 
I april 2003 spillede han sin landskamp nummer 75, da landsholdet slog Ukraine 1-0 i Parken. Og med 15 ud af 20 kampe i 2003 og 2004 indhentede Helveg det forsømte på landsholdet, og deltog som bekendt også i EM-slutrunden i juni 2004.
 
Fra sæsonstarten 2004/2005 skiftede han Inters klubtrøje ud med Norwich’ kanarie-gule efter skiftet til den nyoprykkede Premier League-klub, og i forrige sæson var han den ene af i alt tre danske spillere i Borussia Mönchengladbach, som Kasper Bøgelund også skiftede til i sommerpausen sidste år, mens Bo Svensson kom til i vinterpausen.
 
Men 2005/2006 blev endnu en forsømt sæson for den dengang 35-årige landsholdsanfører, som kun var med i seks af landsholdets 10 kampe.
 
Det startede med en skade i læggen op til VM-kvalifikationskampen mod Grækenland i februar 2005, fortsatte med en forstrækning, som holdt ham ude af venskabslandskampen mod Finland i juni samme år, mens en ny forstrækning i baglåret forhindrede ham i at være med i den meriterende 4-1 sejr over England i august 2005, inden en skade i højre akillessene holdt ham ude mod Grækenland senere på efteråret.
 
Han nåede lige tilbage i årets sidste kamp ude mod Kasakhstan, inden en langtidsskade holdt ham ude af klub- og landsholdet frem til maj måned sidste år.
 
 
Anfører i tre sæsoner
 
Med afsæt i OL-slutrunden tilbage i 1992 har Thomas Helvegs 14 år på landsholdet sammenlagt budt på deltagelse i fem EM- og VM-slutrunder. Den rekord lå tidligere hos Michael Laudrup og Peter Schmeichel.
 
Og ligesom sine to navnkundige, tidligere medspillere, har Thomas Helveg også båret anførerbindet på landsholdet.
 
”Der er flere spillere i truppen, som har kandideret til anførerhvervet, men jeg påtager mig meget gerne opgaven efter René Henriksen”, sagde Thomas Helveg dengang, og uddybede:
 
”Jeg har været med i lang tid, og det giver mig mulighed for at sætte mig ind i en række forhold, som en anfører skal kunne udenfor banen, og på banen er der ligeledes situationer, hvor en anfører skal træde ind og tage kontrol over en episode”.
 
Anførerbindet blev ledigt, efter både René Henriksen og Ebbe Sand valgte at stoppe deres landsholdskarrierer efter EM-slutrunden i 2004, efter de i nogle år havde fungeret som henholdsvis anfører og viceanfører.
 
Statistikken over de 108 kampe i landsholdstrøjen viser, at Thomas Helveg er gået sejrrigt ud af lige over halvdelen af sine landskampe – 55 - mens 29 er sluttet uafgjort og kun 24 er tabt.
 
Med sine to landskampmål har han måske ikke bidraget i stor stil til landsholdets 172 scoringer i hans 108 kampe, men til gengæld har han medvirket til at holde modstandernes scoringer nede på 106 mål. Og ganske flot for en forsvarsspiller, så er det faktisk kun blevet til 15 gule kort i hans 108 landskampe.
 
Thomas Helveg har siden januar sidste år været tilbage hos OB, hvor det hele begyndte på topplan, efter hans skifte fra klubberne i ungdomsårene, Sankt Klemens Fangel og Dalum.

Læs mere

Thomas Helvegs landskampstatistik
Af: Lars Berendt - 27. februar 2008, 00:06

Skriv en kommentar

Skriv kommentar (Kræver login)

0

Ingen kommentarer endnu - skriv den første